Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

Mühendis Adaylarından Yenilikçi Projeler

Başkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi son sınıf öğrencileri 7. Bitirme Projeleri Sergisi ile yenilikçi ve toplumsal yarar sağlayacak çalışmalarını tanıttı.
Ostim Editör
09 Temmuz 2015 10:32

Başkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi son sınıf öğrencileri 7. Bitirme Projeleri Sergisi ile yenilikçi ve toplumsal yarar sağlayacak çalışmalarını tanıttı.

Başkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik, Bilgisayar, Endüstri ve Makine Mühendisliği bölümlerinin mezun adayı öğrencileri gerçekleştirdikleri bitirme projelerini sergiledi.

Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Berna Dengiz, teknoloji üretiminin sürdürülebilir ekonomi için önemine değindi. Başkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Bitirme Projeleri kapsamında yapılan çalışmalarla hem Üniversite-Sanayi işbirliği açısından önemli bir ortam oluştuğunu hem de öğrencileri teknolojiyi transfer eden değil üreten mühendisler olarak yetiştirmeye özen gösterdiklerine dikkat çekti.

Mühendis adaylarının projelerinin yenilikçi yaklaşımlar içeren orijinal çalışmalar olduğunu belirten Dengiz, çalışmaları özellikle toplumsal yarar ve ekonomik katma değer sağlayıcı projeler olarak niteledi.
Her yıl düzenledikleri proje sergisiyle üniversite sanayi işbirliği ortamının oluştuğuna dikkat çeken Dengiz, böyle ortamda projelerin sanayiciler tarafından fark edildiğini ve öğrencilerin profesyonel hayata adım attıklarını belirti.

100 PROJE SERGİLENDİ

Mühendis adaylarının bitirme projelerinin tanıtıldığı ve 100 projenin yer aldığı sergide dikkat çeken projelerden bazıları.

Damar tıkanıklığı tespitine pratik çözüm
Biyomedikal Mühendisliği öğrencileri Neva Kızılkale ve Demet Kaya proje danışmanları Öğr. Gör. Dr. Onur Koçak ile toplumun önemli bir sağlık problemini ele aldıkları TÜBİTAK destekli çalışmalarında halk arasında damar tıkanıklığı olarak bilinen periferik arter hastalığının ön tanısını yapabilecek pratik bir cihazın Ar-Ge’sini yaparak prototipini geliştirdi.

Sistem kişinin koluna ve bacağına takılan manşonlardan alınan kan basıncı değerlerini bilgisayarda işleyerek damar tıkanıklığını ön tanı olarak belirliyor. Teknolojik sağlık harcamalarının yüzde 85’inin ithal olduğu ülkemizde, bu alanda yapılacak olan milli tıbbi cihaz ve sistem üretimlerinin ülkemize uzun vadede sağlayacağı ekonomik yararlar göz önüne alındığında Ar-Ge si yapılarak prototipi üretilmiş bu sisteminin gerekli aşamalardan sonra ticarileşmesi büyük katkı sağlayacak.

Askeri araçlara yön verecek
Elektrik-Elektronik Mühendisliği öğrencisi Emre Atasoy, Doç. Dr. Mustafa Doğan danışmanlığında Savunma Sanayiinde kullanılacak askeri arazi araçlarının meyil ölçümlerini yapabilen ve deniz araçlarının rota sapmasını saptayabilen bir teknoloji geliştirdi. İvmeölçer elemanından alınan ivme verileri yazılımsal yöntemlerle işlenerek hız, meyil ve yön bilgilerine ulaşılıyor. Bu sayede bir çıkarma gemisinin akıntı kaynaklı rotadan sapma durumunu ortadan kaldırmak için yönelim bulunuyor. Tank benzeri arazi araçların meyili ölçülebiliyor ve bu şekilde engebeli arazi koşulları bilinebiliyor.

Trafik kazasında takla atmayı önleyen sistem
Makine Mühendisliği Bölümü öğrencileri Osman Dündar Kara- Kuntay Şahkan Yıldırır Yrd. Doç. Dr. Andaç Töre Şamiloğlu danışmanlığında gerçekleştirdikleri projelerinde devrilmekte olan aracın takla atmasını önleyecek, yolcu güvenliğini sağlayacak, aynı zamanda da aracın hasar görmesini önleyecek bir sistem geliştirdi. Projesinin uygulamaya konulması durumunda maddi, manevi kayıplar azalacak ve sektörde ihtiyaç duyulan yeni bir güvenlik anlayışı getirilecek.

HABERE AİT FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.