OSSA Görevinin Başında
2008 yılında kurulan OSSA, bugün 255’e ulaşan üye sayısıyla savunma ve havacılık sektöründe yerli ve milli sanayinin önemli aktörlerinden.
ASELSAN, TUSAŞ, Otokar, BMC, ROKETSAN, STM, HAVELSAN, TEI, FNSS, Alp Havacılık, Nurol Makina, Kale, Karel Elektronik, MKEK, Baykar gibi pek çok kuruluşun yerlileştirmeye katkıları, savunma ve havacılık sektöründeki yerli ve milli üretimin artışıyla birlikte; ana yüklenicileri destekleyecek şekilde tasarım ve sistem üretimi yapabilecek nitelikte KOBİ'lerin ve OSSA’nın gerekliliğini ortaya koyuyor.
OSSA Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Ertuğ, kurulurken hedeflerinin; nitelikli ürün üretebilen, bu sektöre hizmet sunabilen, kalite ve standartları yüksek bir firma grubunu OSSA çatısı altında toplamak olduğunu dile getirdi. Ertuğ, “Ordumuzun ihtiyaçlarını karşılamak, ihracatı arttırmak için OSSA üyeleriyle birlikte, taleplere cevap vermek için her göreve hazır. Savunma sanayiinde özel sektör ve kamu ile senkronize olmak ve daha büyük başarılara imza atmak için, üyelerimiz gece gündüz çalışıyor.” mesajını verdi.
OSSA Küme Yönetim Sistemi ile sanal ortamda üyeleri ile anında haberleşebildiklerini dile getiren Mithat Ertuğ, “Ana sanayimizin ve kamu kurumlarımızın ihtiyaçlarından ve fırsatlardan kendilerini anında haberdar edebiliyoruz. Üyelerimiz ekosistem içinde birbirleriyle iletişim içindeler. Dönemsel toplantılar ile de bir araya gelmeleri birbirlerini tanımalarını da sağlamaya çalışıyoruz. Birçok kurumdan da, üyelerimizin kabiliyetlerini detaylı olarak hazırladığımız ve kendilerine hızlı ve doğru bir şekilde yönlendirdiğimiz için teşekkür alıyoruz.” dedi.
Üretimi devam ettirecek tedbirler alındı
Covid-19 salgınının Türkiye’de ortaya çıkmasıyla birlikte T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen Korona virüs Riskine Karşı 14 Kural doğrultusunda işletmelerde çalışanlarının sağlığı için tüm tedbirleri aldıklarını belirten Ertuğ, şunları söyledi: “İşletmelerimizin üretime devam etmesi ve çalışanların sağlığı konusunda tedbirleri aldık. Çalışanlara koruyucu maske, eldiven, el dezenfektanı, kolonya gibi koruyucu donanım ve hijyen malzemeleri dağıtıldı. İş yerlerinde düzenli olarak dezenfeksiyon işlemleri gerçekleştirildi.
Kritik sektörlerde faaliyet gösteren işletmelerin önemi olağanüstü durumlarda daha da arttığını vurgulayan Ertuğ, OSSA’dan beklentisi olanlara ve bugüne kadar firmalarındaki çalışanlarına karşı sorumlulukları olduğunu dile getirdi. Ertuğ, tedbirleri en üst seviyeye çıkararak tüm beklenti ve sorumluluklara cevap vermeye devam ettiklerini söyledi.
“İşletmelerimizi açık tutuyoruz”
Salgının ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerine rağmen sorumluluklarını yerine getirmek için hazır olduklarını ifade eden OSSA Başkanı, “OSSA üyeleri Türkiye'nin savunma ve havacılık sanayisindeki ana üreticilerin, askeri fabrikaların, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet güçlerinin pek çok ihtiyacını doğrudan karşılıyor. Alt yüklenici olarak yetiştirmekle yükümlü olduğumuz ürünler bulunuyor. Operasyon sahasında, sıcak bölgelerde ihtiyaçlarının karşılanması gereken, ürün ve malzeme bekleyen güvenlik güçlerimiz var. Bunları üretmek için görevimizin başındayız ve işletmelerimizi açık tutuyoruz.”
ICDDA 2020 çalışmaları devam ediyor
OSSA tarafından 2013 yılında başlatılan T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) himayelerinde ve T.C. Ticaret Bakanlığı destekleriyle 2 yılda bir gerçekleştirilen Savunma ve Havacılıkta Endüstriyel İşbirliği Günleri (ICDDA) 2020 etkinliği için çalışmalar devam ediyor.
Yurt dışı ana sanayi firmalarının satın alma ve tedarik heyetleri ile, KOBİ’leri Ankara’da bir araya getiren organizasyonun 23-25 Ekim 2018 tarihinde düzenlenen dördüncü etkinliğinde Airbus, Boeing, Sikorsky, Lockheed Martin, Thales, Rolls-Royce, Bae Systems, MBDA, Leonardo, Raytheon, Daher, Navantia, Thyssenkrupp, Stelia, Kongsberg, Ukroboronprom gibi dünyanın savunma devlerini KOBİ’lerle bir araya getirdi. ICDDA 2018’de, 60 ülkeden 260 firma ve kurumun katılımı ile 5700 adet kayıtlı ikili iş görüşmesi (B2B) gerçekleştirilerek sektörün ve KOBİ’lerin ihracatına katkı sağlandı.
13-15 Ekim 2020 tarihinde planlanan ICDDA beşinci etkinliği için çalışmalar devam ediyor. Covid-19 salgını öncesinde organizasyona yoğun bir katılım talebi ve teyidi olduğunu söyleyen Mithat Ertuğ, şunları söyledi: “Şu an ülkemizin ilerlediği durumda Haziran başında normalleşme öngörülüyor. Önümüzdeki günlerde yurt dışındaki durumun da normalleşmeye başlaması halinde ICDDA 2020 Ekim ayında gerçekleşmesi konusunda bir sıkıntı olmayacağını düşünüyoruz. Ancak önümüzdeki günlerde durumun iyileşmemesi halinde, biz de etkinliğe katılım sağlayacak KOBİ firmaları ve üyelerimizle, ayrıca ana sanayi firmalarımız ve devlet kurumlarımız ile iletişim halinde olarak; herhangi bir sıkıntıya mahal vermeden etkinlik tarihini değiştirebilir veya yurt dışı katılımcılar ile de görüşerek ICDDA’i sanal bir ortam üzerinden ikili iş görüşmeleri ile de gerçekleştirebiliriz.”
ICDDA etkinliği, SSB tarafından iki kez Savunma Sanayii Tanıtımı Özel Ödülü ile ödüllendirildi.
SSB ve Savunma Sanayii İhracatçılar Birliği’nin (SSI) desteklerinin önemine dikkat çeken Mithat Ertuğ, “SSI ve SSB’nin Kümelenmemize verdiği destekler ile, OSSA ve üyelerimiz bugün sektörde çok daha güçlü. Bununla birlikte, Türkiye’deki kümelenmeler ile, iş birliği protokollerimiz, ASFAT A.Ş. gibi kurumlar ile iş birliği protokollerimiz var.
Avrupa Havacılık Kümelenmeleri Ortaklığı (EACP) üyeliğimiz sayesinde Avrupa’nın farklı ülkelerinden firmalar ile üyelerimiz arasında iş birliği geliştirmeye çalışıyoruz. EACP çalışma grupları içerisinde yer alarak, nasıl daha verimli projeler çıkabiliriz diye görüşmelerimizi 2020 yılında da sürdüreceğiz.” değerlendirmesini yaptı.
“Yatırımlara hız kesmeden devam edilmeli”
OSSA Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Ertuğ, sanayi ve üretimdeki yatırımların önemine dikkat çekerek, şunları kaydetti: “Türkiye’nin kg başına ihracatı 1,30 dolar seviyelerindeyken, savunma ve havacılık sanayisinde kg başına ihracatımız 46,59 dolara erişti. Savunma ve havacılık sanayisine yapılan yatırımların ekonomimize geri dönüşü uzun vadede fakat diğer göre sektörlere göre daha yüksek katma değer ile olmaktadır. Bu yüzden bu alanda yatırımlara hız kesmeden devam edilmesi ekonomimizin gelişmesi açısından çok kıymetlidir. Bu alanda sanayicilere verdikleri destekler için tüm yetkililerimize teşekkürlerimizi sunuyoruz.”