OSTİM Üretimi Deprem Mesnetleri İstanbul Havalimanı’nda
Türkiye’nin en büyük projelerinden biri olan İstanbul Havaalanı 29 Ekim’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldı. Binlerce ürün ve malzemenin kullanıldığı projenin tedarikçileri arasında OSTİM’in köklü firması Özdekan Kauçuk A.Ş. de yer aldı. Bugüne kadar çok sayıda köprü, tünel, baraj, viyadük gibi kritik ve hassas projelere ürün veren firma, İstanbul Havalimanı’nda da tercih edildi.
Yerli imkanlarla ürettiği Yapı titreşim takozları ve elastomer mesnetleriyle, sektörde 7 ülkeden firmayı geride bırakan Özdekan Kauçuk’un bu başarısında Ar-Ge çalışmalarının payı büyük.
TİTİZ BİR TEST VE SEÇİM SÜRECİ
Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ziya Korkmaz, havalimanında kullanılan Yapı titreşim takozları ve elastomer mesnetmalzemelerinin yüzde 90’ını kendilerinin, hafif yüklerde ihtiyaç duyulan mesnetleri de yine iç piyasadan başka firmaların sağladığını kaydetti. Aynı zamanda OSTİM Kauçuk Teknolojileri Kümelenmesi’nin Başkan Yardımcısı olan Korkmaz, Türk KOBİ’lerine duyulan güvenin bir göstergesi olan tedarik süreciyle ilgili şöyle konuştu:
“İstanbul Havalimanı’ndaki bu malzemelerin yüzde 90’ını biz imal ettik. Onun haricinde hafif yüklerde kullanacakları başka mesnetleri de yine iç piyasada başka firmalardan aldılar. Yüzde 90’lık kısım yaklaşık 40 bin adet malzemeye karşılık geliyor. Ülkemizin gurur kaynağı olan bu projeye iki buçuk yıldır çalışıyoruz. Ürünlerimiz alım öncesi çok titiz bir test sürecinden geçti. Akrediteli yurt dışı laboratuvarlarında deneyler yapıldı. Deneylerin sonuçları olumlu olunca proje yürütücüleri firmamıza onay verdi.”
9 AYRI TİP ÜRÜN ÜRETİLDİ
Yaklaşık 20 yıldır köprü projelerine hafif sönümleyiciler ürettiklerini, son 8 yıldır da Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ile Ar-Ge çalışmaları yaptıklarını dile getiren başarılı sanayici, bu sayede üründeki kauçuğun sönüm oranlarını geliştirdiklerini ifade etti.
Ar-Ge’nin öneminin altını çizen Yusuf Ziya Korkmaz, olumlu sonuçlarına ilişkin şunları aktardı: “Avrupa’dan gelecek ürünleri 8 yıl süren Ar-Ge sonucu yerli ve milli olarak ürettik. Yüksek sönüm oranlarını yakalayabildik. Dediğim gibi; ürünlerimiz İstanbul Havalimanı Projesi için test edildi. Test sonuçları olumlu olunca havalimanında tüm köprülerin ve binanın üst katlarındaki yürüyüş yollarının kauçuk sönümleyicilerini, izolatörlerini ve elastomer mesnetlerini bizden tedarik ettiler. Zorlu bir süreçti; bu süreçte bizim gibi yaklaşık 7 yabancı firma başvurdu.
İstanbul Havalimanı gurur verici bir proje. Dünyanın en büyük havalimanlarından bir tanesi. Burada araç trafiği özellikle yerin altına alınmış durumda; araçlar tünellerin içinden geçecek. Tünellerin üzerine de uçakların geçeceği kirişler konuldu. O kirişlerle dikey kirişin arasında firmamızın sönümleyicilerini kullandılar. Elastomer mesnet ve deprem mesnetlerimiz herhangi bir deprem esnasında, yer sarsıntısında kirişlerin çökmemesi ve düşmemesini sağlıyor. İnşaat projesini yapanların, proje tasarımı sırasındaki yük hesaplarına göre ürünün üzerindeki trafik yükü, bir uçağın ağırlığı, aynı anda oraya gelecek ağırlık farklı, binanın içinde farklı, araç trafiğinin olacağı yerlerde farklı. Bünyemizde aynı zamanda elastomer mesnet ve sönümleyicinin tasarımını yapabilecek doktoralı mühendisimiz ve profesörlerden oluşan bir ekibimiz var. Onların tasarımlarıyla farklı ölçüler oldu. Yaklaşık 9 ayrı tip ürün ürettik İstanbul Havalimanı için. Bu ürünler Türkiye’de başka kurumlar tarafından hali hazırda yurt dışından tedarik ediliyor. Ama bu kurumlara da yavaş yavaş kendimizi tanıtıyoruz.”
“Bilim başarıyı artırır”
Korkmaz, bu tip büyük projelerde yer almak isteyen firmalara önerilerde bulundu. Katma değeri yüksek, teknolojik ürüne ve akademik desteğe işaret eden Yusuf Ziya Korkmaz, “OSTİM Kauçuk Teknolojileri Kümelenmesi’nde her firmamıza en az bir adet Ar-Ge projesi, Ür-Ge projesi ve en az bir adet ihracat yaptırmak istiyoruz. Kolay bir yolculuk değil. Sabır gerekiyor. Firmamızın Ar-Ge süreci 12 yıla dayanıyor. Dünyada 7-8 firmanın ürettiği kalitede ürünü OSTİM’de; ABD, Avrupa, British, Alman ve Rus standartlarına uygun bir şekilde üretebiliyoruz. Ürünümüz hepsinin standartlarında teknik değerlerine cevap verebiliyor, testlerden geçebiliyor.
En azından burada; Türkiye’de üretilmeyen bir ürünü üretiyoruz. Buradaki özellik ve katma değer o; yüksek sönümleyici kauçuk izolatör üretmiş oluyoruz. Meslektaşlarıma ve sektöre tavsiyem; mutlaka bir akademisyenle çalışsınlar. Akademik dünya, başka açılardan bakıyor. İşletmeciler olarak biz kimya mühendisi değilsek, konuya hâkim değilsek, performansı yüksek ürün geliştirmek çok zor. Bir akademisyenle çalışmaları gerektiği kanaatindeyim. Bundan 15 yıl önce bir tane mühendis fazla gelirken şu anda bünyenizde doktoralı 6 tane mühendisimiz var. Halen bu konuda farklı projelerle Ar-Ge ve ürün geliştirme çalışmalarımız devam etmektedir. Buna bağlı olarak firmamız bünyesinde gelişmiş bir polimer laboratuvarı bulunmaktadır. Firmamız tasarım ve Ar-Ge merkezi olma yolunda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı başvuru aşamasındadır. Bilime ne kadar önem verilirse başarı o derece artar.” ifadelerini kullandı.