OSTİM Yol Gösterecek
20 yıl süren iç savaşın ardından sosyal ve iktisadi kalkınma yöntemi arayışında olan Somali, ülke kaynaklarını ve potansiyelini harekete geçirmenin yollarını arıyor. Bu konuda ülkenin yöneticileri, Türkiye ile çeşitli düzeylerde temaslarını sürdürüyor.
Somali Bayındırlık İmar ve İskan Bakanı Abdülfettah Mohammed İbrahim bürokratlarıyla birlikte OSTİM’de incelemelerde bulundu. Görüşmenin ardından OSTİM ve Somali Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile İyi Niyet Protokolü imzalandı.
Sınırsız iş birliği
OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, Somalili Bakana OSTİM’in imkan ve kabiliyetlerini anlattı. Aydın, OSTİM’in iş ve inşaat makineleri, yenilenebilir enerji, medikal sanayi, savunma ve havacılık, kauçuk, raylı sistemler ve haberleşme teknolojileri konularında faaliyet gösteren kümelenmelerini Bakan İbrahim’e tanıttı.
Somali’nin gelişmesi ve kalkınması için gerekli bilgi birikimi ve ara yüzlerin OSTİM’de bulunduğuna işaret eden Aydın, Somali’den gelecek mesleki eğitim, girişimcilik ve planlama konusundaki taleplerin OSTİM tarafından karşılanabileceğini belirtti.
Aydın sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz kendi bölgemizdeki imkan ve kabiliyetlerin tamamıyla Somali’de çok farklı işler yapabiliriz. Burada 6200 işletme var. Burada her türlü yapı, üniversite, teknopark, meslek yüksek okulu, mesleki eğitim merkezi, sınırsız iş birliği imkanları ve fırsatları var. Somali’nin işine yarayacak şeyler var. Bizim de orada öğreneceğimiz çok şey var. Bu niyet ve düşüncülerle OSTİM Yönetimi ve tüm Bölgemizdeki imkan ve kabiliyetlerle Somali’nin ihtiyaçlarını giderme konusunda kendilerine her türlü yardımcı olmayı ve iş birliği yapmayı OSTİM’liler adına Bismillah diyerek bu protokolü imzalıyorum.
Bu anlaşmanın sonunda buradaki firmalarımız, buradaki kurum ve kuruluşlarımız, Somali’de Bakanlığımızın belirleyeceği kişi ve kurumlarla güzel iş birliklerinin olacağını bunun ülkelerimize, halklarımıza ve kurumlarımızıa hayırlar getirmesini Cenab-ı Hak’tan diliyorum.”
Yol gösterin
Somali Bayındırlık İmar ve İskan Bakanı Abdülfettah Mohammed İbrahim, ülkesindeki ticari ve ekonomik potansiyele dikkat çekti. Somalili Bakan, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 2011’de ülkelerine yaptığı ilk ziyareti hatırlatarak, Türkiye ile olan bağlarını iş birlikleriyle güçlendirmek istediklerini kaydetti.
Ülkelerinde kapasite gelişimi, teknik eğitim ve Organize Sanayi Bölgesi’ne ihtiyaç duyduklarını dile getiren Bakan İbrahim, “Bu konuda bizi asiste etmeniz, bize yol göstermeniz anlamında iş birliğiniz bizim için çok önemli. Biz savaştan sonra çok ciddi yapılanma sürecine girmek istedik ancak tam anlamıyla giremedik. Kendimizi geliştirmek anlamında sizin desteğinize ve yol göstermenize ihtiyacımız var. Biz de bu iyi niyet anlaşmasını imzalamaktan memnuniyet duyuyoruz.” dedi.
Somali ekonomisi
Somali’nin ekonomisinde tarım ve hayvancılık başta olmak üzere, Somali diasporasının gönderdiği finansal yardımlar ve telekomünikasyon önemli bir yer tutuyor. Ülkede üretilen milli hasıla ve işgücünün yaklaşık %65’i tarım ve hayvancılığa dayanıyor.
İç savaş sürecinde altyapı ve binalarının büyük bir bölümü yıkılan Somali’de tekrar istikrarın yakalanmasının ardından inşaat sektöründe ciddi bir talep yaşanması bekleniyor. Somali ile Türkiye’nin ticaret hacmi 2016 yılında 118 milyon ABD Doları olarak gerçekleşti.
Türkiye, Somali’ye en çok ikili yardım yapan ülke. Ağustos 2011’den beri yapılan insani ve kalkınma yardımları yarım milyar ABD Dolarını geçti. Kaynak: www.mfa.gov.tr