“OSTİM’de Büyük İşler Yapılıyor”
CHP Ekonomi Masası OSTİM’i ziyaret etti. Heyet, OSTİM Teknik Üniversitesindeki Ekonomik Buhran ve Buhrandan Çıkış Stratejileri söyleşi programının ardından OSTİM OSB Bölge Müdürlüğü’nde sergilenen yüzde yüz elektrikli yerli metrobüsü inceledi, savunma ve havacılık sanayiine üretim yapan EMGE Elektro Mekanik Gereçler firmasını da gezerek ürünler hakkında bilgi aldı.
CHP Ekonomi Masası Başkanı Faik Öztrak, üyeler; Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Fethi Açıkel, Konya Milletvekili Abdüllatif Şener, Uşak Milletvekili Özkan Yalım, önceki dönem İzmir Milletvekili ve Masa Sekreteri Rahmi Aşkın Türeli’den oluşan CHP grubu OSTİM’de sanayi ve akademi dünyasıyla bir araya geldi.
Yetkinlik bazlı öğretim
OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek, dünyanın ilk sanayi üniversitesi olduklarını söyledi. Bu niteliğe sahip olarak yetkinlik bazlı bir öğretim yöntemi gerçekleştirmeye çalıştıklarını dile getiren Yülek, “Yetkinlik bazlı dediğimiz şey; bilgi, beceri, yetenek, davranışlar ve değerler. Bu unsurlar birleştiği zaman yetkinlik ortaya çıkıyor. Her birinden belli kazanımlarla öğrencilerimiz mezun olursa o zaman yetkin bir mühendis olmuş oluyor.” görüşünü aktardı.
Bilgiyi uygulayarak beceri üretmenin üniversitelerin görevi olduğunu vurgulayan Rektör Yülek, “Eğer biz üniversiteler olarak, emek pazarının istediği profili sağlayabilirsek hem ülkeye hem şirketlere faydalı olmuş oluyoruz. Hem de gençler iyi ücretlerle istihdam edilmiş olurlar.” dedi.
Yurt dışındaki üniversitelerle çok yakın ilişkiler kurduklarını aktaran Murat Yülek, Birleşik Krallık Coventry Üniversitesi ile yakın bir iş birliği başlattıklarını, Özbekistan’daki Andijan Üniversitesiyle de ortaklık yaptıklarını ve öğrencilerin iki yıl Özbekistan’da iki yıl da OSTİM Teknik Üniversitesinde öğrenim görebileceklerini söyledi.
Belediyelerin yerli ürün tercihi ülke meselesi
OSTİM Yönetim Kurulu ve OSTİM Teknik Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Orhan Aydın, bölgenin kuruluş süreci ve yürüttüğü projeler hakkında bilgi verdi.
Sanayicilerin sorunlarını dile getiren Aydın, bürokrasiden kaynaklanan aksamaların zaman ve enerji kaybettirdiğinin altını çizdi.
Kamu kurumları ve belediyelerin satın alma yöntemlerinde yerli ve milli markalara hassasiyet göstermesinin önemini işaret eden Orhan Aydın, tüm partilerin bazı belediyelerinin, yerli araçlar ve ürünler varken ihtiyaçlarını yurt dışından temin ettiğine dikkat çekerek, “Bunu kesinlikle kabul etmiyoruz. CHP’ye ait belediyelere bunu nasıl anlatacaksak, gidelim bilgilendirelim. Bu, ülke meselesi. Şu anda elektrikli araç, otobüs, hafif raylı, metro, hızlı tren, iş ve inşaat makineleri dahil Türkiye’de tamamen yapan firmalarımız var. Yüzde yüz yerli yapabiliriz. Bunlar dışarıdan alınmamalı.”
Aydın, esnaf kültüründe parti, inanç, renk vs. hiçbir ayrımcılık yapılmadığını dile getirerek, “Ekranlardaki sertlikler bizi rahatsız ediyor. Hepimiz aynı şehirdeyiz, yüzyüze bakıyoruz, birbirini kıran tartışmaları da üzülerek seyrediyoruz. Bu dili tasvip etmiyoruz. Birbirimizle uzlaşarak çalışmalıyız.” dedi.
Öneri Yeni Kural, Kurum, Kadro
CHP Ekonomi Masası Başkanı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Ekonomik Buhran ve Buhrandan Çıkış Stratejileri sunumda ekonomideki mevcut durumu değerlendirdi, CHP’nin çözüm önerilerini anlattı.
Türkiye’nin, devlet krizi, ekonomik kriz ve koronavirüs krizinin iç içe girmesiyle büyük bir buhrana sürüklendiğini savunan Öztrak, “Ülkemiz 2023 rotasından çıktı. 2023’te 2 trilyon dolar milli gelir vadedildi. Bunu gerçekleştirmek için 2020’de milli gelirimizin 1,6 trilyon dolara ulaşması gerekiyordu ama 717 milyar dolar oldu. Türkiye’nin 2023 rotasından çıkmasının bedeli şimdilik 892 milyar dolar.” dedi.
Ekonomi politikalarının başarısının istihdam oluşturmayla ölçülebileceğine dikkat çeken Öztrak, Türkiye’nin çalışma çağındaki nüfusunun her yıl 930 bin kişi civarında arttığını fakat vatandaşların işle buluşamadığını belirtti.
Önümüzdeki bir yıl içerisinde Türkiye’nin çevirmesi gereken dış borcun 190 milyar dolar, finanse etmesi gereken cari açığın ise 14 milyar dolar olduğuna söyleyen Faik Öztrak, bu borcun çevrilebilmesi için en az 100 milyar dolara ihtiyaç olduğunu bildirdi. Merkez Bankası rezervlerinin 12 Mart 2021 itibariyle 43 milyar dolar eksi bakiye verdiğini aktaran Öztrak, bunun kısa dönemde Türkiye’nin önündeki en önemli risk olduğunu iddia etti.
Türkiye’nin buhrandan çıkış için acil bir eylem planı uygulaması gerektiğini ifade eden Öztrak, ciddi bir tasarruf programının uygulanması gerektiğine vurgu yaptı.
CHP’nin buhrandan çıkış için dört ayaklı stratejisinin ayrıntılarını paylaşan Öztrak, “Bu stratejiyi uygulamak için ‘Üç Yeniye’ ihtiyacımız var. Yeni Kurallar, Yeni Kurumlar ve Yeni Kadrolar. Ülkeyi daha önce tarihindeki en derin krizlerden birinden çıkaran kadrolar bizde. Biz hazırız.” sunumunu tamamladı.
“Üretim ve teknolojik gelişmeler etkileyici”
OSTİM OSB Yönetimini ziyaretinin ardından değerlendirmelerde bulunan Faik Öztrak, üniversitenin sanayiye hizmet edecek bir anlayışla organize edildiğini söyledi. ‘OSTİM’de gerçekten büyük işler yapılıyor’ diyen Öztrak, çok bilinen büyük firmalardan ayrı olarak KOBİ’lerin de inanılmaz başarılara imza attığını kaydetti.
Bölgedeki KOBİ’lerin ihracatının önemini hatırlatan Faik Öztrak, şu görüşleri paylaştı: “Türkiye’ye uygulanan ambargolar sürecinde de Türkiye’nin ihtiyacı olan, savunma sanayiinin ihtiyacı olan parçaları da sorunsuz üretebiliyorlar. Sadece ambargo uygulandığında başvurulan, ambargolar bittiğinde yeniden yurt dışındaki şirketlere dönen bir talep yapısı olmaması lazım. Özellikle savunma sanayiinden mal talep eden devlet kurumlarının bu firmalardan belli kotalar dahilinde alım yapmaya devam etmesi lazım. Bugün burada gördüğümüz üretim, teknolojik gelişme ve malzemeler son derece etkileyici, firma sahiplerini kutluyorum.
OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek’i kutluyorum. OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın’ın da bize verdiği izahatlar son derece doyurucuydu. Bu kadar sisteme ve kurumuna hakim olan bir başkanı burada ziyaret etmiş olmaktan da mutluluk duyduk.”