OSTİM’de Tasarlanan SEIT UV, Koronavirüsle Mücadele Edecek
Otonom mobil robot ve malzeme taşıma araçları konusunda çalışmalar yürüten ve bu alanlarda ürünler geliştiren Milvus Robotics, mevcut robotlarından SEIT adını verdiği otonom robotu, OSTİM Teknik Üniversitesi (OSTiMTECH) desteğiyle Covid-19 mücadelesi kapsamında dezenfeksiyon robotuna dönüştürdü.
Adı Seyit Onbaşı’dan geliyor
Firma, OSTİM’de tamamen yerli imkanlarla geliştirdiği otonom yük taşıma robotu SEIT’i, koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında kullanıma sundu. Adını Çanakkale kahramanı Seyit Onbaşı’dan alan SEIT robotlar, 500 kg’a kadar olan yükleri fabrika ve depo gibi pek çok alanda belirlenen noktalar arasında tamamen otonom bir şekilde taşıyabiliyor.
İnsan yardımı olmadan hareket ediyor
Milvus Robotics kurucusu Şamil Özden, yerli imkanlarla geliştirilen bu teknolojinin, koronavirüs salgını ile mücadelede ön saflarda etkin bir şekilde kullanabileceğini belirtti.
Virüsün insandan insana kolay bir şekilde bulaşabildiğine dikkati çeken Özden, “Robotlarımızın bu alanda önemli bir görev üstleneceğini düşünüyoruz. Başta hastaneler olmak üzere salgın riski bulunan tüm kapalı alanlarda UV-C ışık kullanarak insan müdahalesi olmadan otonom bir şekilde dezenfeksiyon yapabiliyoruz. Kimyasal kullanımına gerek duymadığı için ve insan yardımı olmadan kendi kendine hareket edebildiği için son derece düşük risk ile etkili bir dezenfeksiyon yapma şansına sahip oluyoruz.” dedi.
İnsanı fark edince işleme ara veriyor
UV ışık uygulaması konusunda OSTİM Teknik Üniversitesi ile birlikte çalıştıklarını kaydeden Şamil Özden, “Mühendislik Fakültesi’nden Prof. Dr. Demiral Akbar ve Dr. Akif Hacınecipoğl’'nun destekleri ve sahip olduğumuz know-how ile hızlı bir şekilde otonom hareket yeteneğine sahip yeni bir UV dezenfeksiyon robotu geliştirdik. Bu sayede Covid-19 salgınıyla mücadele konusunda Türkiye’nin elini güçlendirmesini bekliyoruz.” değerlendirmesini yaptı.
Sağlık çalışanlarına önemli bir destek sağlaması beklenen SEIT-UV robotu 10 dakika içerisinde yaklaşık 25 m2’lik bir odayı dezenfekte edebiliyor. 360 derece UV-C ışık yayabilen robot, insan sağlığı konusunda da güvenliği elden bırakmıyor. Çalıştığı alanda insan varlığını tespit ettiği anda güvenlik sebebiyle işleme ara veriyor. Son derece güvenli ve etkili bir şekilde dezenfeksiyon işlemini yürüten robot, işlem tamamlandığında bir sonraki işlem noktasına kendi kendine gidebiliyor.
3 saat boyunca aralıksız dezenfeksiyon işlemi yapabilen robot otonom olarak şarj noktasına gidip kendini şarj edebiliyor. Geliştirilen SEIT-UV dezenfeksiyon robotunun kısa süre içerisinde hastanelerde kullanıma alınması bekleniyor.