Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

OSTiMTECH Ventilasyon Cihazı Geliştirdi

"Sanayinin üniversitesi" vizyonuyla geçtiğimiz yıl kurulan ve Eylül ayında ilk öğrencileri ile eğitim-öğretime başlayan OSTİM Teknik Üniversitesi, yeni koronavirüs (COVID-19) mücadelesi kapsamında açık kaynak kodlu, düşük maliyetli ve geliştirilmeye uygun bir ventilasyon cihazı tasarladı.
Ostim Editör
06 Mayıs 2020 11:42

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek, tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19’un tedavi süreçlerinde kullanılan ekipmanların çok kritik olduğunu bildirdi.

Üniversite olarak salgınla mücadelede akademik kadrolarıyla çalışmalar gerçekleştirdiklerini kaydeden Yülek, yerli ve milli cihazların bu dönemde başat rol üstlendiğinin altını çizdi.

Daha öncesinde akülü tekerlekli sandalyelerde kullanılan engelsiz şarj cihazı üretimini gerçekleştirip kullanıma sunduklarını anlatan Prof. Dr. Murat Yülek, son olarak ventilasyon cihazı üzerine çalıştıklarını ve sonuca ulaştıklarını aktardı.

Yülek, OSTİMTECH Proto Tasarım ve Hızlı Prototipleme Merkezi’nin, açık kaynak kodlu, düşük maliyetli ve geliştirilmeye uygun bir ventilasyon cihazı ürettiğini açıkladı. Ventilasyon cihazının, OSTİM Teknik Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Cem Çatalbaş liderliğindeki ekip tarafından üretildiğini belirten Yülek, “Bilindiği üzere COVID-19’a yakalanan hastaların yüzde 15 ile yüzde 20'sinin solunum problemleri nedeniyle hastaneye yatırılması ve ağır solunum desteği için tedavi sürecinde ventilasyon cihazı kullanılması gerekiyor. COVID-19 salgını sürecinde hastaneler tarafından en çok ihtiyaç duyulan ürünlerin başında ventilasyon cihazları geliyor.” dedi.

Öncelik Türkiye’nin ihtiyaçları

Klinik ventilasyon cihazlarının maliyetlerinin yüksek olması ve üretim süreçlerinin uzunluğu nedeniyle alternatif çözüm arayışları doğduğuna işaret eden Rektör Yülek, “Bu bağlamda, düşük maliyetli ve hızlı üretilebilir ventilasyon cihazlarının olası cihaz eksiğini hızlı ve etkin bir şekilde doldurabileceği ön görülüyor. Bu cihazların hızlı ve düşük maliyetli bir şekilde üretilmesi için dünyanın çeşitli yerlerinde büyük katılımlı çalışmalar başlatıldı. OSTİM Teknik Üniversitesi olarak öncelikle ülkemizin ihtiyaçlarını karşılamak, sonrasında ise yurt dışı taleplerine cevap vermek istiyoruz. Bu hedef doğrultusunda Proto Tasarım ve Hızlı Prototipleme Merkezimizce açık kaynak kodlu, düşük maliyetli ve geliştirilmeye uygun bir ventilasyon cihazı üretildi. Cihaza ait bilgiler de süreçle ilgilenenlerin kullanımına açıldı.” dedi.

Hızlı üretime uygun

Yülek, cihazla ilgili şu bilgileri verdi: “COVID-19 salgını ile mücadele sürecinde, ülkelerin hasta başına düşen ventilator sayısı son derece önemlidir ve hayat kurtarıcı bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Klinik ventilatörlerin üretim süreçlerinin uzun olması ve maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle tüm dünyada bilim dünyası alternatif çözüm arayışlarına gitmiştir. Bu bağlamda OSTİM Teknik Üniversitesi olarak düşük maliyetli ve hızlı üretime uygun bir ventilatör cihazının prototip üretimini gerçekleştirdik. Tasarlanan bu cihaz ile COVID-19 salgını sürecinde veya sonrasında ventilatör cihazlarının eksikliğinden dolayı kaynaklanabilecek olası krizlerin etkilerini en aza indirgemeyi hedefliyoruz.

Klinik isteklere ihtiyaç verebilecek

Projemiz OSTİM Teknik Üniversitesi bünyesinde gerçekleştirilmiştir ve üniversitemiz tarafından finanse edilmiştir. Mart ayının başından itibaren bu proje üzerinde çalışmaktayız. İlgili cihaza ait yazılım, donanım ve tasarımların tamamı OSTİM Teknik Üniversitesi bünyesinde yerli kaynaklar ile; üniversitemiz bünyesinde Proto olarak adlandırılan tasarım ve hızlı prototipleme merkezinde gerçekleştirilmiştir. Proje sonucunda, dünyadaki çalışmalara paralel ve klinik isteklere ihtiyaç verebilecek bir ventilatör cihazı prototip olarak üretilmiştir.

Klinik testleri gerçekleştiriliyor

Ventilatör cihazımızın şu aşamada klinik testleri gerçekleştirilmektedir. Uzmanlar ile yapılan görüşmelerde kullanıcıların istekleri doğrultusunda ürünümüz her geçen gün daha da geliştirilmektedir. Kısa sürede çok yüksek sayılarda üretime uygun şekilde gerçekleştirilen bu proje ile ülkemizde ki ve dünyadaki COVID-19 salgının etkilerine paralel olarak ilerleyen süreçlerde seri üretime geçilmesi hedeflenmektedir. Şu aşamada ürüne ait klinik testler ve bu test sonuçlarına bağlı olarak iyileştirmeler devam etmektedir.

4 saat kablosuz kullanım

COVID-19 hastalarının düşük bir oranının klinik ventilasyon cihazına ihtiyacı bulunmaktadır veya ihtiyaçları olan süre toplam hastalık ve iyileşme süresine göre son derece azdır. Yoğun bakım sürecinden sonraki süreçlerde hastaların daha düşük maliyetli ve temel işlevleri yerine getirebilir bir cihaz ile desteklenmesi, sağlık sistemleri üzerindeki klinik ventilasyon cihazı sayısı eksikliği konusundaki darboğazı aşması konusunda destek sağlayacaktır. COVID-19 sürecinde ventilasyon cihazları konusunda maliyetin yanı sıra üretim süreçlerinin uzunluğu gelmektedir. Ürettiğimiz prototip ile üretim süreçleri de kısalmaktadır ve hastaların ihtiyaçları daha hızlı bir şekilde karşılanmaktadır. Yaklaşık 4 saat kablosuz kullanım ömrüne sahip olan çeşitli geliştirmeler ile 12 saat süresine kadar geliştirilebilen kablosuz kullanım süresine sahip bu cihaz ile COVID-19 vb. hastalıklar sonrasında da duyulabilecek ihtiyaçları karşılamak hedeflenmektedir. Ürettiğimiz prototipi daha da geliştirerek ilerleyen aşamalarda çok sayıda ülkeye ihraç etmeyi hedefliyoruz.”

Proto Tasarım ve Hızlı Prototipleme Merkezi

OSTİM Teknik Üniversitesi bünyesinde kurulan Proto Tasarım ve Hızlı Prototipleme Merkezi ile hem öğrencilerin hem de OSTİM firmalarının tasarım modelleme ve prototipleme konusundaki istekleri karşılanıyor. 3 boyutlu modelleme ve üretim süreçlerinin gerçekleştirilmesinin yanı sıra firmalara ait üretilmesi hedeflenen ürünlerin prototipleri de bu merkezde üretilip test ediliyor. OSTİM firmalarının rekabet gücünün artırılması ve öğrencilerin tasarım ve modelleme süreçlerinin içerisinde bulunması hedeflenerek kurulan merkez her geçen gün üretim ve Ar-Ge kabiliyetlerini geliştiriyor.

İlgili Görseller
İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.