Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

Raylı Sistemler ARUS’la Yerlileşiyor

Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelenmesi (ARUS) 4. Olağan Genel Kurul Toplantısına katılan TCDD Genel Müdür Yardımcısı İsmail Çağlar, “Demiryollarımızın inşasında, araçların üretilmesinde yerlilik oranlarımızı artırıyoruz. Bağlı ortaklıklarımız ve üniversitelerimizle birlikte yürüttüğümüz bu çalışmalarımız da ARUS önemli bir yer tutmaktadır.” dedi.
Ostim Editör
28 Mayıs 2019 12:37

ARUS 4. Olağan Genel Kurul Toplantısı OSTİM OSB Konferans Salonu’nda düzenlendi.  Genel kurul; Ankara Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir, OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdür Yardımcısı İsmail Çağlar, OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, Türkiye Raylı Sistem İşletmecileri Derneği (TÜRSİD) Başkanı Feyzullah Gündoğdu, Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü Raylı Sistemler Dairesi Başkanı Sinan Yılmaz ve ARUS üyelerinin yoğun katılımıyla gerçekleşti.

Divan Başkalığına OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, üyeliklere Prof. Dr. Mustafa Yaşar ve Önder Kefoğlu oy birliği ile seçildiği toplantıda ARUS Koordinatörü Dr. İlhami Pektaş, geçmiş dönem faaliyetleri hakkında üyelere bilgi verdi. Pektaş ARUS üyelerine, tüm etkinliklere katılmaları çağrısında bulundu.

“ARUS’un farkı yerli ve milli üreticiler”

OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, raylı sistemlerin yerli ve milli üretimi mücadelesini uzunca bir süredir takip ettiğini belirterek, ARUS’un çalışmalarının kuruluş sürecini hatırlattı. Aydın, “Merhum Prof. Dr. Sedat Çelikdoğan’ı burada rahmetle anmak istiyorum. Çünkü bu işin mimarı o. Allah gani gani rahmet eylesin. Ankara Metrosu’nun ihalesinde bunu yerli yapmalıyız derdi ve tasasıyla Ankara Sanayi Odası Başkanımız Nurettin Özdebir’in destekleri, dönemin Başbakanı, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve dönemin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Binali Yıldırım’ın da katkılarıyla Ankara Metro ihalesine yüzde 51 yerli katkı şartı maddesi eklendi. Bu şart, çok sihirli bir metinmiş; bir anda bütün ekosistem değişti.” dedi.

ARUS’un sektörel derneklerle karıştırılmaması gerektiğin belirten Orhan Aydın, “ARUS’un farkı şu; yerli ve milli üreticiler burası çok önemli. Derdi tasası aynı olan insanların bir araya geldiği bir organizasyon. Dolayısıyla bu yapıyı muhafaza etmemiz lazım.” mesajını verdi.

Yerlileştirmeyi yaygınlaştırıyor

TÜRSİD Başkanı Feyzullah Gündoğdu, 12 adet raylı sistem işletmecisi büyükşehir belediyesinin üyeleri olduğunu söyledi. Amaçlarının sektörde oluşan bilgi ve tecrübeyi paylaşmak ve yaygınlaştırmak olduğunu dile getiren Gündoğdu, “6 adet komisyonumuz var. Araç Komisyonu, yerlileştirme ile ilgili konuları araştırıyor. Bir şehirde bir ürün yerlileştirildiyse diğer şehirlerdeki arkadaşlara bilgi ve tecrübe aktarıyor. Komisyon çalışmalarımıza zaman zaman yerli üretim yapan firmalarımızı da davet ediyoruz.” bilgisini verdi.

“Yerli ve milli herkese kapımız sonuna kadar açık”

Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü Raylı Sistemler Daire Başkanı Sinan Yılmaz, Ankara Metro ihalesine getirilen yüzde 51 yerli katkı şartı ile sınırlı kalmadıklarını hatırlattı.

Yılmaz, tren dişli kutusu ekipmanı, tren kuplör ekipmanı, tren pnömatik elemanları ve fren ekipmanları, tren kapı sistemleri, iç aydınlatma, dış aydınlatma, tren elektrik kontrol ve aktarım ekipmanları, tren elektronik ekipmanları, tren boji ekipmanlarını gibi pek çok parçayı yerlileştirdiklerinin altını çizdi.

ASELSAN ile birlikte yerli ve milli raylı sistem aracını yaptıklarını ifade eden Sinan Yılmaz, “EGO Genel Müdürlüğü’nün yerli ve milli herkese kapıları sonuna kadar açık. Dünya standardında üretim yapabilecek herkese kapımız sonuna kadar açık.” mesajını verdi.

“ARUS’un yanında olmaya devam edeceğiz” 

TCDD Genel Müdür Yardımcısı İsmail Çağlar, 2003 yılından günümüze demiryolu sektörüne yapılan yatırımlar hakkında açıklamalarda bulundu.

2003 yılından bu yana demiryolu sektörüne bugüne kadar 126 milyar TL yatırım yapıldığı kaydeden Çağlar, “Ülke nüfusumuzun yüzde 40’ına hizmet verdiğimiz demiryolu ağının yaygınlaştırılması gayreti içerisindeyiz.” dedi.

Araç filosunun yenilenmesine de önem verdiklerini dile getiren Çağlar, şunları aktardı: “İleri demiryolu sanayimizi ülkemize yaygınlaştırmak, demiryollarımızın ihtiyacı olan ürünlerin yerli ve milli olarak üretilmesine yönelik olarak çalışmaları yürütüyoruz. Demiryollarımızın inşasında, araçların üretilmesinde yerlilik oranlarımızı artırıyoruz. Bağlı ortaklıklarımız ve üniversitelerimizle birlikte yürüttüğümüz bu çalışmalarımız da ARUS önemli bir yer tutmaktadır. TCDD olarak, iş birliği güç birliği ve milli marka inancıyla kurulan ARUS’un daima yanında olmaya devam edeceğiz.”

Üniversite ve sanayi arasındaki Çin seddini yıkacak

OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek, üniversitenin 4 tane mühendislik bölümü, 1 uluslararası ticaret bölümü 7 tane de meslek yüksekokulu programıyla bu yıl eylül ayında öğrenci almaya başlayacağını belirtti.

OSTİM Teknik Üniversitesi’nin yapısı ve eğitim planlarıyla ilgili bilgiler veren Murat Yülek, “Üniversitemiz OSTİM’in bir parçası. OSTİM, İvedik bütün bu sanayi havzasının bir parçası. Sizlerin üniversitesi. Türkiye’deki ve dünyadaki diğer üniversitelerden farklı bazı şeyler yapmak istiyoruz. Üniversite ile sanayi arasındaki Çin seddini yıkıp bu iki önemli aktörü bir araya getirmek istiyoruz.

Bunu nasıl yapacağız? Birini söyleyeyim, çünkü orada sizden bir talebimiz olacak. Biz birinci sınıftan itibaren öğrencilerimizi toplam 7 dönem, ama birinci sınıf, birinci dönemden itibaren şirketlere göndermek istiyoruz. Öğrenciler şirketlerde haftada bir tam gün mesai yapacaklar. Bunun içinde bize öncü şirketler gerekiyor. Bizim öğrencilerimizi kabul edecekler, kendi bünyelerinin, ekosistemlerinin bir parçası yapacaklar.” değerlendirmesini yaptı.

En etkin kümelenme ARUS

Ankara Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir, ARUS’un çalışmalarının önemine dikkat çekti. Özdebir, “Ankara’da kurulan en etkin kümelenmelerden birisi ARUS. ARUS’un bu ülkede yapmış olduğu devrim her şeyden önemli. ilk defa Türkiye’de alım yapan bir devlet kurumu yüzde 51 şartını koydu ve bu devrim, arkasından çıkan bütün ihalelerde aranan bir şart haline geldi.” dedi.

ARUS’un her geçen gün geliştiğine dikkat çeken Özdebir, “Küme üyeleri aralarında ciddi bir haberleşme ağı oluşturdu. Bu şekilde sektörde daha önce haberimiz olmayan işlerin yapılabildiğini, yeni neler yapıldığını, kimin nereye neleri sattığını görme, duyma bundan moral ve motivasyon kazanma imkanını sağladık. Bu anlamda kümemizi ve yöneticilerini tebrik ediyorum. Bu bize cesaret verdi. Biz bu işlerin hepsini hatta daha fazlasını da yaparız inancını bizlere verdi. Bunun semerelerini de görüyoruz.” diyerek konuşmasını tamamladı.

Genel kurulda faaliyet raporu ve gelir gider hesapları oy birliğiyle kabul edildi. Yönetim ve denetim kurulu üyeliklerine seçim yapıldı. Seçim sonucunda ARUS Yönetim Kurulu şöyle oluştu: Durmazlar, OSTİM, TCDD, Aselsan, Bozankaya, Kardemir, EGO, TÜRSİD, TÜDEMSAŞ, ASAŞ Alüminyum, İSBAK, SAFKAR ve Emreray. Denetim kurulu üyeliklerine ise Kentkart, Özbir ve Das Lager firmaları seçildi.

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.