Sanayicilere büyüme hızı uyarısı
• Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Orta Vadeli Programa göre Türkiye'nin 2012'de yüzde 4 büyüyeceğinin tahmin edildiğini söyleyerek, sanayiciler olarak büyüme hızındaki düşüşe hazırlıklı olmaları gerektiğini ifade etti.
Ankara Sanayi Odası Kasım ayı Meclis toplantısında konuşan Özdebir, Euro bölgesindeki borç krizine henüz bir çözüm üretilmemiş olmasının Türkiye'nin en büyük ortağı ticaret AB'nin ekonomik görünümünü hızla bozduğunu söyleyerek, derinleşen borç krizi nedeniyle uluslararası kuruluşların birbiri ardından 2012 büyüme tahminlerini aşağı çekmekte olduklarını belirtti.
OECD'nin Euro bölgesinin yılın son çeyreğinde yüzde 1, 2012'nin ilk çeyreğinde de binde 4 küçüleceğini tahmin ettiğini söyleyen Özdebir, "ABD'deki görünüm de çok rahatlatıcı değildir. Cumhuriyetçilerle Demokratlar arasındaki bütçe anlaşmazlığı ABD ekonomisinin görünümünü bozmakta" diye konuştu.
Derecelendirme kuruluşları büyük bir itibar kaybına uğradı
Küresel krizden önce bugünün borç batağına batmış ülkelerine yüksek not veren ve Türkiye'ye not vermeyen derecelendirme kuruluşlarının büyük bir itibar kaybına uğradıklarını söyleyen Özdebir, "Hak etmediği halde yüksek not alan ülkeler düşük faizle borçlanırken hak ettiği notu alamayanlar yüksek faizle borçlanmak zorunda kalmışlardı. Bugün bol keseden verilen o yüksek notların neden olduğu zararlar trilyon dolarlara ulaşmış durumda" dedi.
Fitch'in Türkiye'nin görünümünü negatife çevirdiğine dikkat çeken Özdebir, "İtibarını yitirmiş derecelendirme kuruluşları ne derse desin Türkiye emin adımlarla yoluna devam edecektir. Fitch'in işaret ettiği riskler karşısında Merkez Bankası zaten bir süredir tedbir almaktadır. Alınan tedbirlerde sonuçlarını vermeye başladı" dedi.
İç talepte bu yıl yaşanan artışı, 2012'de göremeyeceğiz
Orta Vadeli Programın Türkiye'nin 2012'de yüzde 4 büyüyeceğini tahmin ettiğini ifade eden Özdebir, sanayiciler olarak büyüme hızındaki düşüşe hazırlıklı olmaları gerektiğini söyledi. Bu yılın yüksek büyümesinin iç talep artışından kaynaklandığına işaret eden Özdebir, 2012'de iç talepte aynı artışın görülemeyeceğini söyledi.
Öte yandan, özel sektörün bir yıl içerisinde gerçekleştireceği dış borç anapara ödemelerinin toplam tutarının 62 milyar dolar olduğunun açıklandığını söyleyen Özdebir, "Bu borcun hepsinin çevrilmesi, küresel ekonomideki durum dikkate alındığında zor görünüyor" dedi.
TL'nin bugün geldiği seviye, yerli sanayici açısından fırsatlar sağlıyor
Küresel krizin başlarına kadar Türkiye'de uygulanan para politikasının TL'nin aşırı değerlenmesine yol açtığını söyleyen Özdebir, "TL'nin uzunca bir süre değerli olması, sanayimizi olumsuz etkilemiş, ülkemizde yapılabilir işler yapılabilir olmaktan çıkmıştı. TL'nin bugün gelmiş olduğu seviyeler, yerli sanayimiz için fırsatlar sağlamaktadır. Ancak kaybedilen işlerin geri kazanılması hemen olmuyor" dedi.