Savunma KOBİ’lerine Destek Temel Politika
IDEF 2019 Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı, T.C. Cumhurbaşkanlığı’nın himayelerinde 14. kez düzenlendi. Fuarın açılışını yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sektöre yönelik önemli mesajlar verdi. Ülkemizde üretilen savunma sanayii ve güvenlik ürünlerinin dünya çapında giderek daha çok kabul görmesinin, atılan adımların doğruluğuna işaret ettiğini vurgulayan Erdoğan, “Savunma sanayiinde, tasarımdan üretime, tüm aşamalarda söz sahibi olma hedefimize adım adım yaklaşıyoruz.” dedi.
Erdoğan, savunma sanayiinde dünyada ilk 100’e giren firma sayısını dörde çıkartan Türkiye’nin, bu alandaki KOBİ’leri desteklemeyi de temel politikası olarak sürdürdüğünü söyledi.
Ülkemizin sektöre olan yaklaşımında küresel gelişmelere işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye gibi terörle mücadele eden ülkelere de savunma sanayi alanında gizli veya açık ambargolar uygulandığını ifade etti.
Müttefikler talepleri cevapsız bıraktı
Erdoğan, Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu savunma sistemlerini ilk olarak müttefiklerinden karşılama yoluna gittiğini, bu yöndeki taleplerin cevapsız kalması ya da şartlara tabi tutulması üzerine farklı adımlar attıklarını belirtti.
Silahlı ve silahsız hava araçları konusunda da Türkiye’nin dünyada söz sahibi bir konuma geldiğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, doğrudan Cumhurbaşkanlığına bağlı görev yapan Savunma Sanayii Başkanlığı’nın portföyünde, proje bedeli 75 milyar doları bulan 690’dan fazla başlıkta çalışma yapıldığı bilgisini paylaştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, kamuya ait savunma sanayii şirketlerinin her birinin kendi alanlarında dünya markası olduğunu, özel sektörün çok sınırlı imkânlarla büyük başarılara imza attığını ve savunma sanayi alanında çok deneyimli, uzmanlaşmış insan kaynağı oluşturan Türkiye’nin artık dışarıdan uzman getirmek yerine yurt dışına uzman gönderir hâle geldiğini kaydetti.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, savunma sanayinde faaliyet gösteren dört firmanın, dünya devleri ile yarışır hale gelmesinden duyduğu memnuniyeti belirterek, "Dünyanın en büyük 100 firması arasında yer alan bu firmalarımız, milletçe gurur kaynağımız olmuştur. Tüm bu başarılar kamu, vakıf kuruluşları, özel sektör ve üniversitelerin iş birliği neticesinde ortaya çıkmıştır. Bu sinerji ve dinamizm ile insan kaynağımız, fabrika ve tersane gibi imkanlarımız etkin şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Bu yöntemin, ülkemizi kritik teknolojilerde azami ölçüde yerli ve milli bir savunma sanayiine ulaştıracağına ve uluslararası alanda teknoloji ihraç eden güçlü bir ülke konumuna taşıyacağına inanıyoruz." dedi.
153 ülkeden katılım
IDEF 2019’a; 71 ülkeden 153 heyet, 481’i Türk, 580’i Yabancı Toplam 1061 firma katıldı. Ülkeler ve firmalar arasında iş birliği anlaşmaları, ürün ve proje teslimatlarını içeren 75 imza töreninin gerçekleştirildiği IDEF’te ürün ve proje tanıtımlarıyla birlikte toplam 130 etkinlik, 49 üst düzey resmi heyet ve ikili işbirliği görüşmeleri yapıldı.
IDEF 2019’a ilişkin değerlendirmelerde bulunan Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, “İHA ve helikopter platformlarındaki yeni ürünler, elektromanyetik top, lazer kabiliyetleri, kara araçlarındaki çeşitlilik, zırh çeliği, çeşitli motor ve güç grubu çözümleri dikkati çekti. İnsansız kara araçlarında çeşitli sınıflarda ürünler, siber güvenlik ürünleri, yazılımlar, radar, roket, mühimmat, hafif sınıf silahlar gibi ürünler ilgiyle takip edildi. “2021 yılında daha geniş katılımlı bir fuar olmasını bekliyoruz. Bu yıl belirli ölçüde görülen ürünlerin performanslarının gelecek IDEF'te ortaya konulmasını, uluslararası katılımcı ve delegasyon sayısının artmasını hedefliyoruz.” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasında öne çıkanlar:
- Savunma sanayii alanında gizli veya açık ambargo uygulanıyor.
- Türkiye, savunma sanayii alanında hiçbir dayatmayı kabul etmemiştir, etmeyecektir.
- Teknolojinin lokomotifi savunma sanayiidir.
- Özel sektör kuruluşlarımız çok sınırlı imkânlarla başarılara imza atıyor.
- Savunma sanayii alanında tarihi bir seferberlik başlattık. Yüzde 80 dışa bağımlılık yüzde 30'lar seviyesine indi.
- Savunma Sanayii Başkanlığımızın portföyünde 75 milyar dolarlık 690'dan fazla çalışma var.
- Yenilikçi teknolojilere, tasarıma ve üretime çok önem veriyoruz.