Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

Türk Mühendisliğinin OSTİM'den Doğan Gücü

E-Berk tarafından üretilen Zemin Denge Basınçlı Tünel Açma Makinesi, törenle banttan indirildi. Türkiye’yi bu makineleri üreten dünyanın sekizinci ülkesi yapan E-Berk firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Savaş Özüdoğru, “Büyük çaplı projelerde tünel açma makinelerini üretmeye talibiz. Türk mühendisliği artık bu güce sahip.” dedi.
Ostim Editör
19 Eylül 2019 11:14

OSTİM’de faaliyetlerine başlayan ve büyüyen E-Berk, ürettiği tünel açma makineleriyle Türkiye’yi bu makineleri üreten dünyanın sekizinci ülkesi yaptı.

Firma, TÜBİTAK desteğiyle TEYDEB 1501 kapsamında Zemin Denge Basınçlı Tünel Açma Makinesi EPB TBM üretti. Makinenin banttan indirme töreni, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımıyla E-Berk’in Anadolu OSB’deki fabrikasında gerçekleştirildi.

Zemin Denge Basınçlı Tünel Açma Makinesi EPB TBM, Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında yer alan ve Derin Deniz Deşarj Tüneli açımında kullanılacak.

“8 ülkeden biriyiz”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Avrasya Tüneli, Ovit Tüneli gibi büyük projelerin hayata geçmesinde en önemli rolün makine parkı olduğunu ifade etti. Varank, “Köstebek olarak da adlandırılan tünel açma makineleri çok önemli. Dünyada 'bu alanda üretim yapan, küresel rekabette ben de varım.' diyen 8 ülkeden birisiyiz. Rakiplerin hepsi gelişmiş ülkeler.” dedi.

Bakan Varank, tasarımı Türk mühendislerince yapılan ve yüzde 54 yerlilik oranına sahip tünel açma makinesinin, TÜBİTAK TEYDEB desteğiyle ortaya çıktığını hatırlattı. Milli kabiliyetlerle geliştirilen bu tür ürünlerin çoğalmasını istediklerini belirten Varank, "Katma değer oluşturan, istihdam sağlayan ve üretmek isteyen herkesin yanındayız. Fikirden başlayıp ürünün piyasaya arz edilmesine varıncaya dek pek çok desteğimiz bulunuyor. E-Berk de sunduğumuz desteklerden en iyi şekilde faydalandı.” değerlendirmesini yaptı.

Stratejik yatırım ve bölgesel yatırım teşviklerle E-Berk firmasının yaklaşık 80 milyon liralık yatırımının desteklendiğini kaydeden Bakan Varank, firmanın 2 projesinin TÜBİTAK’tan destek almaya hak kazandığını ifade etti.

Firmanın, verilen tüm desteklerin de katkısıyla bugün 4 kıtada 30 ülkeye ihracat yaptığına işaret eden Varank, Türkiye'nin kilogram başına ortalama ihracat katma değeri 1,4 dolarken, E-Berk'in ihraç ettiği ürünlerde bu tutarın 18 ila 25 dolar arasında değiştiğini vurguladı.

Bakan Varank, yerli üretimin özellikle kamu ihalelerinde önünün açılması konusunda sıkıntılar olduğunu belirterek, "Bu konuda ben de dertliyim. Şu anda yürürlükte yerli ürüne yüzde 15 fiyat avantajı uygulanmasıyla ilgili bir mevzuatımız var ama bazen idareler bunun arkasından dolanacak şekilde uygulamalar yapabiliyorlar. Biz bu konunun üzerine gitmekte kararlıyız. Yerli ürünlere uygulanacak fiyat avantajında iyi bir sistem oluşturmak ve yerli ürünlerin bu avantajdan faydalanması yolunda elimizden gelen gayreti göstereceğiz." dedi.

Kg fiyatı 18 doların üzerinde

E-Berk Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Savaş Özüdoğru, üretimde devlet desteklerinin önemine dikkat çekti. Özüdoğru, “Devletimizin desteği yanımızda olmasa bu yatırımları yapmamız söz konusu olamazdı.” dedi.

Ürettikleri makinelerin kg fiyatının 18-25 dolar aralığında olduğunu belirten deneyimli sanayici, “18 metre çapa kadar makine üretebilecek kapasiteye ulaştık. Büyük çaplı projelerde tünel açma makinelerini üretmeye talibiz Türk mühendisliği artık bu güce sahip. 256 milyon dolar ithalatı gerçekleştirilmiş bir ürünü ürettik.” mesajını verdi.

Özgür Savaş Özüdoğru, kamu ihalelerinde ihaleye konu makinelerin de yüzde 15 yerli fiyat avantajından yararlanmasını talep etti.

Konuşmaların ardından tünel açma makinesi törenle bantta indirildi. E-Berk Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Savaş Özüdoğru, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a makinenin teknik özellikleri hakkında bilgi verdi. 

İlgili Görseller
İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.