Türkiye’nin İlk Model Fabrikası Ankara'da Açıldı
Açılış törenine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın yanı sıra Ankara Valisi Vasip Şahin, ASO Başkanı Nurettin Özdebir, ASO 1.OSB Yöneticileri, Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Elitaş, OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, UNDP Türkiye Direktörü Claudio Tomasi, İstanbul Sanayi Odası temsilcileri ve çok sayıda işadamı katıldı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Model Fabrikanın sanayiye yeni bir bakış açısı getireceğine inandığını ifade etti. Varank, Model fabrikayla ilgili şu değerlendirmeleri yaptı: “Bu merkez, yalın üretim ve sanayinin dijital dönüşümüne ilişkin duyduğumuz pek çok teorik kavram pratiğe dökülür hale gelecek. Sanayicilerimiz, yaparak ve uygulayarak öğrenme şansına sahip olacak; kendi fabrikalarına döndüklerinde burada edindikleri tecrübeleri iş süreçlerine yansıtabilecekler.”
“Deneme şansına sahip olacak”
Deneyimsel öğrenmenin önemine işaret eden Varank, yalın üretimin bir iş yapma kültürü olarak yayılması gerektiğini vurguladı.
Firmaların deneme şansının kısıtlı olduğuna dikkati çeken Bakan Varank, “Açılışını gerçekleştirdiğimiz merkez, tam da bu sorunlara çözüm olacak nitelikte. Ülkemizin ilk yetkinlik ve dijital dönüşüm merkezi olan bu yerleşkede, firmalarımız artık deneme şansına sahip olacaklar. Uzman kadrosu, modern makine ve ekipmanıyla bu merkezde, ilk aşamada kesikli üretim (montaj ve işleme) yapan imalatçılara hizmet verilecek. Alt yapı zamanla, sürekli imalat sektörlerini kapsayacak ve dijital dönüşüm uygulamalarını da içerecek şekilde genişletilecek. Teorik eğitimlerin tamamlanmasını müteakip, katılımcılar uygulayarak öğrenme aşamasına geçecekler.” bilgisini verdi.
Model fabrikanın resmi açılışından önce hali hazırda 50 firmanın üst yönetimine fragman eğitimlerinin verildiğini belirten Varank, Merkezde teorik ve uygulamalı eğitimlerin yanı sıra, öğren-dönüş programları, üniversite-sanayi iş birliği projeleri, araştırma, ürün ve sistem geliştirme eğitimleri de düzenleneceğini vurguladı.
Projenin başından beri üniversitelerin ve sanayicilerin iç içe çalışarak programı birlikte oluşturduklarına değinen Bakan Varank, “Ne mutlu ki bundan sonraki süreçte de her iki taraf birlikte çalışmaya hazır. Çok önemsediğim bir konu da meslek eğitimi yoluyla sanayideki ara eleman ihtiyacının karşılanması. Bu merkezde ASO 1. OSB'de bulunan meslek lisesi ve meslek yüksekokulunda okuyan öğrenciler de eğitim görecekler.” dedi.
OSTİM ve Akyurt’ta Model fabrika ile ilgili farkındalığı artırmak için tanıtımlar yapılacağını belirten Bakan Varank, “Bu merkez sadece Ankara'yla sınırlı kalmayacak, çevre illerimize de hitap edecek. Ayrıca, 2020 yılına kadar ülke genelinde bu tip merkezlerin sayısını 10'a çıkartmayı hedefliyoruz. Attığımız bu adımlar, sanayimizin verimlilik ve dijital dönüşüm alanlarında önemli bir eşiği atlamasına ciddi katkı sağlayacaktır. Türkiye'nin de kazanan olmasının önünde hiçbir engel yok. İşte biz tam da bu noktadan hareketle milli teknoloji, güçlü sanayi vizyonunu ortaya koyduk. Vizyonumuza giden yolun yüksek katma değerli üretim, verimlilik, dijital dönüşüm ve bölgesel kalkınmadan geçtiğini biliyoruz. Bu merkez, vizyonumuzu hayata geçirme adına attığımız adımlardan bir tanesi.”
Örnek olacak
Ankara Valisi Vasip Şahin, Türkiye’nin refah seviyesini artırmak için katma değeri yüksek, kaliteli ve teknolojik üretim yapmasının zorunluluğuna dikkati çekti.
Dijital teknolojinin de çok daha fazla üretim süreçlerinde yer alması gerektiğini kaydeden Vali Şahin, “Artık bizim mevcut üretimimizi iki üç katına çıkarmaktan ziyade mevcut üretimimize iki üç kat daha kaliteli ve iki-üç kat daha ederi yükselmiş şekilde katkı yapmamız lazım. Bu anlamda bu tür faaliyetlerin, özellikle bugün bu model fabrikanın öngördüğü ve üstlendiği misyonun çok önemli ve çok gerekli olduğunu görüyoruz.” değerlendirmesini yaptı.
Rekabet için verimlilik
ASO Başkanı Nurettin Özdebir ise Türkiye'de büyük firmalarla KOBİ düzeyindeki firmalar arasında 5 kat verimlilik farkı olduğunu dile getirerek, küreselleşen dünyada Türk sanayicisinin rekabet etmekte zorlanmaya başladığını kaydetti.
Küresel rekabet için verimliliğe işaret eden Özdebir, “Eğer biz globalleşen dünyada rekabet edebileceksek, işletmelerimiz kar edecekse, başkalarından daha verimli çalışmak mecburiyetindeyiz. Ülkemizin verimliliğinin artırılması açısından imalat sanayinin ve diğer sektörlerden de çıkarılacak dersler var. Bu merkezle verimliliği nasıl artıracağımızı sanayicilerimize öğreteceğimize inanıyorum.” dedi.
Açılış töreninin ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Model Fabrikayı gezerek çalışma prensipleri hakkında bilgi aldı.