TÜSİAV ‘tecrübe’yi konuşturdu
TÜSİAV ‘ın düzenlediği “Tecrübe Konuşuyor” panelinin önceki günkü toplantısında iki deneyimli eski bakan konuştu. Eski Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül sanayide ‘offset’ uygulamasının yararlarını anlattı. Paneli yöneten Eski Ticaret ve Sanayi Bakanı Ali Coşkun da, “Ana sanayi bir yerlere geliyorsa KOBİ’ler sayesindedir. Ankara’da bunu en iyi Ostim başarıyor. Ostim’e teşekkür ediyoruz” dedi.
Türk Sanayici ve İşadamları Vakfı (TÜSİAV) tarafından düzenlenen “Tecrübe Konuşuyor” panellerinin sonuncusu Ankara Sanayi Odası Zafer Çağlayan Salonu’nda gerçekleştirildi.
Eski Milli Savunma Bakanlarından Vecdi Gönül ve Eski Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun’un konuşmacı olarak katıldıkları panele Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, OSTİM OSB Başkanı Orhan Aydın, Başkan Yardımcısı Sıtkı Öztuna, Türkiye Genç İşadamları Derneği Ankara Şubesi Başkanı Barış Aydın, Genç Girişim ve Yönetişim Birliği Başkanı Nezih Allıoğlu, Ankara Fenerbahçeli İşadamları ve Yöneticiler Derneği Başkanı Selçuk Karakaya, Genç Liderler Derneği Başkanı Obahan Abaoğlu ve birçok sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.
Panelde “Offset ve Milli Sanayinin Geliştirilmesindeki Rolü” başlıklı bir sunum yapan Eski Milli Savunma Bakanlarından Vecdi Gönül, ‘Offset’ kavramını “Yurt dışından yapılan kamu alım ve yatırımlarında yerli sanayiye iş payı verilmesi, ürün veya hizmet ihracatı sağlanması, teknoloji kazanımı ve yatırım yapılması uygulamalarıyla, yapılan harcamaların ulusal ekonomiye belli oranda geri dönüşünün sağlanması” olarak tanımladı.
Özellikle savunma sanayi alanında Offset (yerli katkı) uygulamalarının çok doğru şekilde kullanıldığını ve bu uygulamalar sayesinde ülkemiz sanayisine birçok büyük firma kazandırıldığını, Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından yürütülen offset faaliyetlerinden KOBİ’ler dahil olmak üzere 100’ün üzerinde firmanın faydalandığını belirten Gönül, “Bunlara TUSAŞ, TEI, Alp Havacılık, FNSS gibi TSK güçlendirme Vakfı şirketleri ve Yonca Onuk, BMC gibi özel şirketler örnek olarak verilebilir” şeklinde konuştu.
Bu uygulamanın sadece ana sanayiye değil yan sanayiye yani KOBİ’lere de büyük faydalar sağladığını söyleyen Gönül, “Offset aynı zamanda, küçük işletmelere hayat sahası temin etmekte ve onu geliştirmektedir. Yan sanayi ve KOBİ kullanımı, dengeli bir sektörel büyüme ve savunma sanayinden sivil sanayiye teknoloji akışının tıkanmaması için kritik önem taşımaktadır” dedi.
Gönül, offset uygulamaları sayesinde Türk savunma sanayinin kazanımlarını da şu şekilde özetledi:
“Türk savunma sanayi teknolojik yeteneklerini geliştirmiş, küresel rekabet gücünü arttırmış, uluslararası tedarik zincirine katılmış, döviz tasarrufu sağlamış ve istihdamını arttırmıştır. 2010 yılı sektör cirosu 2,7 Milyar Dolar’a, 2010 yılı ihracatı 850 Milyon Dolar’a çıkmış, hazır alım projelerinin oranı da %10’a düşmüştür.”
Toplantının kapanışında bir teşekkür konuşması yapan ASO Başkanı Nurettin Özdebir de, bir ülkenin bağımsızlığının ancak üretim gücüyle belirlenebileceğini ve offset uygulamalarının da ülkemizin üretim gücüne ne kadar destek olduğunun ortada olduğunu söyledi. Özdebir; “Eğer üretemiyorsanız her şeyi parayla alamazsınız. Biz bunu daha önce yaşadık. Kıbrıs harekâtından sonra uçaklarımızı uçuracak lastiği, yedek parçayı bulamadık. Çok şükür o günden bu güne çok mesafe kat ettik. Daha yapacak çok işimiz var. Yeter ki sanayicilerimize güvenilsin” diye konuştu.
Paneli yöneten eski Sanayi ve Ticaret Bakanlarından Ali Coşkun ise sanayinin gelişiminde KOBİ’lere de büyük pay düştüğünü söyleyerek, bu anlamdaki çalışmaları için OSTİM OSB Başkanı Orhan Aydın’a teşekkür etti. Aydın’a “KOBİ’lerin babası burada, ben onu öyle görüyorum” diyen Coşkun, “Ana sanayii firmaları büyüyüp bir yerlere gelebiliyorlarsa bunu alt yüklenicileri olan KOBİ’lere borçludurlar. KOBİ’ler de kendileri için bu kadar emek harcayan, onların seslerini duyurmak için çabalayan OSTİM OSB Başkanı Orhan Aydın’a çok şey borçludurlar. Ben kendisini ‘KOBİ’lerin Babası’ olarak görüyorum ve Türk sanayisine katkılarından, emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.