Üreten Liseler 250 Milyon TL Kazandı
MEB, mesleki ve teknik eğitim kurumları bünyesinde gerçekleştirilen döner sermaye faaliyetlerine ilişkin verileri açıkladı.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada; 2018 yılı itibariyle Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren 801 kurumda döner sermaye kapsamında üretim yapıldığı ve hizmet sunulduğu belirtiliyor.
Gerçekleştirilen faaliyetler, öğrencilere çıktı odaklı uygulamalı eğitim imkânı vererek, sektörün istediği becerilerin kalıcı bir biçimde kazandırılmasında önemli rol oynuyor.
31 milyon TL ile Ankara ilk sırada
Mesleki ve teknik Anadolu liseleri ve mesleki eğitim merkezlerinde 2018 yılı içerisinde yapılan üretimlerden yaklaşık 250 milyon liralık gelir elde edildi. Bu gelirde en büyük paya sahip iller sırasıyla Ankara, Antalya ve İstanbul oldu. Ankara´da yaklaşık 31 milyon lira, Antalya´da yaklaşık 15 milyon lira ve İstanbul´da yaklaşık 12 milyon liralık üretim gerçekleştirildi.
Bu kapsam da en fazla gelir gerçekleştiren ilk 50 il ve kurum sırlamasında Ankara’dan 6 mesleki ve teknik Anadolu lisesi ile mesleki eğitim merkezi yer aldı.
OSTİM Mesleki Eğitim Merkezi ilk 50’de
Altındağ Siteler Mesleki Eğitim Merkezi 5 milyon 494 bin TL gelir ile Türkiye’de birinci sırada yer aldı. Altındağ Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 4 milyon 884 bin TL, Yenimahalle Gazi Mesleki Eğitim Merkezi 3 milyon 18 bin TL, Altındağ İskitler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 2 milyon 143 bin TL, Yenimahalle OSTİM Mesleki Eğitim Merkezi 1 milyon 416 bin TL ve Beypazarı Fatih Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi de 1 milyon 392 bin TL ile Türkiye’de ilk 50 sıralamasına girmeyi başardı.
Kalkınma için mesleki eğitim
OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, en fazla gelir gerçekleştirme sıralamasında OSTİM Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi’nin ilk 50’de yer almasından heyecan duyduklarını belirtti.
Aydın, mesleki eğitim olmadan kalkınma, nitelikli üretim, ihracat ve istihdamın gerçekleşemeyeceğini vurguladı.
Mesleki eğitimin kalkınmaya olan etkilerini dile getiren Aydın, “Mesleki eğitimin önemi burada çıkıyor ortaya. Sanayileşmeden kalkınma olmuyor. Kalkınma olması için nitelikli eleman ihtiyacı oluyor. Nitelikli elemanı yetiştirmek için de meslek eğitimin yapılması gerekiyor.” görüşünü paylaştı.
Mesleki eğitimde sadece bilgi değil beceri sahibi de olunması gerektiğine işaret eden Aydın, şu görüşlere yer verdi: “Meslek eğitimini her bulunduğumuz ortamda önemsiyoruz. Bu haberle beraber OSTİM Mesleki Eğitim Merkezimizin ilk 50’de yer alması bizi heyecanlandırdı.
Bölgede başarılı bir çalışma yapılmış ve aynı zamanda öğrencilere eğitim verilirken üretim de olmuş. Özel sektörle rekabet etmemek ve devlet eliyle üstünlük sağlamamak kaydıyla bu üretimin de devam etmesi iyi.”
OSTİM’de faaliyet gösteren eğitim merkezleri hakkında da bilgi veren Aydın, “Bölgemizdeki eğitim merkezleri; OSTİM Mesleki Eğitim Merkezi, OSTİM Şehit Alper Zor Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Gazi Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu ve OSTİM Teknik Üniversitesi. İş birliklerini en geniş şekliyle destekliyoruz.
Bunun niteliğinin artırılması için elimizden ne geliyorsa yapmaya çalışıyoruz, daha da yapacağız. Bölgemizdeki Meslek Lisesini ve Çıraklık Eğitim Merkezi diye anılan Mesleki Eğitim Merkezi’nin de yeni dönemde rekabetçi bir okula dönüşmesi için de birtakım önerilerimizi Bakanlığımıza ileteceğiz. ASELSAN bölgemizdeki Meslek Lisesi’nin geliştirilmesi ve sahiplenilmesi konusunda bir atılım yaptı. Bunu da can-ı gönülden destekliyor tebrik ediyoruz.” dedi.
“Gelirlerin artırılması için daha fazla desteklenmeli”
Çırak Eğitim ve Öğretim Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı İbrahim Karakoç, mesleki eğitimin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından daha fazla iyileştirilmesi ve geliştirilmesi gerektiğine işaret etti.
Mesleki eğitimde gerçekleştirilen döner sermaye faaliyetlerini değerlendiren Karakoç, “Bu gelirlerin artırılması, eğitimin daha verimli olabilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı bu mesleki ve teknik eğitim okullarını gerek müfredat açısından, gerek atölye açısından gerekse öğrencilerin bu okulları tercih etmesi açısından bu sistemi daha fazla desteklemeli. Çünkü biz gençlerimizi meslekle donatmazsak bu gelirlerin çoğalmaz, daha da azalır.” dedi.
Öğrencilerin daha iyi yetişebilmesi için döner sermayelerin mesleki ve teknik okullarda mutlaka güçlendirilerek hayata geçirilmesi gerektiğini ifade eden Karakoç, “Bu okulların kendi kendilerine yetmesi konusunda daha çok faydalı olacak. Öğrencilerimizi okuldan daha donanımlı şekilde mezun edersek bu gelirler de artacak. Gelirin ötesinde bu öğrenciler piyasaya donanımlı bir şekilde çıkmış olacak. Mesleki teknik eğitimi iyileştirmek için elimizden ne geliyorsa yapacağız.” değerlendirmesini yaptı.