“Üretim Olmazsa Büyük Hayaller Kuramazsınız”
31 Mart Yerel Seçimleri yaklaşırken adayların çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Özhaseki ve Altındağ Belediye Başkanı ve Yenimahalle Belediye Başkan Adayı Veysel Tiryaki OSTİM’li sanayicilerle bir araya geldi.
OSTİM OSB Konferans Salonu’nda gerçekleşen programa, TBMM önceki dönem Başkanı Cemil Çiçek, AK Parti önceki dönem Milletvekili Necati Çetinkaya ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Yaşar Yıldırım ve çok sayıda OSTİM üyesi katıldı.
Programa ev sahipliği yapan OSTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, sanayi penceresinden belediyelerden beklentileri aktardı, bugüne kadar yapılan ve yapılamayan çalışmalardan bahsetti.
Ankara’nın memur kentinden sanayi kentine dönüşmesinde OSTİM’in başat rol oynadığına dikkat çeken Aydın, “1980’li yıllarda burada faaliyet başlamış ve sanayi üretimi dediğimiz şeyin başladığı nokta aşağı yukarı OSTİM. Ankara’da daha sonra OSB’ler oluştu. Onların da hamiliğini yapan; Ankara’daki diğer OSB’lerdeki firmaların yüzde 80’inin başlangıç noktası ve adresi OSTİM’dir. Halen de onların adresleri burada devam ediyor. Elbette belediyelerle sürekli ilişkilerimiz var. OSB’ler, kanunları gereği kendine ait yaptırımları var ama belediyelerimizden ayrı düşünülemez. Yan yana beraber yapabileceğimiz çok şey olduğu muhakkak.” dedi.
OSTİM’in şehrin içinde; bağımsız bir OSB olmadığı için, yollarının, altyapılarının tüm şehir tarafından kullanıldığına belirten Başkan Aydın, “Bunların bakım onarımlarıyla ilgili olarak da belediyemizden sürekli destek ve yardım istiyoruz. Sağ olsunlar onlar da zaman zaman aksaklıklar olsa da Büyükşehir Belediyemizin sürekli desteği ve katkısı son zamanlarda özellikle olmuştur. Bunun devam etmesini tabii olarak istiyoruz ve bekliyoruz ve yapılan çalışmalardan dolayı da teşekkürlerimizi sunuyoruz.” ifadelerini kullandı.
Raylı sistemdeki yerli tercihi sanayiye önemli bir katkı
AK Parti Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Mehmet Özhaseki ile OSTİM’in ortak bir çabası olduğuna dikkat çeken Orhan Aydın, Kayseri’de yerli ve milli üretim metro kullanımından dolayı Özhaseki’yi takdirle andıklarını dile getirdi.
Aydın şunları söyledi: “Kendileri Kayseri’de metro araçlarını yerli ve milli olarak yaptıran bir belediye başkanı olarak, gıyabında da her zaman bulunduğumuz bütün ortamlarda kendisini hep takdirle anıyoruz. Ankaralı bir firmamızın ürettiği metro araçları şu anda Kayseri’de hizmet vermekte. Bu kolay bir şey değil; sadece bir metro aracını alalım, Kayseri’de çalışsın olayı değildir. Türkiye’deki metro araçları, raylı sistemler sanayinin yerlileştirilmesine ve millileştirilmesine çok önemli bir katkıdır.
Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelenmesi (ARUS) olarak Türkiye’deki bütün politikaları takip ediyoruz. Kayseri’deki başarı hikâyenizin Ankara’ya taşınmasını istiyor ve bekliyoruz. Ankara Metrosu’nun; Esenboğa-Ankara hattının hem yerli, hem milli hem de Ankaralı firma tarafından yapılmasını canı gönülden arzu ediyoruz. Firmalarımızı bunu yapabilecek durumda. Çünkü bu Ankaralı firmamız aynı zamanda; Tayland Bangkok Metrosu’nu da Ankara’da yapıp Tayland’da çalıştıran firma. Onunla da gurur ve onur duyuyoruz. Ankara’da Bozankaya firmamız, Bursa’da Durmazlar firmamız şu anda birçok ilimizde de yerli ve mili metro araçlarımız yapılıyor ve çalışıyor. Bursa, Samsun, Kocaeli, Kayseri. Malatya ile ilgili de güzel bir trambüs projesi yapıldı ve şu anda çalışıyor. Ankara için de bunun bir ulaşım çözümü olduğunu gündeme getirmek istiyoruz.
Belediyelerin alım politikaları sanayileşme açısından kritik
Büyükşehir belediyelerimiz ve belediyelerimizin satın alma politikaları sanayileşme açısından çok kritik bir öneme sahip. Gelişmiş ülkelerin gelişmesinin arkasında iki tane önemli kaldıraç var. Bunlardan bir tanesi savunma sanayii, diğeri kamu alımları. Teknolojinin geliştirilmesiyle ilgili olarak dünyada uygulanan iki tane kritik başlık. Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak yaptığınız satın almalarda, projelerinizde yerli ve milli firmaların ve özellikle savunma sanayii networkunun özellikle Ankara’da gelişmiş olması çok büyük bir nimet.
Ankara savunma sanayii sektörü ve firmaları, insansız hava aracını gökyüzünde uçurabiliyor, Kuzey Irak’ta uçurabiliyor. Bunu yapan sanayi neyi yapamaz diye kendimize sormamız lazım. bütün ekibimizle, kümelenmelerimizle belediyemizin mevcut olmayan makinelerden de söz ediyorum; hayalinize gelen ekipmanlar varsa ‘yapılamaz’ı kabul etmiyoruz.
Mayın sökmek için araç yapabilir misiniz? diyorlar. Yapabiliriz. Büyükşehir ve Yenimahalle Belediyemize şunu söylüyoruz: Burada yapılamayacak hiçbir şey yok. İhtiyaçlarınızı bizimle paylaşın, bizimle birlikte yapın diyoruz.”
Kardeş şehirler fırsat
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin organize ettiği meslek edindirme kursları BELTEK’in çok kıymetli bir yapı olduğuna hatırlatan Aydın, BELTEK’in istihdam noktasında da geliştirilmesini istedi.
“Sanayi müzesi yapılabilmesi gündemimizde. Bu yönde beklentimiz var.” diyerek konuşmasına devam eden Orhan Aydın, şu hususların altını çizdi: “Ankara Büyükşehir Belediye’mizin 44 tane kardeş şehri var. Şehirler, firmalar bu rekabetin ortasında olması gerekiyor. Ben bu ilişkilerin çok vasat olduğunu hissediyorum burada kritik bir şey var. Ülkenin kalkınması ile ilgili olarak şehirler bu rekabetin tam ortasında olması gerekiyor. Kardeş şehirler önemli bir temas noktası. Biz neler yapabiliriz; Ankara olarak bir platform oluşturmalıyız. Ankara, Türkiye’nin bilişim konusunda bir numaralı şehri. Burada oluşmuş bir vadi var; Hacettepe, Bilkent, ODTÜ. Bunun içini doldurmamız lazım.
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin çok güzel uygulamaları var. Bunları bir paket yapalım. Altyapı, üstyapı, çevre düzenlemesini çok güzel yapıyoruz. Peki bunu biz diğer şehirlere taşıyabilir, bundan bir ekonomi üretebiliriz. Sosyal, eğitim, ulaşım, kalkınma projelerini.
Ankara’da bulunan OSB’leri, şirketleri, kümelenmelerimiz var. 7 kümelenmemiz var. Raylı sistemlerin merkezi Ankara. Ankara aslında çok kıymetli bir altyapıya sahip. Niçin diğer ülkelerin ihtiyaçlarını bu ekosistemle beraber görmeyelim, onlara satmayalım. Sadece satmak değil. Onlardan da alacaklarımız var belki. Karşılıklı olarak orayla sürekli, sürdürebilir bir ekonomik ilişkinin bağlantı noktası olabilir.”
“Sanayicimizin yanındayız”
Altındağ Belediye Başkanı ve AK Parti Yenimahalle Belediye Başkan Adayı Dr. Veysel Tiryaki, Altındağ’da yaptığı çalışmalar ve projeler hakkında bilgi verdi.
Altındağ’da her zaman büyük ve küçük esnafın yanında olduğunu vurgulayan Tiryaki, “İş dünyası ile Yenimahalle’de çok önemli işler yapabiliriz.” dedi.
Yenimahalle’nin Ankara’nın en önemli sanayi ve üretim merkezi olduğunu işaret eden Tiryaki, OSTİM’in bölgeye kattığı değere dikkat çekti. Yenimahalle’yi uluslararası işlere imza atan bir yer haline dönüştürecek tecrübeye sahip olduklarını ifade etti.
Yenimahalle’yi sanayi, teknoloji bilişim ve ticaret alanında sadece Ankara’da değil Türkiye’de de marka haline getirmek istediklerini vurgulayan Veysel Tiryaki, “Bunun için değerli sanayicilerimizin ve üretime, milli ekonomimize katkı sağlayan bütün esnaflarımızın yanındayız.” mesajını verdi.
“OSTİM Türkiye’de örnek alınacak bir yer”
Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Yaşar Yıldırım, OSTİM’de olmaktan mutluluk duyduğunu ve sık sık OSTİM’i ziyaret ettiğini belirtti.
Yaşar Yıldırım, OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın ile her görüşmelerinde de mutluluk duyduğunu ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Ben ne zaman OSTİM’e gelir, Orhan Aydın bey ile bir araya gelirsem mutluluktan uçuyorum. Sebebi şu, ülkemdeki gelişmeyi görüyorum. OSTİM Türkiye’de en örnek alınacak bir yerdir. Savunma sanayiinin nasıl geliştiği, bilişim sanayinin nasıl geliştiğini gelip, görüp şahit oluyoruz. O yüzden OSTİM’e çok çok teşekkür ederim. Bu ülke adına yaptığınız bütün çalışmalardan dolayı hepinizden Allah razı olsun.
“Üretim yapan çok kıymetli”
AK Parti Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Mehmet Özhaseki, sanayici bir aileden geldiğini ve sanayinin sorunlarını iyi bildiğini ifade etti.
Üretimin ülke için kritik önemde olduğunu vurgulayan Özhaseki, “Ülkede eğer üretim olmazsa dışarıdan almaya alışırsanız, ülkenin geleceği hususunda çok güzel sözler edemezsiniz ve büyük hayaller kuramazsınız. Ülkenin kendisi a’dan z’ye, iğneden ipliğe ne varsa üretmesi lazım ve gelişmeleri de takip etmesi lazım.” dedi.
Yaşadığımız çağdaki hızlı değişimlere ve buna uyum sağlamanın gerekliliğine işaret eden deneyimli siyasetçi, “Öyle bir çağda yaşıyoruz ki değişim çok hızlı. Bu hızlı değişimi doğru anlamak ve algılamakta başta hükümetlerin sonra büyük iş adamlarının işi. Eğer siz değişimi doğru anlayamazsanız, vaziyetinizi ona uygun şekilde doğru bir şekilde dizayn edemezseniz, zaman içerisinde nispi olarak durumunuz kötüleşir ve kötüye doğru gidersiniz. Bu anlamda her bir OSB’nin, teknokentin üretim yapan herkesin bu ülke için çok kıymetli olduğunu bilen birisi olarak bugün huzurlarınızdayım.” değerlendirmesini yaptı.
Özhaseki, raylı sistem yatırımlarındaki yerli ve milli çalışmaların önemini Kayseri Metrosu’ndan örnekler vererek şu sözlerle ifade etti: “Zamanında raylı sistem uygulamak için ortaya çıktığımda, tabi ilk projesinden başlayarak bunun yer altındaki birtakım sistemlerinin yapılması rayların döşenmesi, direkler, elektrifikasyon yapılması bizim için adeta bir muammaydı. Hep dışarıya mahkumduk. Dışarılar ne demişse onların gözüne bakmıştık.”
Mehmet Özhaseki, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde, Kayseri Metro ihalesinde ARUS üyesi Bozankaya firmasının ürettiği yerli ve milli tramvayları tercih ederek önemli bir fiyat avantajı yakaladıklarını anlattı. Bozankaya, 2016 yılında Kayseri Metrosu’na 30 adet tramvay setini teslim etti.
Yerel yönetimlerin şehirlerin ekonomisinde önemli bir aktör olduğunu vurgulayan Özhaseki sözlerine şöyle devam etti: “Yerel yönetimler eğer isterlerse iş aleminin de önünü açabiliyorlar. Belediyelere, yerel yönetimlere düşen, ait olduğu şehirde ne kadar üretim yapan insan varsa onların mallarını alıp kendi içinde değerlendirmek, sonra fuarlarda hatta sergileyebilmek.
Ankara’yı herkes memur kenti olarak bilir, doğru. Hükümet burada; memurlar tabi ki olacak. Ama Ankara kocaman bir sanayi şehri. Bu bilinmiyor, öne çıkarılmıyor. Kocaman bir ticaret şehri burası, hatta birçok istifade edeceği alanlar da var. Sağlık turizminden istifade edebilir, buna ön ayak olmak lazım. Şu anda istifade ediyor ama çok daha hızlı ve büyük olabilir. İnanç turizminden, termal turizminden, doğa turizminden istifade edebilir Ankara’mız. Bütün bunların sağlandığı ortamda Ankara biraz daha büyür. Büyüyen ortamdaki pastadan herkes payını biraz daha fazla alır.”
Ankara için ulaşım planlarına değinen Özhaseki, “Raylı sistemlerle ilgili ortaya çıkan projeyi ben hesapladım. Bizim yollarda ve raylı sistemlerde yapacağımız işler 20 milyarı buluyor. 15 milyarı raylı sistemlerle ilgili. Evet biz buna Ankara sanayisine kazandırıp bu parayı burada döndürebiliriz. Çok rahat yapabiliriz bunu. Çünkü bu kadar kabiliyeti olan bir sanayi sitesi varken dışarıdan gidip de birilerini bulmak ve onları eşit şekilde yarıştırıp da onlara ihaleyi yönlendirmek hiç doğru değil.
Belediyede aklınıza gelecek, kullanılacak ne varsa banklardan çöp sepetine, aydınlatma elemanlarına kadar ki en basit işler. Sanayimiz bunları yapabilir. Kendi içerisinde bu ekonomimiz çok daha rahat bir şekilde döndürebiliriz. ” dedi.