Yüksek Faiz Üretimi Zorluyor
OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, yerli solunum cihazının en kritik ve stratejik parçasını kendilerinin ürettiğini belirterek, “Gizli kahramanlar buradan çıkıyor” dedi. Uzay çalışmalarının arka bahçesinin OSTİM olduğunu belirten Aydın, yerli aşı çalışmalarının hayvan deneylerinin de OSTİM’de yapıldığını vurguladı.
Aydın, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) Yönetim Kurulu ile bir araya geldi. EMD Başkanı Turgay Türker, görüşmede derneğin çalışmalarından bahsederek, doğru ve objektif haberin kamuoyuna duyurulması için ekonomi gazeteciliğinin önemini anlattı. Görüşmede ekonomide ve sanayide yaşanan gelişmeleri değerlendiren Aydın, şunları söyledi:
Solunum cihazının stratejik parçası
“Pandeminin gelişiyle beraber durma, panik, kaygı, işyerlerinde sıkıntı oldu. Çok soru gelmeye başladı. Biri diyor ki kabin, biri diyor maske, biri diyor şapka. Hemen organizasyon yaptık, Korona Koordinasyon Destek Merkezi (KORDEM) diye bir ara yüz oluşturduk. Sağlıkla ilgili bütün envanterimizi ve firmalarımızı oraya girdik. İlgili tüm kişileri oraya dahil ettik. Kimin neye ihtiyacı var, ‘şu hastaneye şu lazım’ diye duyuruluyor hemen çözüyoruz.
Bir grup oluştu, Aselsan’ın Bayraktar’ın içinde bulunduğu bir grup ülkenin sorununu çözmek için bir takım oluşturdular. Orada bizim firmalarımız çok gözükmedi ama onun arka tarafındaki esas kahramanlar bizim buradaki arkadaşlarımızda. Solunum cihazının en kritik parçası selonoiddir. En kritik ve stratejik parça olan solenoidi üretenler burada. Yurt dışından almanız mümkün olmayan parçayı yapanlar bizim burada çalışıyor. Sonuçta ülkemizin sorununa çare bulduk. Zor zamanda, dar zamanda OSTİM her şeyi yapar.
Maske makinelerini yapan firmalarımız çıktı hemen. Maske makinesi yapan 20’ye yakın firmamız var. Halen yapıp yurtdışına satan firmalarımız var. Bu firmaları yaşatmadan olmaz. Yurt dışından getirecekken burada yapıyoruz. Türkiye’nin her işinde olduğu gibi bir firmadan alıp üstüne yüksek fiyat koyup hastaneye medikal cihaz satan firmalar da var.
Yüksek faiz rantçıyı kollayan birşey
Medikal sektörüne çok ihtiyacımız var. Üreticiler yurtdışına satarak yaşamaya çalışıyor. Kapandık, yandık diyen çok yok. Çalışmak için bir yolunu buluyorlar. Şu anda üretici parasının büyük kısmını faize ödüyor. Faizin yükselmesi üretimi zorluyor. Rantçıyı kollayan, üretimi zorlayan bir şey. Üretim yapan para, tezgah, hammadde bulacak. İş makinesi sektöründekiler cirolarımız, gelirimiz arttı diyor. Neden diyoruz? İki sebepten diyorlar. Korsan çalışanlar elendi biz daha çok çalışmaya başladık. Avrupa ve Çin pazarında bizim pazarımız arttı.
Savunma sanayii çok hızlı şu anda. Orada ikinci sorun havacılık sektöründeki firmalarımız duraksama nedeniyle Airbus ve Boeing durduğu için onların işlerin kapasitesi yüzde 20’ye düştü. Ancak yaşamak için tezgahı kapatmamak için direniyorlar. Bu firmalar üretim kapasitesinin yüzde 80’inin kullanamıyor. Biz Türkiye’de ihracat ve katma değeri en yüksek ürün olarak havacılığı seçmiştik. İnanılmaz pazar ve potansiyel var. Buralarda yatırım yapabiliriz diye hesaplıyorduk. Ama şu anda en hazırlıksız yakalandığımız yer sivil havacılık. Bizim minimum bir yıl nefes almaya ihtiyacımız var diyorlar. Bindiğiniz uçağın parçasını yapan firmalar.
Enerji tüketiminde artış yaşanıyor
Kredi kullananları yüksek faiz kötü etkiler. Bu faizle üretim yapmak çok zor. İnsanlar akşamdan sabaha öz kaynağa dönemez ki. Gıda maddesi satanlar, restoranı olanlar biz durduk, kronometreyi durdurduk diyorlar. Bir taraftan OSTİM’in elektrik tüketimi artıyor. Dolayısıyla enerji tüketimimizde bir yükseliş var. Biz ayın başında bakıyoruz pandemi mi, kriz mi var, hayır. OSTİM’in eğrisine bakan bir kişi Türkiye sanayisinin gidişatını bir ay önceden öğrenebilir. Bu bakımdan OSTİM, Türkiye için referanstır. Türkiye ile OSTİM’in korelasyonu aynı. Enerji tüketimi için zıplama demiyorum ama geçen yılla bu ayın aynı ayını mukayese ediyoruz. Biz hem mevsim hem kilovatsaat olarak bakıyoruz enerji tüketimine. Artış, pandemiden sanayi sektörünün olumsuz etkilemediğini gösteriyor. Üretim için fırsat var, potansiyel var, üretim artarak devam ediyor.
Bin 500 firma dünyaya satış yapıyor
5G teknolojisi bizim için çok önemli. Türkiye’nin en büyük işlerinden birisini OSTİM yapıyor. Dijitalleşme ve e-ticaret konusunda bizim ön almış olmamız çok işe yaradı. Biz pandemiden önce bin 500 firmamızın ürünlerini uluslararası platformda satılabilecek bir ortama taşımıştık. Yeni fırsatlar oluştu. Uzaya gönderilen aletlerin ciddi kısım üreticileri burada. Uzay çalışmalarının da arka bahçesi kesinlikle burası. Uydu parçaları yapılıyor. Orada ön almak da ülke için çok kritik. Mavi vatan gibi orada da bir paylaşım var. Uzay Ajansı kuruldu. Burada yaptığımız iş, vericinin teknolojisi 5G altyapısını oluşturacak. Dünyada geride değil ilerideyiz teknolojik olarak.
OSTİM, aşı çalışmaları için kritik
Türkiye’de üretilen aşıların havyan deneylerinin yapıldığı akredite tek laboratuvar OSTİM’de bulunuyor. Türkiye’de dört hocanın yürüttüğü aşı çalışmaları buraya bağlı. Bu laboratuvardaki havyanlar olmasa aşılar geliştirilemiyor. OSTİM’in her köşesinden bir cevher çıkıyor. Aklınıza, hayalinize gelmeyen çalışmalar OSTİM’den çıkıyor. Dört aşı çalışmasının testleri de burada yapılıyor.
CERN’in parçalarını üretiyoruz
OSTİM’in yaklaşık 5 milyar dolarlık gayri safi milli hasılası vardır. 6 bin 200 şirketimiz faaliyet gösteriyor, 60 binin üstünde istihdam sağlıyoruz. Küçük ve orta ölçekli işletmelerimiz çok kıymetli. Çalışanlarına en çok sahip çıkanlar küçük ve orta ölçekli firmalarımız. CERN’e yapılan parçalar da burada yapılıyor. CERN’de ihtiyaç belirliyorlar, burada yapabilir misiniz diyorlar. Hızlandırıcıyla ilgili parçaların tamamını yapabilecek durumdayız.”