Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

150 girişimci istihdam için İstanbul'da buluştu

Türkiye ile Amerika arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için bu yıl Mart ayında oluşturulan "Partners for a New Beginning (Yeni Başlangıçlar için Ortaklıklar - PNB) Türkiye tarafından İstanbul'da düzenlenen toplantıya, 10 ülkeden 150 girişimci katıldı
Ostim Editör
11 Aralık 2011 00:00

Türkiye ile Amerika arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için bu yıl Mart ayında oluşturulan "Partners for a New Beginning (Yeni Başlangıçlar için Ortaklıklar - PNB) Türkiye tarafından İstanbul'da düzenlenen toplantıya, 10 ülkeden 150 girişimci katıldı.
Türkiye ile Amerika arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için bu yıl Mart ayında oluşturulan "Partners for a New Beginning (Yeni Başlangıçlar için Ortaklıklar - PNB)Türkiye tarafından İstanbul'da istihdamın artırılmasına yönelik uluslararası bir toplantı düzenlendi. Toplantı için 10 ülkeden 150 girişimci İstanbul'da bir araya geldi.
İstanbul'da Hilton Oteli'nde düzenlenen toplantıya Cezayir, Mısır, Endonezya, Ürdün, Fas, Pakistan, Filistin ve Tunus gibi ülkeler katıldı. Toplantının açılışında konuşan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, PNB oluşumu ile ABD ve İslam dünyası arasında işbirliğinin istendiğini belirtti. İhsanoğlu, İİT ülkelerinin kendi aralarındaki ticaret hacminden bahsederek, 2005 yılında İİT üyelerinin ARGE'ye harcadığı paranın GSYH'nin binde 2'si olduğunu, şimdi ise bu oranın 2 katına çıkarak geçen yıl yüzde 0,41 olduğunu açıkladı. Hedeflerinin 2015 yılına kadar yüzde 1'e ulaşmak olduğunu dile getiren İhsanoğlu, "Türkiye kendi başına yüzde 1'e yaklaşmış durumda. 2015 yılı geldiği zaman 2-3 tane İİT ülkesinin yüzde 1 oranına yaklaşmasını bekliyoruz. Yüzde 1'in ilerleme için bir eşik olduğunu kabul etmekteyiz" dedi.
İİT ülkeleri arasındaki ticaret 240 milyar dolara yükseldi
İİT ülkeleri arasındaki ticaretin 2004'de 205 milyar Dolar olurken, 2010 yılında 240 milyar dolara yükseldiğini, ticaretin ise geçen yıl yüzde 17 arttığını dile getiren İhsanoğlu, İİT üyesi ülkelerin GSYH'sının 2 trilyon dolardan 8 trilyon dolara yükseldiğini sözlerine ekledi.
Coca Cola Başkan Yardımcısı Afzaal Malik, İstanbul Ticaret Odası ve TOBB'la birlikte çalışmaktan mutluluk duyduklarını, kadının iş hayatındaki oranının artmasını desteklediklerini dile getirdi. Malik, Mısır'da ise 2020'ye kadar 100 tane köyün kalkınmasına yardım sağlayacaklarını belirterek, aynı zamanda kadın girişimcilere de destek verileceğini, Pakistan'da ise yerel ajanslarla okulların inşası için çalıştıklarını söyledi.
Dönüşüm sürecinden az hasarla çıkmak için gayret ediyoruz
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise konuşmasını yapmak üzere kürsüye geldiğinde, toplantı için geldiği Hilton Oteli'ndeki asansörde mahsur kaldığını söyledi. Konuşmasında dünyanın yeni bir başlangıca hazırlandığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, Batı'da giderek derinleşen ve artık siyasi bir kriz haline de dönüşmeye başlayan krizin, ekonomik çalkantıya da dönüşmeye başladığını ifade etti. Doğu'da ise Orta Doğu halklarının haklı taleplerinin ciddi bir siyasi dönüşümü beraberinde getirdiğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, "Kartlar yeniden karılıyor, yeni bir düzen kuruluyor. Hepimiz, bu dönüşüm sürecinden en az hasarla çıkmak için büyük bir gayret sarf ediyoruz. Elbette bu süreçte, tüm karar alıcılardan beklentilerimiz var. Öncelikle Avrupalı liderlerden karar almalarını bekliyoruz" dedi.
"Dünyadaki dönüşümü halklar için fırsata çevirelim
Dünyadaki dönüşümü halklar için fırsata çevirmek gerektiğini, bunun yolunun ise ortaklıklar ve güç birliğinden geçtiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, bu kapsamda PNB'nin artık daha önemli olduğunu söyledi. 1971 yılında dünya genelinde az gelişmiş ülke sayısının 21'den, bugün 48'e çıktığına işaret eden Hisarcıklıoğlu, en az gelişmiş ülke sayısının tam aksine arttığının altını çizerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Güçlü kalkınma, daha adil paylaşım ve daha dayanışmacı bir dünya için hep birlikte mücadele etmek zorundayız. Haksızlığa değil hukuka, çıkara değil vicdana dayalı bir dünya düzenin kurulması için herkesin yapması gerekenler var. Yani, başımızdaki ülkelerde baskı, zulüm sürerken, Somali'de çocuklar açlıktan ölürken, huzur içinde yaşayamayız. Yüzümüz ve gözlerimiz farklı renklerde olsa da gözyaşlarımızın rengi aynıdır."

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.