Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

2023’ün Çıkış Noktası Kamu Alımlarıdır

OSSA Genel Kurulu’nda sektör bir araya geldi, 100. yıl hedeflerine dikkat çekildi.
Ostim Editör
12 Şubat 2015 10:39

OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi (OSSA), 3. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nı gerçekleştirdi. Kamu, özel sektör, STK temsilcileri ve çok sayıda delegenin katıldığı toplantıda konuşan Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Sedat Güldoğan, “Türkiye 2023’e gitmek istiyorsa, çıkış noktası kamu alımlarıdır. Kamu alımları içinde sektörel hazırlık seviyesi en iyi olan sektör savunma sanayii.” dedi.

Genel Kurula T.C. Ekonomi Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Savunma Sanayii Müsteşarlığı bürokratları, ASELSAN, HAVELSAN, ROKETSAN, TAI gibi firmalarından üst düzey yetkililer de ilgi gösterdi.

OSSA Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Ertuğ açılış konuşmasında dönem faaliyetlerine değindi. 2016’da yapılacak ICDDA etkinliğine ilişkin hazırlıklara işaret eden Ertuğ, “Başarımızın sırrı birlikte hareket etmek." dedi. Ertuğ'un konuşmasının ardından OSSA Faaliyet Raporu paylaşıldı. Denetim Raporu ve gelir, gider hesapları da üyelere okundu.

OSSA Koordinatörü Hilal Ünal Türkan tarafından 2015 ve 2016 yılı hedeflerine ilişkin bilgiler verildi. Sivil havacılık sektöründe daha fazla yer edinmek istediklerini belirten Türkan, İstanbul’da şube açmayı ve 2015-2016 döneminde UR-GE projeleri ile toplamda 10 uluslararası savunma ve havacılık fuarına katılmayı planladıklarını kaydetti. Yönetim Kurulu Faaliyet Raporu, Denetim Raporu ve gelir gider hesapları Genel Kurul’un ibrasına sunuldu. Oybirliğiyle kabul edilen raporların ardından Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu için seçim yapıldı. Seçim sonucunda Yönetim ve Denetim Kurulları şu isimlerden oluştu: Yönetim Kurulu: Mithat Ertuğ, Ali Han, Güner Koçak, Serhat Ünal, Sefer Erseven, Muhsin Mardini Mehmet Alkan. Denetim Kurulu: Halil Avcı, Böke Şahin, Atilla Sevil.

NE DEDİLER?
OSSA 3. Olağan Genel Kurul Toplantısı’na bürokrasiyi temsilen çok sayıda isim katıldı. Katılımcılar konuşmalarında şu mesajları verdi:

Sedat Güldoğan-SSM Müsteşar Yardımcısı: “Ülkemiz ve savunma sanayi açısından 2023 vizyonunu çok önemli buluyorum. Bu vizyon alt sektörlerde, yan sanayide iş yapmak isteyenlere bir anahtar veriyor. Türkiye 2023 hedeflerine ulaşmak istiyorsa, çıkış noktası kamu alımlarıdır. Kamu alımları içinde sektörel hazırlık seviyesi en iyi olan sektör de savunma sanayiidir. Türkiye’nin savunma sanayini pivot ayağına koyarak, 2023 sıçramasını yapabileceğini düşünüyorum. Son 10 yılda yerli karşılama oranları yüzde 55 seviyesine geldi. Yerli Karşılama oranı artarken, 2000’lerde yüzde 5 olan savunma bütçesi, bugün yüzde 2’nin altına düştü. Hedeflenen sıçramanın gerçekleşmesi için savunma bütçesinin artırılması gerekiyor. Bugün ABD’de üniversiteleri besleyen Savunma Bakanlığı’nın fonlarıdır. Türkiye’de de buna doğru gidiyoruz. Üniversitelere projeler verdik. Bugüne kadar 25 üniversiteyle çalışmamız oldu.”

Nurettin Özdebir-Ankara Sanayi Odası Başkanı: “Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM), Ankara sanayisine ve bölge sanayisine çok katkılarda bulundu. Kalite anlayışını ve iş yapma biçimini etkiledi. Ankara, orta ve yüksek teknolojinin odağı haline geldi bunu savuma sanayine borçluyuz. Ülkemizin ihtiyacı olan orta üstü ve yüksek teknolojide kapıları açan SSM. Çok zor bir coğrafyada yaşıyoruz ve birçok şeyi kendimiz yapmak mecburiyetindeyiz. Sizler sayesinde ne kadar fazla yol kat etmemiz gerektiğinin farkına varıyoruz. Bugün 1 milyarı aşan bir ihracat gerçekleştiriyorsunuz. Bu alelade bir ihracat değil. Dostlarımıza kuvvet veren düşmanlarımızı ürküten bir ihracat. Savunma sanayi yalnız platformlar, silahlar değildir. Ülkemizin siber güvenliğinden tutun bir çok şeyi yapabilmemiz lazım.”

Orhan Aydın-OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı: “OSTİM Organize Sanayi Bölgesi’nde savunma ve havacılığa çalışan KOBİ’lerimizi işbirliği ve güçbirliği yapmaları açısından bir araya getirdik. Ana sanayilerimiz bizim KOBİ’lerimize abi gibi davrandılar. Sektörün disipline edilmiş haliyle ortaya çıkmasının en önemli sebebi bu. Ankara’da ana sanayi ve yan sanayinin oluşturduğu bir ekosistem var. OSTİM olarak ben ana sanayicilerimize ve SSM’ye teşekkür ediyorum. Çünkü bölgemizdeki firmaların kaliteli üretim yapmasında onların büyük katkıları var.”

Hüseyin Avşar-SSM Sanayileşme Dairesi Bakanı: “Sektörün gelmiş olduğu noktayı önemsiyoruz. SSM politikalarını da buna göre şekillendiriyoruz. Sektörde yaşanan ivmelenmenin sürdürülebilir olmasını ve teknolojinin tabana yayılmasını arzu ediyoruz.”

Cevdet Baykal-Münih Ticari Ataşesi: “Her ortamda KOBİ’lerin önemini anlatmaya çalıştım bu konuda en büyük desteği OSTİM’den aldım. KOBİ’ler her şeye layık olan kesimdir desteklenmeleri gerektiğine inanıyorum.”

Dr. Hamza Gerçekçioğlu-Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı: “Nasıl bir katma değer üretiriz sorusunun cevabını aradık. Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde Ar-Ge Başkanlığı kuruldu. TÜBİTAK, SSM gibi Ulaştırma Bakanlığı da Türkiye’nin dışa bağımlılığını azaltmak adına sizlere destek verecektir.”

Sadık Yamaç-HAVELSAN Genel Müdürü: “OSTİM Türkiye’nin kalkınmasına öncülük edecek sanayi bölgelerinden biri. Savunma sanayii olarak alt yüklenici kullanımına önem veriyoruz. Geçmişte savunma sanayii sektöründe en çok alt yüklenici kullanan firmayız.”

Halil Toker-THY ve Turkish Technic Danışmanı: “Yedek parça ve tamir işi için her yıl yurtdışına 400 milyon dolar para veriyoruz. Türkiye’deki sanayi bunun hepsini yapabilir. Bu çalışmalar başlamış durumda. Firmalardan özel istirhamım var lütfen kendi işlerini takip etsinler, iş takibinden yorulmasınlar. Sizlerle Türk sivil havacılığını ve yan sanayisini oluşturmaya başlayacağız.”

Muharrem Dörtkaşlı-TAI Genel Müdürü: “OSTİM, Sincan, Polatlı, Bursa, İstanbul, İzmir ve Eskişehir’de iyi bir yan sanayi gelişti ancak bunların içinde aslan payı OSSA’ya ait diye düşünüyorum. OSSA’yla işbirliğimizi devam ettireceğiz. Sektöre sahip çıktığı için SSM’ye teşekkür ediyorum. Keşke diğer sektörlere de böyle sahip çıkan müsteşarlıklar olsa ve büyük kamu alımlarında benzer uygulamalar yapılsa diye düşünüyorum.”

Prof. Dr. Ziya Burhanettin Güvenç: “Kümelenme gelecekte var olma stratejisi. Avrupa’da 2 bin’in üzerinde kümelenme var. Kümelenmelere kamu destek vermeli, küme nesiller boyu sürmesi gereken bir varoluş ve kalkınma süreci.”

Mehmet Tezyetiş-KOSGEB OSTİM Hizmet Merkezi Müdürü: “KOSGEB Merkezleri arasında OSTİM Hizmet Merkezi olarak, bütçeyi en yüksek kullanma oranına sahip 4. merkez olduk. OSTİM markası altında biliniyoruz, buradaki her türlü etkileşimden bizde olumlu yönde etkileniyoruz.”

Selçuk Yaşar-ROKETSAN Genel Müdürü: “ROKETSAN, ASELSAN, TAI, HAVELSAN gibi kurumların geleceğe bakış stratejilerinin alt yükleniciler tarafından bilinmesi gerekiyor. OSTİM’de çalışan fedakar iş sahiplerine ve personele karşı yükümlülüklerimiz olduğunu düşünüyorum.”

Muhammed Emin Tozunoğlu-T.C. Ekonomi Bakanlığı Uzmanı: “UR-GE projeleri kümelenme konseptiyle tasarlandı. Ben UR-GE sunumlarını yaparken başarılı örnekleri anlatırım. Genelde de OSSA’dan olur bu başarılı örnekler.”

HABERE AİT FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.