ABD Teşvikten Yana!
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Büyükelçiliği Ekonomi Ofisi yetkilileri Edward Ebert ve Ece Deliorman OSTİM Medikal Sanayi Kümesiyle bir toplantı gerçekleştirdi.
OSTİM Medikal Küme Koordinatörü Bora Yaşa küme faaliyetleri hakkında heyeti bilgilendirdi.
ABD Büyükelçiliği Ekonomi Ofisi Yetkililerinden Edward Ebert Türkiye’nin ekonomi politikaları ve offset talebi hakkında reel sektörün görüş ve düşüncelerini öğrenmek istediklerini belirtti. Amerikalı diplomat, söz konusu görüşleri ve çalışmaları Başkent Washington’da politikacılarla paylaşacaklarını dile getirdi.
Türkiye’de reel sektöre yönelik değiştirilen ekonomi politikalarına göre ABD’nin de yeni politikalar geliştireceğini ifade eden Ebert, “ABD burayı izliyor, ne olduğunu merak ediyor ona göre de politika geliştirecek. Türkiye’de olan politika değişikliklerinin ABD’yi nasıl etkileyeceğini bilmek istiyorlar reel sektör ne düşünüyor bunu dinlemek için buradayız. ABD’de politikalarında buna göre pozisyon alacak.” dedi.
Türkiye’de kamu ihalelerinin ABD’den daha fazla olduğuna dikkat çeken ebert, Amerika’da savunma sanayii dışındaki sektörlerin kamudan bağımsız olduğunu ifade etti.
“Amerika’da sağlık sektörü, hastaneler hepsi özel.” diyen Amerikalı diplomat, ülkesindeki genel politikaların offsete karşı olduğunu onun yerine teşvik mekanizmalarının kullanıldığını belirtti.
“ABD pazarına değer katarız”
OSTİM Medikal Sanayi Kümelenmesi Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Şahin de Türkiye’de üretilen tıbbi cihazların Avrupa pazarında kalitesini ve niteliğinin ispatladığını dile getirdi. Türk medikal ürünlerinin Avrupa pazarında ilk sırada tercih edildiğini vurgulayan Şahin, “Aynı şekilde ürünlerimiz ABD pazarına da değer katacaktır.” dedi.
Şahin ayrıca ürettikleri tıbbi cihazların Şehir Hastaneleri Projelerinde yer almasını istediklerini vurguladı.
“Satın alarak sürdürülemez”
OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın da Türkiye’de offset çalışmalarında yer alarak söz konusu çalışmaları yakından takip ettiklerini ifade etti. Offset çalışmalarında ABD’de uygulanan “Buy American” kanunundan ilham aldıklarını dile getiren Aydın, “Biz satın almacı olduğumuz zaman bu sürdürülemez. Sadece pazar olmak istemiyor, işbirliği ile kazan kazan politikasıyla çalışmak istiyoruz.” şeklinde konuştu.
Buy American’ da yerli istiyor
Amerika yerli sanayi ve işgücünü korumak için yerli malı satın alma kanunu olan Buy American “Amerikan Al” kanununu uyguluyor.
Kanun 1933 yılında federal hükümet tarafından yapılan kamu alımlarında yerli malı alımını sağlamak için çıkarılmış. Yasayla 3 bin doların üzerindeki tüm kamu alımlarında ve kamunun finanse ettiği tüm alanlarda sektörlere göre yüzde 50 ve yüzde 100’e varan oranlarda yerli kullanmak yasaya bağlanmış.