Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

AFAD’ın İhtiyaçlarına Yerli Çözümler Üretilecek

İş ve İnşaat Makineleri Kümelenmesi (İŞİM) ile T.C. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) iş birliğinde düzenlenen Ürün Yerlileştirme Programı, OSTİM OSB’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Ostim Editör
17 Ağustos 2023 09:41

Toplantıya Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, OSTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, AFAD Arama Kurtarma Daire Başkanı Recep Şalcı, OSTİM Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sıtkı Öztuna, OSTİM Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ünsal Sığrı, ASO Meclis Başkan Yardımcısı Nihat Güçlü, KOSGEB OSTİM Müdürü Hasan Şenel, İŞİM Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ayşe Saraçoğlu Makine İmalat Sanayii Dernekleri Federasyonu (MAKFED) Genel Sekreteri Zühtü Bakır ile sanayici ve akademisyenler katıldı.

Etkinlikte AFAD yetkilileri ihtiyaç duydukları ürün ve ekipmanları anlattı, firmaların yeteneklerini dinledi. KOSGEB OSTİM Müdürü Hasan Şenel de kurumun yerlileştirme desteklerini paylaştı.

Öncelik arama kurtarma çalışmalarına teknik çözüm üretmek

İŞİM Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ayşe Saraçoğlu, depremin, öldürücü bir afet olsa da esas olarak insanımızı depreme uygun inşa edilmemiş yapılar öldürdüğünü kaydetti. Konunun kendilerini ilgilendiren tarafının; OSTİM’in ve OSTİM Teknik Üniversitesi’nin katkılarıyla teknik olarak çözüm sağlayacak projeler üretmek olduğunu belirten Saraçoğlu, “Çözümü sağlanacak teknik girişimlerimizin acil kısmını başlangıçta arama kurtarma çalışmalarını hızlandıracak teknik çözümler ile buna ilişkin hızlı koordinasyon ile olabildiğince çok insanımızın hayatının kurtarılması olarak şekillenmiş ve hala bu konu gündemimizde ilk sırada yer almaktadır. İkinci aşamada ise kendini hiç unutturmayan deprem gerçeği ile bir araya yaşayabileceğimiz yeni yapı stoğu teknik ihtiyaçlarının kalite ve miktar olarak karşılanabilmesi amaçlanmaktadır.” dedi.

“Depreme dayanıklı yapıların adresi çelik”

OSTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, OSB’lerin belediyeler gibi organize olmuş topluluk olduğuna dikkat çekerek, “Bir hazır ekip, düğmeye bastığımız zaman hemen harekete geçebilecek, ne yapacağını, nasıl yapacağını bilen bir şuurlu bir ekip oluşturmak istiyoruz. Türkiye’de 367 OSB var, bunları da sisteme dahil ettiğiniz zaman herhangi bir bölgede olacak deprem için bunlarda ciddi bir potansiyel oluşturur.” görüşünü paylaştı.

Aydın şu hususları vurguladı: “Çelik yapı diye bir kavram var. Türkiye, çeliği maalesef bilmiyor. İran ve Japonya’da depreme dayanıklı yapıların adresi çelik yapı. Kime sorarsanız çeliğin pahalı olduğunu söylüyor. Etüdünü yaptırdık, pahalı değil. Çelikle depreme dayanıklı yapıların daha ekonomik, kalıcı ve sürdürülebilir, çevreye az zarar veren yapıyı yapabiliyoruz. Konteyner yaparken; kalıcı çelik yapılar yapabiliriz, ekonomisi, süresi aynı. Konteynerin yapılması ve takılmasıyla çelik yapının yapını yapılması aynı ekonomi aynı malzeme ve aynı kaynak.”

“AFAD ve iş dünyası iş birliği ürün tedarikinde kritik öneme sahip"

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, AFAD’ın afet öncesi ve sonrasında görevlerini etkin bir şekilde yerine getirmesi için ihtiyaç duyduğu temel malzeme ve ekipmanların tedarikinde Türk iş dünyası ile yakın iş birliği içinde olmasının kritik bir öneme sahip olduğunu dile getirdi.

Karşılıklı olarak tarafların düzenli ve sürekli irtibatı ve bilgi akışının, tedarikin nitel ve nicel olarak yeterli seviyeye ulaştırılması açısından büyük önem arz ettiğini belirten Ardıç, AFAD'ın tedarik sisteminin iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için canla başla çalıştığını bildiklerini ve bu çabalarını takdir ettiklerini söyledi.

Söz konusu çabaların verimli sonuçlar elde edilecek çıktılara da dönüşmesi amacıyla üreticiler ile ortak çalışma ve etkileşimin temel gereklilik haline geldiğini anlatan Seyit Ardıç, "Yaratıcı etkileşim ve yenilikçi çözümlerle AFAD'ın operasyonel faaliyetlerini daha etkili bir yapıya kavuşturabilecektir.” dedi.

İŞİM'in ağırlıklı olarak iş ve inşaat makineleri sektöründe ülkenin önemli bir merkezi olan OSTİM'de ve başkentte yer aldığının altını çizen ASO Başkanı, sayıları her geçen gün artan üyeleriyle ülkenin sektörel anlamda ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir potansiyel arz ettiğini dile getirdi.

ASO ile İŞİM Kümelenmesi iş birliğinde düzenledikleri programda AFAD ile İŞİM Kümelenmesinin iş birliği ağlarını güçlendirmeyi, yerli ve hızlı tedarik süreçlerine katkı sağlamayı amaçladıklarını anlatan Seyit Ardıç, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: "Afetlere dirençliliğin ve sürdürülebilirliğin her alanda hakim olduğu, insanlarımızın daha huzurlu ve güvende olduğu, ülke olarak daha güçlü ve kendimize yeterli olduğumuz günlere hızla kavuşmayı diliyorum."

Ortak çalışma Türk dünyasından da rağbet görecek

AFAD Arama Kurtarma Daire Başkanı Recep Şalcı, kurumun izim bir ihtiyaç kapasitemiz olduğunu belirtti. Şalcı, “Umuyorum bu ihtiyaç kapasitemizi hep beraber çözeriz. Bu sadece Türkiye’yi ilgilendirmiyor. Türk Devletleri Teşkilatı’nın kurulmasıyla birlikte şu an 7 ülkeyle birlikte tüm arama kurtarma kapasitelerini ve iyileştirilmelerini birlikte yürütüyoruz. Yapacağımız çalışmalar sadece Türkiye sınırları içerisinde değil Türk devletlerinde de etkin bir şekilde rağbet görecektir.” vurgusunu yaptı.

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.