Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

Aile şirketi, ‘ailevi bir mesele’ değildir...

Ankara Sanayi Odası (ASO) Eğitim Atölyesi Ostim’de “Aile Şirketlerinde Değişim ve Süreklilik” konulu eğitim çalışması düzenledi. ASO Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Altun, “Aile şirketlerinin dağılması ile ülke sermayesi de dağılıyor” dedi.
Ostim Editör
07 Aralık 2011 00:00

Ankara Sanayi Odası (ASO) Eğitim Atölyesi Ostim’de “Aile Şirketlerinde Değişim ve Süreklilik” konulu eğitim çalışması düzenledi. ASO Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Altun, “Aile şirketlerinin dağılması ile ülke sermayesi de dağılıyor” dedi.

Ostim OSB firmalarından temsilcilerin katıldığı toplantıda aile şirketlerinde süreklilik ve değişim konusu işlendi. Eğitimi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Girişimcilik ve Aile Şirketleri Merkezi Başkanı Prof. Dr. Alaeddin Tileylioğlu verdi. Prof. Tileylioğlu, aile şirketlerinin birinci nesilden sonra yok olma sürecine girdiğini belirtirken, bu şirketlerin sürekliliğinin sağlanması için yapılması gerekenleri anlattı. Gelecek kuşakları aile ve şirket yönetimine ve liderliğine hazırlamanın önem kazandığını vurgulayan Tileylioğlu, devir teslimin doğru yapılması ve kurumsallaşma ile sürekliliğin sağlanabileceğini kaydetti. Prof. Tileylioğlu şunları anlattı:
“Aile şirketlerinde, şirkete bağlılık önemlidir. Birinci nesil patron zaten işine son derece bağlıdır. Bu anlamda bütün girişimci patronların elinin öpülmesi gerekir. Çünkü onlar, Türkiye’nin yetiştirdiği ender insanlardır. Türkiye’nin çehresini değiştiren bu girişimcilerdir ve onlar işlerine son derece bağlıdırlar. Ama diğer aile fertlerinin işe bağlılık durumları nedir? Bunu ortaya çıkrarmamız lazım. Bazı çocuklarımız; (kız veya erkek ayrımı yapmıyorum) eğlenmeyi, gezmeyi sever; işe de zaman zaman gelir. Bazıları seyahat etmeyi sever, zaman zaman da işle ilgilenir. Bazıları sanatla ilglenir, başka şeylerle ilgilenir. İşte burada farkı ortaya çıkarmaya çalışıyorum. Bazıları gerçekten şirkete bağlı ve kendisine devredilmesini arzuladığı o kurumun sürekliliğini nasıl sağlayacağını düşünür. Aileyi katılımcı olması için cesaretlendirmek, gelecek kuşakların yönetici ve liderlerini hazırlamak gerekiyor. Diğerleri ne olacak, derseniz. Diğerleri zaten yollarını çizmiş durumda, onlara çok dokunmayın, zorla şirketin içine almayın. Çünkü bazılarını değiştirmek imkânsızdır. Servetinizden yararlansınlar. Servet ayrı şeydir, şirket yönetimi ayrı şeydir. Yanlış tercih şirketinize, dolayısı ile servetinize de mal olabilir. Bunları birbirinden ayırmak gerekir. En önemli şeylerden bir çocukların etkin iş sahibi olmaları ve ailenin işini sahiplenmeleridir. Bu özelliklerini geliştirmek lazım. Aile buna ön ayak olmalı.”
Ankarka Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Altun da, atölye çalışmaları hakkında bilgi verdi. ASO Eğitim Atölyesi’nin 2006 yılı başından itibaren sanayi odası üyelerinin duyduğu bir kurum haline geldiğini belirtti. Altun, aile şirketlerinin dağılması ile sadece o şirkelerin sermaye varlığının değil, ülkenin de sermaye varlığının yok olduğunu hatırlatarak, “Şirketlerin devamlılığı ve büyümesi ülkenin de büyemesi anlamına geliyor. O yüzden Ankara Sanayi Odası olarak aile şirketleri konusuna önem veriyoruz” dedi.

Girişimci ve PİCASSO

Ünlü ressam, bir restorana gider dostalarıyla...
Şef, onu görünce heyecandan ne yapacağını şaşırır. O heyecanla atılıp; -Efendim bana bir anı verebilir misiniz? Çocuklarıma, torunlarıma göstereyim, der.
Picasso şefi kırmaz ve önündeki peçeteye iki çizik atıp, imzalar. Şef;
-Bu benim için öylesine değerli ki, diye sözüne başlarken, Picasso lafını keser ve
-Evet öyle. O elindeki tam 100 bin dolar' der. Şef, dehşete kapılmış bir halde;
-Aman efendim, 2 saniye bile sürmedi yaptığınız. Nasıl bu kadar pahalı olur?diye sorar.
-Picasso’nun cevabı hazırdır
-2 saniye artı 60 yıl..

 

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.