Alt Yüklenicilere Ana Yüklenici Hedefi
Milli Savunma Bakanlığı; Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğü, Tersaneler Genel Müdürlüğü, Tedarik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Millî Mayın Faaliyet Merkezi Dairesi Başkanlığı, Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu ve ASFAT A.Ş.’nin bağlı olduğu Bakan Yardımcısı Muhsin Dere, bürokratlarıyla birlikte OSTİM’de sahaya indi.
Bölgede, sektöre kritik üretimler yapan firmaların temsilcileriyle görüşen Dere, alt yüklenicilerin, savunma ve havacılık sanayiindeki kritik rolüne vurgu yaptı. Bakan Yardımcısı, ekosistemin korunması ve geliştirilmesi gerektiğini bildirdi.
“Türk Silahlı Kuvvetlerimizin 24 saat emrindeyiz”
Muhsin Dere, OSTİM programının ilk kısmında bölgenin yapısı hakkında bilgiler aldı. OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, bölgenin milli ihtiyaçların çözüm noktası olduğunun altını çizdi. OSTİM Teknik Üniversitesinin, sanayinin beklentilerini karşılamak üzere yola çıktığını dile getiren Başkan Aydın, “Ülkemizin sorunlarına çözüm üretmek niyetindeyiz. Biz, kümelenmelerimizle, kurumlarımızla ve imkan ve kabiliyetlerimizle Türk Silahlı Kuvvetlerimizin 24 saat kesintisiz, beklentisiz emrindeyiz. Her türlü imkanımız konusunda açık çek veriyoruz. 24 saat bize görev verebilirsiniz. Biz bunları yapmaktan kendimizi sorumlu hissediyor ve bu konularda sizinle iş birliği yapmayı can-ı gönülden istiyoruz.” mesajını verdi.
“Uzmanlaşmak çok önemli”
OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi (OSSA) Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Ertuğ, Ankara’da savunma sanayii alanında oluşan ekosisteme dikkat çekti. Ertuğ, “Savunma sanayiinde uzmanlaşmak çok önemli. Bu kabiliyetler uzun zamanlarda kazanılabiliyor.” dedi.
Milli Savunma Bakan Yardımcısı Muhsin Dere, savunma sanayiinin önemine dikkat çekti. Dere, sektörde oluşan ekosistemin korunması ve geliştirilmesi gerektiğini belirterek, “Alt yüklenicileri yaşatmazsak geldiğimiz bu aşamaya bir daha gelemeyiz. Alt yüklenicileri büyüterek, orta ve ana yüklenici seviyesine getirmemiz lazım.” değerlendirmesini yaptı.
Kamu kurumlarına iş birliği tavsiyesi
Muhsin Dere, Kıbrıs Barış Harekatı’ndan beri hem kamu hem de özel sektör firmalarının önemli bir aşama kaydettiğini anlattı. Kamu kurumlarının özel sektörle iş birliği içinde çalışması gerektiğini vurgulayan Dere, kamu planlamalarında hassas davranılması gerektiğini dile getirdi.
Savunma sektörünün 2023 ihracat hedefine değinen Dere, “10 milyar dolarlık ihracat için kafaların değişmesi gerekir. Firmalar dünya pazarına dönük üretim yapmalı. İhracatı geliştiremezsek savunma sanayiini bu seviyede tutamayız." dedi.
Yetişmiş insan kaynağının önemine vurgu yapan Muhsin Dere, sözlerini şöyle sürdürdü: “OSTİM Teknik Üniversitesi bu anlamda çok önemli. Sanayinin içinde yetişmiş mühendis, tekniker ve teknisyenlere ihtiyaç var. Kümelenme konularına göre mühendislerin yetişmesi gerekiyor.”
Savunma sanayiinde rekabet ortamı olmasını istediklerini kaydeden Dere, “Yeni ana yükleniciler oluşsun. Kamu, özel sektör ve vakıf şirketlerimiz rekabet etsin.” mesajı verdi.
Toplantının ardından Bakan Yardımcısı Muhsin Dere ve beraberindeki heyet, OSTİM’de savunma sanayiine yönelik faaliyetlerde bulunan firmalarda incelemelerde bulundu.