Anadolu KOBİ'lerine sermaye desteği
BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, küçük bir sermaye desteği ile hayat bulacak Anadolu'daki KOBİ'ler için İstanbul Yaklaşımı benzeri çalışma başlattıklarını ve bu projeye bankaların olumlu baktığını söyledi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, işletme sermayesindeki yetersizlik nedeniyle faaliyet gösteremeyen küçük ve orta büyüklükteki şirketleri ekonomiye kazandırmak amacıyla, "Anadolu Yaklaşımı'' adını verdikleri bir çalışma başlattıklarını söyledi.
Bankaların bilançolarındaki ağırlığı hızlı bir şekilde artan kredilerin, sistemdeki en önemli gelişmelerden biri olduğunu öne süren Bilgin, aktifler içerisinde kredi payının 2004 yılı sonunda yüzde 30 iken, Mayıs 2005'te yüzde 35,8’e yükseldiğini bildirdi.
Kredi payının yükselmesinde İstanbul Yaklaşımı'nın önemli rol oynadığını dile getiren Bilgin, İstanbul Yaklaşımı kapsamında 318 firma ile anlaşıldığını bunların 217'sinin büyük, 101'inin küçük ölçekli firmalar olduğunu hatırlattı. Bu firmalara kullandırılan yaklaşık 6 milyar doların 5,3 milyar doları bulan yüzde 89'luk kısmının büyük firmalara gittiği, bunun büyük kısmının da Çukurova Grubu'nun yapılandırılması için kullandırıldığını kaydetti.
BDDK tulumbayı çalıştıracak
İstanbul yaklaşımının başarılı olduğunu ancak eksik kaldığını ifade eden Bilgin, Anadolu'da küçük bir sermaye desteği ile hayat bulacak işletmeleri kapsayacak Anadolu Yaklaşımı için çalışmalara başladıklarını söyledi. Sayıları 3 binden fazla olan bu firmaları, “Tulumbaya biraz su koysan, tulumbadan sürekli su getirecek firmalar” olarak nitelendiren Bilgin, tamamen bankaların inisiyatifinde KOBİ’lere bir katkı sağlamak istediklerini vurguladı.
Bankaların projeye yaklaşımının olumlu olduğunu kaydeden Bilgin, “Bankaların İstanbul Yaklaşımı'na gösterdikleri istekliliği burada da göstermelerini istiyorum. Küçük firma ayrımı yapmadan gerekli motivasyon ve enerjiyi Anadolu Yaklaşımı'nda da göstereceklerine inanıyorum” dedi.
Bilgin, kâr marjlarının daraldığı bir durumda, KOBİ kredilerinin bankalar için oldukça kârlı bir plasman alanı olarak görülmesi gerektiğinin altını çizen Bilgin, “Bundan sonra aktiflerin en önemli kaynağı KOBİ’lere gidecek” diye konuştu.