Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

Ankara, makina imalat merkezi olmalı

Makina tasarım ve imalatında 10 yıllık mühendislik bilgi birikimine ve tecrübeye sahip CEMATEK firmasının Genel Müdürü Makine Yüksek Mühendisi Yusuf Tekin, “Sahip olduğumuz teknik bilgi birikimi ve makina imalat tecrübesini yaptığı ürünlere yansıtıyoruz. Her şeyden önce iyi bir makina yapmanın altın anahtarının iyi bir tasarım olduğu düşüncesindeyiz” dedi.
Ostim Editör
07 Aralık 2011 00:00

Makina tasarım ve imalatında 10 yıllık mühendislik bilgi birikimine ve tecrübeye sahip CEMATEK firmasının Genel Müdürü Makine Yüksek Mühendisi Yusuf Tekin, “Sahip olduğumuz teknik bilgi birikimi ve makina imalat tecrübesini yaptığı ürünlere yansıtıyoruz.Her şeyden önce iyi bir makina yapmanın altın anahtarının iyi bir tasarım olduğu düşüncesindeyiz” dedi.

Tekin, özel amaçlı makina ve üretim hatları yapımında müşteri ile ortak çalıştıklarını, bunun makina yatırımı yapacak müşterilerin aradığı bir özellik olduğunu vurgularken, “Makina tasarım aşamasında hayal gücümüzü müşterilerimizin bize sunduğu parametreler ile besliyoruz. Dünya’daki yeni ürün ve teknikleri makinalarımıza uyguluyoruz” diye konuştu. Tekin firmanın imalat yetenekleri hakkında şunları ifade etti:

“Genişletilmiş metal sıva köşe profili ve perfore delikli metal asma tavan üretimine yönelik anahtar teslimi komple üretim hatlarında yer alan bant açma, servo besleme, hava kavramalı eksantrik pres, roll form makinası, boy kesme (uçar testere) makinası ve istifleme gibi ünitelerde hattın her aşamasında tasarım ve imalat yeteneğimizi sergilemiş olmak ve bunu hissetmek bizleri motive eden önemli bir etkendir.”


“Ankara ili kapasitesi ile Makine İmalat Merkezi olmalı”
Bilgi ve teknolojinin ülkemiz genelinde sanayiye aktarımı açısından Ankara’nın olanaklarının diğer şehirlere göre çok fazla olduğunu anlatan Tekin, Türkiye’nin, Avrupa’nın ve hatta dünyanın mühendislik eğitiminde önde gelen üniversitelerinin Ankara’da bulunmasına rağmen, altın yumurtlayan tavuk durumundaki makina imalat sanayinde ulusal nitelikte orta ve uzun vadeli stratejik hedefler bulunmadığını savundu.
Tekin’in bu konuya ilişkin görüşleri de şöyle:
“2003–2006 yılları arasında ülke genelinde TÜBİTAK’tan en fazla kaynak kullanan birinci ve ikinci sıradaki üniversiteler Ankara’dadır. Bu üniversitelerin kullandıkları kaynakların makina imalatı ile ilgili payının da yetersiz olduğu düşüncesindeyiz.
Makina imalatının Ankara’daki geleceği için bir yol haritası da mevcut değildir. Sanayi Bakanlığı, KOSGEB, Ankara Sanayi Odası, Ankara Ticaret Odası, Makina Mühendisleri Odası ve Ankara’daki Organize Sanayi Bölgelerinin makina imalat sanayi ile ilgili günlük, kısa dönemli politikalar yerine, nitelikli ve katma değeri fazla makina tasarım ve imalatını teşvik edici yönde çalışmalar yapmalıdır. Bu çalışmalarda makina sevgisi olan teknik donanımlı ve sanayiden gönüllü insanlara da yer verilmelidir. Ankara makina imalat sanayi için mevcut durumun fotoğrafı çekilmeli ve envanteri çıkarılıp eylem planı yapılmalıdır. Üniversitelerin eğitim programlarında ve proje çalışmalarında makina imalatı konusuna ağırlık vermeleri en büyük dileğimizdir. CEMATEK olarak bu konuda üzerimize düşen her şeyi yapmayı taahhüt ediyoruz.
Üniversitelerin mühendislik bölümlerinde öğrenim gören mühendis adayı kardeşlerimizin makina imalatı konulu projelerini gerçekleştirmelerinde çalışmaya hazırız. Mühendis adayının yönlendirilmesinde, makinayı, imalatı sevmesi için ve üniversite sanayi işbirliği için bu konuda yöntem geliştirilmesine katkıda bulunmaya hazırız.
Makina imalat sanayini büyüteç altına alıp sinerji yaratarak Mustafa Kemal Atatürk’ün; “Türk milleti çalışkandır, zekidir. Ne mutlu Türküm diyene’’söyleminin içini bu alanda da dolduralım. Bilmeliyiz ki, marka olmanın yolu fasonculuktan değil, makine imalatından geçer.”

 

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.