Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

Ankara sağlıkta yenilikte buluştu

Ankara Sağlıkta Yenilikçilik Hareketi Inovankara kuruluş çalıştayı Ankara sağlık sektörünü bir araya getirdi. OSTİM OSB ve SEİS ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda, Türkiye’nin sağlık alanında şu anda içinde bulunduğu durum ve geleceğe yönelik yapılabilecekler üzerinde duruldu.
Ostim Editör
09 Aralık 2011 00:00

Ankara Sağlıkta Yenilikçilik Hareketi Inovankara kuruluş çalıştayı Ankara sağlık sektörünü bir araya getirdi. OSTİM OSB ve SEİS ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda, Türkiye’nin sağlık alanında şu anda içinde bulunduğu durum ve geleceğe yönelik yapılabilecekler üzerinde duruldu.

Ankara’nın sağlık sektöründe rekabetçi değer zincirini ve yenilikçi potansiyelini ortaya koyarak taraflar arasında iletişim, iş ve güç birliğini arttırmak; yerli üretimin katma değerini yükselterek bölgesel ve ulusal kalkınmaya katkıda bulunmayı amaçlayan Inovankara kuruluş çalıştayı Cer Modern Sanatlar Merkezinde gerçekleştirildi. TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Nihat Tosun, Ankara Vali Yardımcısı Mustafa Tapsız, ASO Başkanı Nurettin Özdebir, OSTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, SEİS Başkanı Metin Demir, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı, Derxel Üniversitesi’nden Banu Onaral ve Ankara’da bulunan üniversitelerin rektörlerinin katıldığı ve Ankara Kalkınma Ajansı tarafından da desteklenen toplantı Ankara sağlık sektörünü bir araya getirdi.

“Sağlık giderlerimiz savunma giderlerinden daha yüksek”
Toplantının açılış konuşmasını yapan Ostim OSB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın toplantının amacını şöyle özetledi: “ Sağlık sektöründe elimizde bulunan bilgileri paydaşlarla paylaşarak bölgesel ve sektörel farkındalık ve bilinç oluşturmak, ortak akıl, ortak plan, iş ve güç birliği için uygun ortam ve iklimi oluşturmak ve sağlık sektöründeki çalışmaları kayıt altına alarak ve sürdürülebilirliği sağlamaktır.” Aydın, Ostim olarak Medikal Kümelenme ile sağlık sektöründe üretim yapan sanayi firmalarını bir araya getirerek rekabetçiliklerini arttırmaya ve o firmaları her alanda güç birliği yapar hale getirmeye çalıştıklarını söyledi. Özellikle yerli üretimin öneminin altını çizen Aydın, Türkiye’nin sağlık alanındaki harcamalarının savunma alanındaki harcamalardan daha yüksek olduğunu ve bu bütçeyi azaltabilmenin en önemli yolunun da yerli üretimi arttırmak olduğunu söyledi.

“Yerli üretimimizi öncelikle biz desteklemeliyiz”
Toplantının ev sahiplerinden Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası (SEİS) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir de, Inovankara’nın sağlık sektöründe atılmış önemli adımlardan biri olduğunu söyledi. Sektörle ilgili yapılan her türlü etkinliği önemsediklerini belirten Demir, İstanbul’da gerçekleştirilen Expomed 2011 fuarının da Türkiye açısından çok olumlu geçtiğini belirtti. Fuarda birçok yerli üretici firmanın yurt dışı bağlantılar kurduğunu söyleyen Demir, yerli medikal ürünlerimizin yurt dışında yurt içinden daha çok talep gördüğünü, yurt dışında bizim medikal ürünlerimizi satın almak için daha fazla ödeme yapan firmalar olduğunu söyledi. Demir, bu talebi gösteren ülkelerin kapısını öncelikli olarak çalmalı ve yerli ürünlerimizi dünyaya açmalıyız, dedi.
Dünyadaki yerli beyin gücünü temsilen toplantıya dahil olduğunu söyleyen Amerika Drexel Üniversitesi Biomedikal Kurucu Dekanı Prof. Dr. Banu Onaral da, bu toplantıyla Ankara’nın kültür ve siyaset başkenti olmanın yanında artık sağlığın da başkenti olmaya aday olduğunu söyledi. Bu gibi toplantılarda önemli olanın yurt dışındaki bilimsel yöntemleri ülkemizdeki çalışmalara uygulamak değil, bizim kendi toplumsal ve bilimsel özelliklerimize uygun yöntemleri geliştirmek olduğunu söyleyen Onaral, bu çalışmada da belirlenecek bilimsel yöntemin bizim geliştireceğimiz yöntem olması gerektiğini söyledi. Sağlık alanında çalışacak olan ara kadroların oluşmasında eğitimin önemine de dikkat çeken Onaral; “Önemli olan sağlık alanında, doktorundan ara kadrosuna kadar kalifiye bir iş gücüne sahip olarak, sağlık sektörünün son kullanıcısı olan hastaya en iyi hizmeti verebilmektir” dedi.
Ankara’da sağlık sektöründe rekabetçi ve yenilikçi potansiyelini ortaya koymayı hedefleyen organizasyonun destekleyicisi olan Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı da konuşmasında, “dünyada hızla ilerleyen sağlık teknolojilerinin sağlık sektöründe ciddi gelişmeleri beraberinde getirdiğine” dikkat çekti. Türkiye’de de son yıllarda bu doğrultuda sektöre ivme kazandırıcı gelişmelerin yaşandığını belirten Balcı, Ankara’nın sektörün konuşlandığı önemli bir merkez olduğunu vurguladı. Balcı konuşmasını şöyle sürdürdü; “Sağlık teknolojileri sektöründe Türkiye’deki firmaların %38,3’üne ev sahipliği yapan Ankara, 2009 verilerine göre bu alanda Türkiye’nin ikinci ili konumundadır. Ankara’da medikal cihaz üretiminin çeşitliliği ve sektörü destekleyecek işkollarının varlığı şehri medikal sektörünün merkezlerinden biri haline getirmiştir.”
Çalıştayın ilk gün programı, Inovankara için öngörülen çalışma modeli, süreçler ve yöntemin belirlenmesinin ardından gerçekleştirilen protokol imza töreniyle son buldu.


 

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.