Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

AS9100 İle Uluslararası Pazarların Kapısı Aralanıyor

OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi (OSSA), üyelerinin üretim yeteneklerini, uluslararası rekabetçiliğini ve pazar paylarını artırmaya yönelik AS9100 eğitimi düzenledi.
Ostim Editör
08 Ekim 2018 15:35

AS9100 standardı ile savunma ve havacılık sektöründeki KOBİ’ler, uluslararası pazarlarda paylarını artırabilecek.

OSSA, Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenen üçüncüsünü yürüttüğü, Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Projesi (URGE) kapsamında proje katılımcısı firmalara yönelik, AS9100 eğitimi düzenledi. Eğitime 9 firmadan 20 temsilci katıldı.

Savunma ve havacılık sektöründe Uluslararası Hava-Uzay Kalite Grubu (IAQG) tarafından kontrol edilen yönetim sistemleri standardı AS9100, OSTİM’li KOBİ’lere uluslararası pazarlarda tedarikçi olma yetkinliği kazandırıyor.

“Uluslararası platformlarda kendimizi göstermeliyiz”
OSSA üyelerine eğitim veren AS9100 Rev. D. Savunma Havacılık ve Uzay Yönetim Sistemleri Standartları Baş Tetkikçisi Serdar Aksoylar, savunma ve havacılık sektörlerinin ülkemizde büyük önem taşıdığını belirtti.

AS9100 standardı hakkında bilgiler veren Aksoylar, savunma ve havacılık sektöründe başarıyı yakalamak için uluslararası platformlara işaret etti. Aksoylar, “Uluslararası platformlarda kendimizi göstermemiz ve firmalarımızı geliştirmemiz gerekiyor. Bu anlamda da uluslararası kabul gören sertifikasyon programlarına dahil olmamız ve işimizi geliştirerek, geleceğimizi garanti altına almalıyız.” dedi.

Sektörün ana üreticilerinin, tedarikçilerden beklentilerini anlatan Aksoylar, ana üreticilerin, ürün yapabilirliğiyle beraber, sürekli olarak doğru yapılmasını da istediklerini kaydetti. Ana sanayi firmalarının güvenilir bir tedarikçi platformu oluşturmak istediklerini belirten Aksoylar, bu anlamda da AS9100’ün ön plana çıktığını vurguladı.

Serdar Aksoylar, AS9100’ün firmaların kurumsal yapılarını oluşturduklarını, süreklilik sağladıklarını ve bu konudaki geçerliliğini ispatlayan kanıtı olduğunu ifade etti. Standardın geçmişiyle ilgili bilgileri de paylaşan Aksoylar, “Bu standart 1999-2000’den beri, revizyonlarla takip edilen bir yapı. Rev. A, B, C, D ve bunun değişik versiyonları var. Şu anda geçerli versiyon Rev. D.” bilgisini verdi.

Belgelendirme süreçlerini anlatan Aksoylar, belgelendirmenin yetkili kuruluşlar tarafından 3 yıllık bir denetim programıyla gerçekleştiğini belirtti. Deneyimli tetkikçi, belgelendirme aşamaları hakkında şu bilgileri verdi: “Sistemin kurulma ve işletilmesi aşaması var. Şartların gerekliliği yerine getirildiği zaman bu konudaki bağımsız belge kuruluşları çağrılarak denetim gerçekleştiriliyor. 3 yıllık belge geçerliliği başlamış oluyor. 3 yılın sonunda da bir 3 yıl daha belge yenileme olarak artık sürekli bir şekilde bu belgenin devamlılığı sağlanmış oluyor.”

Uluslararası çok iş var
Amerika Birleşik Devletleri’ndeki firmaların, AS9100 sertifikası olmayan tedarikçilerle çalışmadıklarını hatırlatan Aksoylar, Türkiye’de bu durumun firmadan firmaya değişiklik gösterdiğini kaydetti. Baş tetkikçi Aksoylar, “Çok fazla yerli ve milli ürünlerimiz olmaya başladı. Uluslararası seviyelerde yapacağımız çok iş var. Bu belge firmalara yerel olmaktan çıkıp, uluslararası platformlarda da çok fazla pazar bulabilecek hale getirebilecek, uluslararası geçerliliğe sahip bir yapıya da büründürebilir.” mesajını verdi.

AS9100 sertifikasıyla birlikte firmaların yeni başarı hikayelerini yazmaya başladıklarını aktaran Aksoylar, “AS9100 belgesiyle beraber firmalarımız, biraz daha üst seviyeye çıkan yerel bir tedarikçi olmaktan çok uluslararası platformlarda hem ürün tasarlayabilen, uluslararası piyasalarda kendi patentli ürünlerini yapacak hale geleceğini düşünüyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

AS9100 için öneriler
Serdar Aksoylar, AS9100 standardına sahip olmak isteyen firmalara şu önerilerde bulundu: “Bu sektörel bir standart, öncelikle sektörde belli firmalara, ürün yapabilme veya ürünle ilgili herhangi bir talep, teklif ve siparişin olmasında fayda var. Çünkü belge kuruluşları, sektörün içerisindeki firmalara bu belgeleri vermektedirler. Savunma ve havacılık alanında potansiyeli ya da çalışıyor olması lazım. Teklif aşamasındadır veya mevcut bir ürün yapabiliyor olabilir.”

Görüşler
Gizem Kılınç-Sirus Makine/Kalite Yöneticisi: “OSSA’nın bize böyle bir eğitim fırsatı vermesi çok önemli. Düzenlenen eğitimler, sektördeki eksikliklerimizi karşılayabilmek için bize fırsat veriyor. Kendimizi geliştiriyoruz. Firmalarımıza olumlu yönde katkı sağlıyor. Eğitim süreci çok interaktif geçti. Havacılık sektöründe çalışmamız için AS9100 sertifikasını müşterilerimiz istiyor. Bu belgenin doğru uygulanması ve süreçlerin doğru analiz edilmesi bizim için çok önemli. Firmamızın yurt dışına açılması için bir basamak. Bu basamağı doğru şekilde aşıp büyümeye, belli seviyede büyüdükten sonra ihracata başlamak hedeflerimizden biri.”

Ozan Özdemir-CNK Montaj: “AS9100 son zamanlarda büyük firmaların zorunlu tuttuğu bir standart. Buna uygun bir kalite yönetim sistemini istiyorlar. Kalite yönetim sistemi, uluslararası ve ulusal alanda şirketin gelişimi ve iç yönetimi için de çok önemli. OSSA doğru kişilerle bu eğitim imkanlarını sağlıyor. Uluslararası düzeyde, kendi imalat sistemimizi, kalitemizi uluslararası düzeye getirmek için biz sertifikasyonumuzu gerçekleştirdik. İç tetkik bu kalite sertifikasyonun olmazsa olmazı. Kendi iç tetkikçi belgemizi almak için eğitime geldik.”

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.