ATO’dan “Harçlı Seferleri Raporu”
Ankara Ticaret Odası, Türkiye'de alınan “harçları” ilişkin olarak “Harçlı Seferleri Raporu” yayınladı. Raporda, Türkiye’de 430 adet harç ve 57 de vergi tespit edildi.
Ankara Ticaret Odası, vergi ve harçlar konusunda yaşanan karmaşaya dikkat çekmek amacıyla “Harçlı Seferleri Raporu” yayınladı. Türkiye'de 430 adet harç ve vergi tespit edilen raporda, harçların tam sayısı ise belirlenemedi.
ATO'nun “Harçlı Seferleri” adını taşıyan raporuna göre, Türkiye’de vatandaş adım başı harç ödüyor. Yürürlükteki Harçlar Yasası’na göre, harçlar; Yargı Harçları, Noter Harçları, Vergi Yargısı Harçları, Tapu ve Kadastro İşlemlerinden Alınacak Harçlar, Konsolosluk Harçları, Pasaport, Vize, İkamet Tezkeresi ve Dışişleri Bakanlığı Tasdik Harçları, Gemi ve Liman Harçları, İmtiyazname, Ruhsatname ve Diploma Harçları, Trafik Harçları olmak üzere 9 ana başlık altında toplanıyor. Bu kapsamda tam 342 kalem harç alınıyor. Buna “Diğer Harçlar” ve belediyelerin aldığı harçların da dahil edilmesiyle harç sayısı 430’u buluyor.
Türkiye’de buluş yapılamaması ve patent sayısının azlığının da harçlardan kaynaklandığı belirtilen raporda, parlak bir buluşa imza atıp bunun patentini almak isteyenlerin çok sayıda harç ödemek zorunda olduğu kaydedildi.
Belediyeler 70 Çeşit Harç Alıyor
Belediyeler de “Belediye Gelirleri Yasası”na dayanarak 70 çeşit harç talep ediyor. Bunlardan en dikkat çekici olanları “tatil günlerinde çalışma ruhsatı harcı”, “ölçü ve tartı aletleri muayene harcı”, “hayvan kesimi muayene ve denetleme harcı”, “tellallık harcı” ve “belediye hoparlöründen yapılan ilan ve reklam harcı” olarak sıralanıyor.
57 Vergi Var
Türk vergi mevzuatında gelir vergisinden özel tüketim vergisine, akaryakıt vergisinden motorlu taşıtlar vergisine kadar 57 adet vergi bulunuyor. Kamu maliyesi sıkıştıkça bu vergilerin çeşitli adlar altında “ekleri”ni getirdiğine de işaret edilen raporda, “Böylece vatandaş, aynı vergiyi iki defa ödüyor. Örneğin geçen yıllarda motorlu taşıtlar ve emlak vergileri “Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi” ve “Ek Emlak Vergisi” adı altında yeniden alındı” denildi.