“Başkent Üniversitesi’nin Faaliyetlerinin Temelinde OSTİM Var”
Başkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi 9. Bitirme Projeleri Sergisi düzenlenen törenle açıldı. Törende sanayi bölgeleriyle olan çalışmalarına değinen Başkent Üniversitesi Kurucusu ve Yönetim Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Haberal, “Başkent Üniversitesi’nin faaliyetlerinin temelinde OSTİM var.” dedi.
Başkent Üniversitesi Kurucusu ve Yönetim Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın yanı sıra açılışa, Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Haberal, Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, OSTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, Anadolu OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, sanayiciler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve öğrenci velileri katıldı.
Bu yıl 9.’su düzenlenen Bitirme Projeleri Sergisi’nde; bilgisayar mühendisliği, biyomedikal mühendisliği, elektrik-elektronik mühendisliği, endüstri mühendisliği ve makine mühendisliği bölümlerinden birbirinden farklı toplamda 76 proje sergilendi.
“En önemli eserimiz öğrencilerimiz”
Başkent Üniversitesi Kurucusu ve Yönetim Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Haberal, üniversite sanayi işbirliklerinin önemine değindi. Sanayi ile yakından çalıştıklarını ifade eden Haberal, “OSTİM, Başkent Üniversitesi’nin faaliyetlerinin temelinde olan, çok aktif bir bölge. Anadolu OSB’de birlikte çalıştığımız bir bölge.
Biz ülkeye hizmete talibimiz, hepimizin olduğu gibi birinci görevimiz bu ülkeyi yüceltmektir. İki eserlere talibiz. En önemli eserimiz, bugün projeleriyle gurur duyacağımız öğrencilerimizdir. Biz öğrencilerimizi ülkemize katarak ülkemizin gelişmesine yükselmesine katkı sağlamak durumundayız.” değerlendirmesini yaptı.
“Önemli olan bilginizle ne yaptığınız”
Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, içinde bulunduğumuz 21. yüzyılda bilim, sanayi ve teknoloji olarak çok hızlı değişimlerin yaşandığını vurguladı. Bu değişimin içerisinde var olabilmenin, yarışabilmenin son derece önemli olduğuna dikkat çeken Özdebir, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Artık ülkelerin rekabetinden vazgeçtik, kişilerin dünya rekabetinden bahsetmek mecburiyetindeyiz. Sizinle aynı tarihlerde dünyanın pek çok yerinde üniversite öğrencileri mezun oldular. Onlar da hem kendi ülkelerinde hem de başka ülkelerde sizin de talip olduğunuz pozisyonları kapmak için yarışacaklar. Sadece ülkemizdeki değil artık bütün dünyadaki rekabeti her ferdin düşünmek mecburiyeti var. Ne bildiğiniz değil, önemli olan o bildiklerinizle ne yapabildiğiniz. O bilgiyi nasıl faydaya çevirebildiğiniz. Bu projeler sizin bilginizin eseri. Eminin ki gelecek dönemde bildiklerini pişirdikçe çok daha güzel işler yapacaksınız.”
“Sanayi ile işbirliği ön planda”
Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Haberal, üniversitenin çalışmaları ve yürüttüğü projeler hakkında bilgi verdi. Üniversitenin geçmişinde eğitim için yapılan çalışmaların bugün eğitim ve araştırmanın yanı sıra sanayi ile de işbirliğini ön plana geçirdiğine vurgu yapan Haberal, “Artık üniversite demek sanayi ile iş birliği olan kurumlar demek. Doğrusu da bu. Bizde Başkent Üniversitesi olarak bu yolda önemli adımlar attık. Öncelikle OSTİM’le birlikte kurulan TEKMER teknoloji merkezimiz ve daha sonra kurulan EKİN ön kuluçka merkezi ve belirli aşamaya getirdiğimiz Kahramankazan bölgesinde teknokent kurma çalışmaları yürütüyoruz. Buradaki ana konsepte tıp konusundaki gelişmelerle mühendisliği bir araya getirerek ona yönelik projeler üretmek ve eserler ülkeye kazandırmak.” dedi.
“Mezunlarımız Endüstri 4.0’a hazır”
Başkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Berna Dengiz, Endüstri 4.0 devrimi ve getirdiklerine dikkat çekti. Fakülte olarak bu konuda üzerlerine düşen görevi yaptıklarını ifade eden Dengiz, “Fakültemiz, hayatın her alanını tasarlayacak, üretim ve tasarımın mimarı mühendisleri ulusal ve uluslararası standartlara dayalı bir eğitim öğretim sistemi içinde, üniversite – sanayi işbirliğini fiilen uygulayarak, yenilikçi düşünce yapısıyla teknolojiye katkı vererek, mesleki özgüvenlerini geliştirerek, öğrencilerini yetkin mühendisler olarak mezun etme çabasını sürdürüyor.
Öğrencilerimiz, aldıkları mesleki bilgi ve donanımla ve geliştirdikleri yeteneklerini kullanarak kendilerini gerçek hayata hazırladılar. Sanayiyi tanımaktalar ve sanayi onları tanımakta. Mezunlarımız endüstri 4.0’a hazırlar ve içindeler.” mesajını verdi.
Açılış konuşmalarının ardından bölümlerini dereceyle bitiren mezunlar ödüllendirildi. Endüstri Mühendisliği bölümünde dereceye giren öğrencilere plaketlerini OSTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın verdi.
Ödül töreninin ardından proje sergi alanının açılışı yapıldı. katılımcılar mezunların bitirme projelerini inceledi.