Belarus Sürdürülebilir Ticaret Hedefliyor
Belarus Büyükelçisi Viktor Rybak OSTİM’i ziyaret etti. OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, OSTİM Yatırım A.Ş. Genel Müdürü Abdullah Çörtü, İş ve İnşaat Makineleri Kümelenmesi (İŞİM) Uluslararası Proje Uzmanı Esma Akyüz ile bir araya gelen Büyükelçi, OSTİM’i Türkiye’nin sanayi kalbi olarak gördüklerini dile getirdi.
Viktor Rybak, ülkesinde üretilen Belaz marka maden kamyonlarının sektörde dünya pazarının yüzde 30’una sahip olduğunu ve firmanın 30 tondan 450 ton kapasiteye kadar kamyon ürettiğini anlattı.
Bu kamyonların Türkiye piyasasında da talep göreceğine inandığını dile getiren Rybak, iki ülke arasında sürdürülebilir bir ticaret kurmayı hedeflediklerini, konuyla ilgili OSTİM’in düşüncelerini de öğrenmek istediklerini söyledi.
Büyükelçi Rybak, “Bu projenin yaşayabilirliğinin çok yüksek olacağına inanıyorum. Özellikle Türkiye ekonomisi için de çok önemli bir proje olduğunu düşünmekteyim.” görüşünü aktardı.
OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, iş ve inşaat makineleriyle maden makineleri sektöründe OSTİM’in Türkiye ve dünyada önemli bir bölge olduğunu vurguladı. İki ülke arasındaki ilişkilerin önemine dikkat çeken Aydın, “Belarus ile iş birliğini biz de arzu ediyoruz, yapabilirsek çok güzel sonuçlar alacağımızı düşünüyoruz. OSTİM Teknik Üniversitesi ile Belarus’taki yüksek öğrenim kurumları ve özel sektör arasında iş birlikleri geliştirebiliriz.” dedi.
10 bine yakın yedek parça 50 ülkeye ihraç ediliyor
OSTİM Yatırım Genel Müdürü Abdullah Çörtü, bölgede iş ve inşaat makineleri alanında çok fazla çalışma yapıldığını anlattı. İŞİM’in yedek parçadan, makine üretimine 140’ın üzerinde üyesi olduğuna dikkat çeken Çörtü, “Arkamızda böyle bir güç olması büyük avantaj. Bir yandan da maden sektörüyle ilgiliyiz, Belaz kamyonları maden sektörüne hitap ediyor.” değerlendirmesini yaptı.
İş ve inşaat makineleri sektöründe dış ticaret faaliyetleri de yürüttüklerini belirten Abdullah Çörtü, “İŞİM üyelerine 10 bin adete yakın yedek parça imal ettiriyor, 50 ülkeye ihraç ediyoruz. İhtiyaç ve üretimi bir araya getirip sağlıklı bir çözüm üretirsek başarılı bir sonuç alabiliriz. Belarus ile Türkiye arasında kuracağımız ticaret otobanın da karşılıklı ticaretimizi geliştirebiliriz.” önerisini dile getirdi.