Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

“Borçlarınızı yapılandırın, geçmişinizle barışın”

Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı, kamuoyunda torba yasa olarak bilinen “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 6111 Sayılı Kanun” un detaylarını OSTİM’li işletmelerle paylaştı.
Ostim Editör
09 Aralık 2011 00:00

 Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı, kamuoyunda torba yasa olarak bilinen “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 6111 Sayılı Kanun” un detaylarını OSTİM’li işletmelerle paylaştı.

Cumhuriyet tarihinin en büyük mali yapılandırması olarak tanımlanan, kamuoyunda da torba yasa olarak anılan “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 6111 Sayılı Kanun” Ankara Gelir Dairesi Başkanlığı’nın düzenlediği bilgilendirme toplantısında tüm detaylarıyla OSTİM’li işletmelere anlatıldı.

OSTİM Çırak Eğitim ve Öğretim Vakfı Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda, Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı Grup Müdürü Zekeriya Kaya başkanlığındaki uzman ekip öncelikle kanunun genel hatlarını anlattılar. OSTİM’li işletmelerin yoğun ilgi gösterdiği toplantıda genel sunumu yapan Grup Müdürü Zekeriya Kaya, kanunun genel hatlarıyla ilgili genel olarak şunları söyledi:

“Bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin 6111 sayılı Kanun, 25.02.2011 tarih ve 1. Mükerrer 27857 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. 6111 sayılı Kanuna göre, vergi borcu aslına güncelleme oranının (TEFE/ÜFE) uygulanması ile hesaplanan borçlarını ödeyen mükelleflerin; gecikme faizi ve gecikme zammı ile vergi aslına bağlı olan cezalarının tamamının tahsilinden vazgeçilmektedir. Ayrıca, matrah ve vergi artırımı uygulaması ile artırım yapılacak yıllar için vergi incelenmesi ve tarhiyata muhatap olmamak, stok beyanı yoluyla kayıtları düzeltme, Kanun kapsamında hesaplanan birikmiş borçlara taksitle ve kredi kartı ile ödeme kolaylığı getirilmektedir. Kanun, 31 Aralık 2010 tarihine kadar beyan edilmesi gereken yıllık gelir ve kurumlar vergisi, katma değer vergisi, özel tüketim vergisi, gelir ve kurumlar vergisi stopajı, damga vergisi gibi beyana dayalı tüm vergiler ile 31 Aralık 2010 tarihinden önce tahakkuk eden yıllık harçlar, motorlu taşıtlar vergisi gibi alacakları kapsamaktadır.”

Kanundan yararlanmak isteyen mükelleflerin en geç 2 Mayıs 2011 tarihine kadar bağlı oldukları vergi dairelerine başvurmaları gerektiğini söyleyen Kaya, bu kanunun Cumhuriyet tarihinin en büyük mali yapılandırması olduğunu ve vergi konusunda sıkıntıları olan mükelleflerin geçmişlerini temizlemek için çok iyi bir fırsat olduğunu da sözlerine ekledi.

Genel sunumun ardından geçilen soru – cevap bölümünde ise, işletmeler kendi özel durumlarıyla ilgili daha detaylı bilgi edinme imkânı buldular.

 

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.