Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

Büyükşehir Hizmet OSB’ler İstihdam Sözü Verdi

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ankara ili mücavir alan sınırları içerisinde bulunan Organize Sanayi bölgeleri ile Hizmet Protokolü imzaladı.
Ostim Editör
03 Mayıs 2017 09:34

İmza törenine Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir ile Başkent’te faaliyet gösteren 11 OSB Başkanı ve Belediye bürokratları katıldı.

Protokole göre Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından; Belediye Meclisi’nin 16.01.2015 tarih ve 148 sayılı kararına istinaden; yol ve asfalt yapımı, kaldırım, sanat yapıları, çevre düzenlemesi, ağaçlandırma, bakım ve onarım ücretsiz olarak yapılacak. Bu hizmetlerin karşılığında Organize Sanayi Bölgeleri de istihdamı artırma taahhüdü verdi.

“OSB varsa işsizlik yok”

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün protokol hakemi olarak yer aldığı törenin açılışında konuşan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, sözlerine, “OSB ve sanayi bölgeleri Ankara’nın temel taşları, onlar varsa işsizlik yok. Biz Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak OSB’lerle işbirliğini kendimize şiar edindik” diyerek başladı.

İlk OSB Kanunu çıktığında, OSB’lere birer belediye yetkisi tanındığını, bu sebeple de OSB’lere yapılan belediye yardımlarını kestiğini hatırlatan Başkan Gökçek, “Hayatımda hiçbir konuda pes etmedim ama bu konuda pes ettim ve işbirliği yapmaya karar verdim. Bu karardan sonra da OSB’lere pek çok yatırımlarımız oldu.” dedi.

Büyükşehir Belediyesi olarak bugüne kadar OSB’lere toplamda 482 milyon liralık yatırım gerçekleştirildiğini kaydeden Başkan Gökçek, sadece 2016 ve 2017 yıllarında ise 51 milyon liralık destek sağlandığını da belirterek, OSB’lere yapılan asfalt, yol açım, köprü, viyadük, malzemeli bakım, tretuvar, bordür ve bariyer çalışmalarını açıkladı.

OSB’lerin yanı sıra sanayi bölgelerine de pek çok yatırım gerçekleştirildiğinin altını çizen Başkan Gökçek, BELTEK Kurslarından ara eleman desteği verilebilmesi için açık çek sundu, OSB’lerden hangi branşta talep gelirse o branşla ilgili kursun açılabileceğini de sözlerine ekledi.

“Caddelerimizi sadece Bölge olarak kullanmıyoruz”

Toplantıda söz alan OSTİM Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in, BELTEK Kursları çağrısı ile ilgili olarak OSTİM OSB’deki uygulamaları anlattı. Gazi Üniversitesi’nin OSTİM’de bir biriminin faaliyet gösterdiğine işaret eden Aydın, “Biz bu davetinizi bir taahhüt kabul ediyoruz. Gazi Üniversitesi’nin OSTİM Meslek Yüksek Okulu’nda yürütülen BELTEK’i yeniden hayata geçirilme konusunu gündeme alıyoruz.” dedi.

Konuşmasını, Büyükşehir Belediyesi’ne sanayi bölgelerinde yaptığı faaliyetlerden dolayı teşekkür ederek sürdüren Orhan Aydın, devamında şu görüşleri paylaştı: “Biz bölgelerimizde emlak vergilerimizi, tabela vergilerimizi direkt belediyelere aktarıyoruz. Dolayısıyla bu gelirlerimiz olmadığı için de zaman zaman asfaltta, kanalda bu konuyu bizim bir sistem olarak çözmemiz imkansız hale geliyor. Hele bizim OSTİM, İvedik gibi yerlerde zaten şehrin orta yerinden geçen, caddelerimizi sadece bölge olarak kullanmıyoruz. Tüm Ankara kullanıyor. Dolayısıyla bunların bakımında, onarımında, belediyemizden haklı olarak yardım talep etmek zorunda kalıyoruz. Bizim de yerel yönetimlere ve belediyelere ve OSB olarak yapacağımız çok şey var. Ankara’nın kalkınması, gelişmesi içiz siz büyük çaba sarf ediyorsunuz.”

“Ankara’nın metro aracını Ankara hatlarına koyamıyoruz”

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin satın alma politikalarında, Ankara’daki sanayinin yeterince kullanılamadığını dile getiren Başkan Aydın, dünyanın en nitelikli iş makinalarının, dünyanın en iyi metro araçlarının Ankara’da yapıldığının altını çizdi. Aydın, şunlara dikkat çekti: “Biz çok üzülüyoruz. Ankara’da bir Çinli metronun açılışı bizim yüreğimizi sızlatıyor. Bangkok’un metrosu Ankara’da yapılıyor. Tayland’da yapılan metronun araçları Ankara’da yapılıyor ama biz Ankara’da ürettiğimiz metro aracını Ankara’nın hatlarına koyamıyoruz. Sonuç olarak hazır, elimizin altındaki imkanla kendi şehrimizin metrosunu döşeyemiyoruz. Hepimize bunun ayıbı yeter. Bunun dışında sizin kullandığınızı parklar, Ankapark’taki cihazlar ve araç, gereç, donanım; bunların Ankara’daki sanayiler tarafından temini mümkün. Buna öncelik sağlamanız lazım.

“Üretim yapmadan istihdamı çözemeyiz”

Şehirlerin kalkınmasında iki tane sihirli araç var. Bunlardan biri yerel yönetimlerin, yerel kaynaklarla temini. İkincisi de savunma sanayimizin Ankara’da bulunmuş olması. Ankara’da savunma ve havacılık ekosistemi vardır. Bu Ankara’mızın sanayi kültüründe, sanayi kalitesinde inanılmaz bir farklılık yaratmıştır. Bu nedenle şu anda Türkiye’nin en önemli sanayi kenti Ankara’dır. Üretim yapmadan istihdamı çözemeyiz. Üretimi; kendi kaynaklarımızı, kendi imkanlarımızı, kendi şehrimizin imkanlarını kullanarak yaparsak burada da bize istihdam olanakları çıkacaktır. Bunun altını çizmek istiyorum. Büyükşehir Belediyemize protokol nedeniyle OSTİM’liler adına teşekkür ediyorum.”

OSTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın’ın konuşmasına istinaden yeniden kürsüye gelen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, şunları aktardı: “Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak biliyorsunuz başta OSTİM’de olmak üzere epey münasabetlerimiz oldu. Hatta özellikle monoray yapacaktık ama yapamadık. Şu anda Ulaştırma Bakanlığı, Sincan OSB’de 147 tane araç üretiyor. Yerli olarak üretilecek; yüzde 51 yerli şartı olduğu için. Ayrıca bizim ASELSAN’la bir işbirliğimiz oldu. ASELSAN’la işbirliğimiz neticesinde üç tane araç silme elden geçirildi, yenilendi. Bunları yapıyoruz.

Buradan şunu söyleyeyim: Önümüzdeki iki sene içerisinde Ankara’ya monoray veya teleferik yoluyla ulaşımı rahatlattırmak istiyoruz. İki tane şehir hastanemiz var. Bu iki şehir hastanesi bölgesi yoğun bir trafik alacak. Bu yoğun trafiğin monorayla giderilmesi istikametinde gayret sarf ediyoruz. Birçok firmayla ile de temasımız var. Buradaki şartımız şu; ‘yap-işlet’. Eğer OSB’lerde ‘yap-işlet’le yapacak olan arkadaşlarımız varsa buradan açık çek; hemen oturalım, konuşalım. Bu hatlara monoray da olabilir, teleferik de olabilir. Tercih olarak hangisinin üzerinde duruyorsanız bizden size açık çek. Onun haricinde şu anda direkt işbirliği yapabileceğimiz yedek parça haricinde herhangi bir konu yok. Olduğu zaman da memnuniyetle.”

“Belediye alımlarında yerli ürün tercihini önemsiyoruz”

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, 1994’ten bu yana OSB’lerin her zaman yanında olan ve yeni protokolle bunu bir kere daha ortaya koyan Melih Gökçek’e, yaptıkları üretim ve oluşturdukları istihdam nedeniyle Ankara’daki OSB’lere teşekkür etti.

Başkent’in artık bir sanayi şehri ve çok önemli bir üretim ve ihracat merkezi olduğuna vurgu yapan Bakan Özlü, “Şehrin şöyle biraz dışına çıkınca, Ankara’da hummalı bir üretim faaliyeti olduğunu görebilirsiniz. Bugün Ankara’nın bir sanayi şehri kimliği kazanmasında OSB’lerimizin çok önemli bir rolü bulunuyor. Sizlerle sadece şu rakamı paylaşmak istiyorum: Ankara’daki OSB’lerde 2002 yılına kadar üretime geçen parsel sayısı 5.875 idi. 2003-2016 yılları arasında ise 5.285 adet parselde daha üretime geçildi. Bu rakam, AK Parti dönemlerinde OSB’lerin nasıl canlılık kazandığını, bu canlılık sayesinde sanayi üretiminin nasıl arttığını açıkça ortaya koyuyor. Şu anda, Başkent Ankara’da sicil almış olan 11 OSB’miz bulunuyor. ASO, OSTİM, Başkent, İvedik, Anadolu, Polatlı OSB’ler, çok önemli doluluk oranlarına ulaşmış olan, bir kısmı da hala genişlemeye devam eden OSB’lerdir. Aynı şekilde, Uzay İhtisas ve Havacılık, Dökümcüler, Şereflikoçhisar gibi OSB’lerle ilgili çalışmalar da devam ediyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Üretime geçmiş olsun veya olmasın, OSB’lerimizde ciddi altyapı yatırımlarına ihtiyaç bulunduğunu kaydeden Faruk Özlü, protokolün, ülkemizdeki diğer belediyelere de ilham vereceğini, örneklik teşkil edeceğini söyledi.

Belediyelerin yaptıkları alımlarda, yerli ürünleri tercih etmelerini ve böylece milli sanayiye katkı yapmalarına çok önem verdiklerini ifade eden Faruk Özlü, “Bu konuda, yerli ürünler lehine yüzde 15’e kadar fiyat avantajı olduğunu da hatırlatmak istiyorum.” açıklamasında bulundu.

HABERE AİT FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.