Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

Çağlayan ve Aydın OSEP protokolünü imzaladı

Milli Eğitim Bakanlığı ve Ankara Sanayi Odası arasında geçen yıl başlatılan Okul Sanayi Eğitim Projesi’nin (OSEP) Ostim’de de uygulanmasına yönelik programı Ankara Sanayi Odası Başkanı Çağlayan’ın da katıldığı törenle imzalandı.
Ostim Editör
07 Aralık 2011 00:00

  Milli Eğitim Bakanlığı ve Ankara Sanayi Odası arasında geçen yıl başlatılan Okul Sanayi Eğitim Projesi’nin (OSEP) Ostim’de de uygulanmasına yönelik programı Ankara Sanayi Odası Başkanı Çağlayan’ın da katıldığı törenle imzalandı.

ASO Başkanı Çağlayan, Sanayi Odası Başkanı olarak son resmi imzasını Ostim’de attı. Sanayideki vasıflı eleman ihtiyacını karşılamaya yönelik mesleki eğitim projesi olan OSEP Sincan’dan sonra Ostim’de de uygulanacak. ASO Başkanı Çağlayan, imza töreninde yaptığı konuşmada projenin KOBİ’lerin yetişmiş eleman teminine destek olacağını söyledi. Ostim Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın da törende yaptığı konuşmada mesleki eğitim konusunda yerel çözümlerin etkili olmadığını, bu nedenle OSEP projesine önem verdiklerini vurguladı.

ASO Başkanı ve Ankara Milletvekili adayı Çağlayan OSEP’in Ankara’daki tüm sanayi bölgelerinde uygulanmasının yanı sıra AKP tarafından parti programına alındığını, dolayısı ile projenin tüm Türkiye’yi kapsayacak şekilde hayata geçirileceğini anlattı.

Çağlayan Ostim’in Türkiye’de değil, belki de dünyada örnek alınması gereken, KOBİ’lerin ne olduğunu, neler yapabileceğini kanıtlayan bir bölge olduğunu, kendisinin Ostim için “KOBİ’lerin okulu’ deyimini kullandığını söyledi.

Çağlayan, sanayici olarak en büyük sıkıntılarının istihdam ve nitelikli eleman konusu olduğunu, Türkiye’de 6 milyon işsiz olduğunu, her dakika iki kişinin işsizler ordusuna katıldığını hatırlatarak, “Aslında işsizlere iş bulunuyor, ama işsiz stoku, nüfusumuzun artış oranı karşısında erimiyor” dedi. Çağlayan konuşmasında özetle şunları söyledi:
“İşveren sanayici nitelikli eleman ararken, niteliği olmayan, okumuş ancak yanlış ve yetersiz eğitim almış 6 milyon işsizimiz var. Avrupa bigi çağına geçmiştir, böyle bir ortamda verimlilik kelimesi rekabet gücünün sihirli etkenidir. Bilgi ve teknoloji konusuna Türkiye çok çabuk intibak etti. CNC tezgâhı, teknoloji ve bilgisayar kullanımı geçmiş yıllara göre arttı. Ar-Ge konusunda hükümet geçen yıl büyük pay ayırdı. Ancak mesleki eğitim konusunda aynı başarı gösterilemedi. Bu geçmiş yılların ihmali ile ortaya çıkan bir sorun. Maalesef meslek lisesi eğitim müfredatının yetersiz olması, elektrik bölümünden mezun olan elemanın konrol kalemini tanımayışı, torna bölümünden mezun olanların torna kalemi ile dolma kalemi bir birine karıştırması endüstri meslek liselerinde eğitim kalitesinin yeterli olmayışını ortaya koyuyor. Ankara Sanayi Odası olarak bunu görerek, geçen yıl Milli Eğitim Bakanlığı ile bir protokol imzaladık. Daha önce duyurmuştuk, OSEP programında Sincan Birinci OSB pilot bölge, Sincan Endüstri Meslek Lisesi’de pilot okul seçilmişti. Bu sistemde öğrencilerimizi mesleki eğitim kapsamına alarak bir yandan meslek lisesinde teorik eğitim alıyor, diğer üç gün Sincan OSB’de çalışıyorlar. Sanayi ile kaynakla, tornavida ile tanışmamış çocuklarımız kısa sürede kaynak yapmaya başladılar. İşi çok çabuk kavrıyorlar. Aynısını Ostim’de yapıyoruz. Ostim değerli yönetici arkadaşlarımızın yönetiminde önemli başarılara imza atıyor. Kendilerine teşekkür ediyorum. OSEP programını Ostim’deki KOBİ’lerimizin vasıflı eleman ihtiyacını karşılamak üzere burada da uygulamaya başlayacağız. Daha sonra Ankara’nın diğer sanayi bölgelerinde hayata geçirilip, yaygınlaştırılacak. OSEP projesi AKP’nin programına da girdi ve ülkemizde yaygınlaştırılacaktır.”


OSEP HAKKINDA

OSEP kapsamında verilen etkin mesleki eğitimlerinin yanı sıra öğrencilerin sosyal yönden geliştirilmesi amacıyla Yaşam Bilgisi isimli dersler veriliyor. Yaşam Bilgisi derslerinde iş ahlakı, görgü kuralları, yaşam kalitesi, aile içi iletişim, trafik kuralları, toplam kalite, iş sağlığı ve güvenlik gibi konular işleniyor.
OSEP bünyesinde eğitim gören öğrenciler üçüncü yılın sonunda Kalfalık Diploması alırken, eğitim sonunda fark derslerinin verilmesi halinde Endüstri Meslik Lisesi Diploması alma imkânını da kazanıyor. Öğrenciler bu her iki diplomayı da aldıktan sonra Meslek Yüksekokulu’na sınavsız girme şansını elde ediyor.

OSEP’te şu an için otomotiv, elektroteknik ve metalteknik bölümlerinde eğitim ve öğretim devam ederken sanayiciden gelen talepler, sanayinin ihtiyacı olan ve diğer sektörleri ilgilendiren alanlarda da bölümler açılıyor. Sektörlerden gelen talepler doğrultusunda da Temel Kaynakçılık , Endüstriyel Boru Montaj Kaynakçılığı, Mobilya Dekorasyon, CNC Kullanım Operatörü, Alüminyum İşlemeciliği, Doğalgaz ve Sıhhi Tesisat gibi kısa vadeli eğitimler veriliyor. Eğitim süresince öğrencilere işletmeler tarafından asgari ücretin yüzde 30’u kadar maaş ödenecem, sigortaları da Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yatırılacak.


“OSTİM modelinin pazarlanmasına destek istiyoruz”
? Ostim Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, OSB’lerin bölgesel kalkınma için en etkili model olduğunu belirterek, Çağlayan’dan Ostim Modeli’nin düş ülkelere pazarlanması konunda destek istedi.


Zafer Çağlayan’ı geleceğin Sanayi ve Ticaret Bakanı olarak gördüklerini anlatan Aydın, “Şimdiden bir istekte bulunmak istiyorum” diyerek, Ostim modeline Kuzey Afrika, Asya ve Ortadoğu’dan talep olduğunu, ancak ilgili resmi kurumlarca oluşturulmuş bir yaklaşım olmadığı için bu çalışmaları sonuçlandıramadıklarını söyledi.

Aydın şunları söyledi:

“Sayın Çağlayan’ı geleceğin Sanayi ve Ticaret Bakanı olarak düşünüyoruz. O nedenle bir konuyu bugünden anlatmak istiyorum. Türkiye’de OSB’leri bölgesel kalkınma modeli olarak görüyoruz ve bu modelde başarılıyız. Ostim’in kendine özgü özellikleri var. Bu sistemin üçüncü dünya ülkelerinin sanayileşmesinde önemli bir karşılığı olduğunu gördük, Asya, Afrika ve Ortadoğu ülkelerinden gelen sanayici ve iş adamı heyetleri Ostim’e bir model olarak ilgi duyuyor. Bu ilginin varlığını resmi kurumlarımızla da paylaşıyoruz. Azerbaycan’da, Kazakistan’da Sudan’da çalışmalar yaptık. Mısır, Suudi Arabistan gibi ülke heyetleri OSTİM’le ilgilendiler. Muhataplarımız ‘bu orijinal bir sisteme benziyor, bunu biz de kuralım diyor’ ama bunu Türkiye’de üstlenip, çalıştıracak bir mekanizmamız yok. KOSGEB ve Sanayi Bakanlığı ile bu fikrimizi paylaştık. Bunu bir model olarak OSB modeli olarak sunmaya hazırız. Ne kazanırız? Modelimizi ihraç etmiş oluruz, bu modelin kurulduğu ülkelere gidecek sanayicilerimize altyapı hazırlamış oluruz, bizim için geride kalanmış, ancak o bölgeler için ihtiyaç olan makinelerimizi, fabrikalarımızı ürünlerimizi satarız. Modelin kurulduğu yerler ülkemizi temsil eder. Sudan ve Nijerya Ostim modeline sıcak bakıyor. Uluslar arası finansman imkânları araştırılıyor. KOSGEB, TİKA ve ilgili kurumlar sahiplenerek bu çalışmayı model yapmalıdır. Birçok ülke ile ticari heyet ilişkileri kuruluyor, kâğıt üzerinde anlaşmalar yapılıyor, fakat somut adım atılamıyor. Özetle modelin ihracı konusunda talep var, ilgi var, ancak ilgili kuruluşların koordinasyonu ile model haline getirip sunulması gerekiyor.”
 

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.