Çek’lerden Sanayi Katılımına Olumlu Yanıt
Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelenmesi (ARUS) üyeleri, Çek Cumhuriyeti Raylı Sistem Üreticileri Birliği (ACRI) ile Ankara’da bir araya geldi. İkili iş görüşmelerinin gerçekleştirildiği toplantıda Çek tarafı yüzde 51 şartı için olumlu görüş belirtti.
Raylı sistemlerde yerli ve milli marka için yola çıkan ARUS, üyelerinin üretim ve tasarım kabiliyetlerini geliştirerek iç ve dış pazarlarda payını artırmaya yönelik çalışmalarını sürdürüyor.
Türkiye’de raylı sistemlerin “yüzde 100’ünü üretme” hedefine koşan küme, Çek üreticilerle yüzde 51 yerli katkı oranı ve muhtemel işbirliği fırsatlarını değerlendirdi. ACRI Genel Müdürü Marie Vopalenska, “Yüzde 51 yerli katkı kuralına saygı duyuyoruz. Sürdürülebilir bir ticari birliktelik umuyoruz.” dedi.
“Pazar payı fazla”
Toplantının açılışında konuşan Çek Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Vaclav Hubinger, iki ülkenin demiryolu endüstrisinin geliştiğine dikkat çekti. Hubinger, “Görüşmeye tek taraflı olarak bakmıyoruz. Bizim Türkiye demiryolu sektöründen, Türkiye’nin de bizden alacağı yüksek teknolojili ürünler olabilir.” diye konuştu. Çek diplomat, ülkeler arasında, iki tarafında gördüğünden fazla bir pazar payı ve altyapı projelerinde çok büyük potansiyel olduğunu vurguladı.
Elçilik olarak siyasi ve politik aktiviteden çok ekonomik etkinliklere yöneldiklerini kaydeden Vaclav Hubinger, “Bu toplantının sonucunda ülkeler arasındaki demiryolu sorunlarına çözüm de üretilir. Etkinlik, ekonomik kalkınmaya yaptığımız katkıların bir sonucudur.” görüşünü seslendirdi.
Mühendislik, tasarım ve üretimde işbirliği
ARUS Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ziya Burhanettin Güvenç, ARUS’un üretim becerisini artırmak için ACRI gibi işbirliklerine açık olduğunu söyledi. Çek Cumhuriyeti ve Türkiye’nin ticari ilişkilerinin, iki kurumun işbirliği ile daha da gelişeceğini belirten Güvenç, iş görüşmelerinin işletmeleri birbirine yakınlaştıracağını söyledi. Prof. Dr. Güvenç, “Hem mühendislik ve tasarım hem de üretim kısmında birlikte çalışmak istiyoruz. Çek firmaları, ARUS üyesi işletmeleri gezip görmeliler, böylece birbirlerini daha iyi tanırlar.” dedi.
130 firma, 30 bini aşan çalışan
ARUS Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Sedat Çelikdoğan, Ankara metrosundaki yüzde 51 yerli katkı şartını hatırlatarak, “Üye sayımız 130’u geçti. Çalışan sayımız 30 binin üzerinde. Bugün itibariyle 3 tane milli marka çıkarmış durumdayız.” diye konuştu.
Küme Koordinatörü Dr. İlhami Pektaş da üye firmalarının üretim alanlarını tanıttı, amaçlarının tasarımından nihai üretimine kadar yerli ve milli markalar çıkarmak olduğunu vurguladı. Pektaş, küme üyelerinden Durmazlar firmasının Bursa’da ürettiği İpekböceği tramvayı, Bozankaya firmasının Malatya Büyükşehir Belediyesi için ürettiği trambüs ile Türkiye’nin gündemine oturduğunu anımsattı.
“Yerli katkıyı uygularız”
Çek Cumhuriyeti Ticaret Müsteşarı Arnost Kares de ARUS ve ACRI arasında gerçekleştirilecek işbirliğinin önemine temas etti. Kares, toplantının ardından yaptığı açıklamada, yüzde 51 yerli katkı payını uygulayacakları mesajını verdi, ”Pazar payını yükseltmek için beraber çalışmalıyız ve sinerjimizi artırmalıyız.” ifadelerini kullandı.
“YÜZDE 51’E SAYGI DUYUYORUZ”
ACRI Yöneticisi Marie Vopalenska, “Sürdürülebilir ticari birliktelik umuyoruz.” diyerek uzun vadeli çalışmak istediklerini bildirdi. ARUS’un yüzde 51 yerli katkı payı isteğini OSTİM Gazetesi’ne değerlendiren Marie Vopalenska, şunları kaydetti: “Orta Doğu ve Türkiye pazarı her geçen gün büyüyor. Türkiye için her zaman know how’a açığız. Türkiye pazarının gelişmekte olduğunu görüyoruz. Özellikle tren sektöründeki atılımlarını biliyoruz. Yüzde 51 yerli katkı kuralına saygı duyuyoruz. Türkiye’deki raylı sistem projelerini yakından takip ediyor ve teklifler veriyoruz. Biz sadece mal satmak için gelmedik. Uzun soluklu, sizden de mal alabileceğimiz sürdürülebilir bir ticari birliktelik umuyoruz.”
Kısaca ACRI: SKODA, CZ LOKO, AMIT gibi raylı sistemlerde önemli komponentler ve araçlar üreten firmalardan oluşuyor. Avrupa Demiryolu Endüstrileri Birliği UNIFE’nin de üyesi olan birliğin üyeleri; demiryolu araçlarının kurulumu, üretimi, modernizasyonu, altyapı inşası, sinyalizasyon, güvenlik ve telekomünikasyon sistemleri üretimi, Ar-Ge ve test laboratuvarları alanında faaliyet gösteriyor.
BİLGİ NOTU
Ülkemizin raylı sistemlerde 2023 yılına kadar toplam 7.000 adet metro, tramvay ve hafif raylı araç ihtiyacı bulunuyor. Bu rakamın dağılımı ise; “100 adet Yüksek Hızlı Tren, 350 Dizel Lokomotif, 250 Elektrikli Lokomotif, 500 Banliyö Tren Seti ve Yolcu Vagonları” şeklinde. Bugüne kadar Türkiye genelinde 2.191 adet raylı sistem aracı yurt dışından alındı. 7.000 aracın yüzde 51’inin yerli katkıyla Türkiye’de üretilmesi hedefleniyor.