Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

CERN’in Türk Kapısı OSTİM’den Açıldı

600 milyon Avro’luk pazarda ilk sipariş OSSA üyesi Dora Makina’nın
Ostim Editör
08 Ocak 2016 15:35

600 milyon Avro’luk Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü (CERN) Projesi’nden ilk siparişi, OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi (OSSA) üyesi Dora Makina İmalat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi aldı. 

Bünyesindeki işleme hassasiyeti yüksek CNC tezgahları ile hassas parça üretiminde CERN’e tedarikçi olmayı başaran Dora Makine, Türk sanayisinin gururu oldu.

2004 yılında kurulan OSTİM’li üretici, modern ve hassas üretim tezgahları ile ürettiği parçaları, hassas ölçüm ekipmanlarıyla ile kontrol edip, ağırlıklı olarak yurtiçi ve yurt dışı savunma sanayi, elektronik ve makina imalatı yapan firmalara sevk ediyor.

Bekir Sağlamyürek, İbrahim Yarsan, A. Tekin Çakmakçı ve Hakan Başdal’ın ortak olduğu firmada 75 kişi çalışıyor.

Önemli bir prestij
Medikal sektörde de kendi patentli ürünlerini üreten ayrı bir üretim alt yapısına da sahip olduklarını ifade eden Genel Müdür Bekir Sağlamyürek, CERN’e tedarikçi olmanın önemli bir prestij olduğunu ifade etti. Sağlamyürek, “Bizim ihale başlangıç oldu. Bizden sonra çok daha büyük siparişler ile çok sayıda firmanın bu büyük pastada kendine yer bulacağına inanıyorum.” dedi.

“Sorumluluk yükledi”
OSTİM Gazetesi’ne CERN siparişinin gelişimi hakkında açıklamalarda bulunan Dora Makina Yönetimi, Şirket olarak yedi yıl önce aldıkları stratejik kararla; yurt içindeki önemli müşterilerimizin yanında kurumsal, güvenilir ve güven duyulacak yurt dışı müşterilerle çalışmayı ilke edindiklerini, yavaş ve emin adımlarla da olsa müşteri sayılarını artırmayı hedeflediklerini kaydetti.

Firma ortakları özetle şunları söyledi: “Bunun ardından başlayan sistematik araştırma ve kurduğumuz yapıcı ilişkilerimiz sayesinde, yurt dışında güvenlerini kazandığımız belirli sayıdaki kurumsal firmaya, müşterinin istek ve şartnamelerine uygun olarak üretim yapıyoruz. Bu kapsamda CERN de hedeflediğimiz kurumsal müşterilerden biriydi. Kurumla çalışma noktasında uzun zamandır çaba gösteriyorduk. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bize CERN’in büyük bir potansiyeli olduğunu hatırlattı, çalışmalarımızı bu yönde hızlandırdık.

CERN’e, üretim yeteneklerimize uygun olan bir ihaleye katılmak istediğimizi bildirdiğimizde, üretimi yetiştiremeyeceğiz varsayımı ile bu ihaleye davet edilmedik. Bu yanıt karşısında, ısrarla bu ihaleye katılma talebimizi ilettik. Kısa bir süre sonra başka bir ihaleye davet edildik. Şartnameyi dikkatle inceledikten ve çok detaylı bir fiyatlandırma yaptık. Teklifte belirtilen ham malzeme Türkiye’de bulunamadığından teslim tarihine uyamayacağımızı açık açık belirterek teklifimizi ilettik. Teklifimiz, kabul edildi ve ilk siparişimizi aldık. Siparişin, Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi tarafından bir Türk firmasına açılan ilk sipariş olması, bizim için ayrı bir gurur ve sevinç kaynağı oldu.

Bu başarı bizlere büyük bir sorumluluk yükledi. Amacımız; aldığımız siparişi müşterinin şartnamesinde belirtilen koşullara uygun olarak ve öngörülen teslim tarihinde teslim edebilmektir. CERN’in ihtiyaç duyduğu parça ve alt komplelerde daha çok iş payı almak amacı ile çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”

“TÜRK FİRMALARI DAHA BÜYÜK PAY ALACAK”

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, CERN pazarının Türk iş dünyası için önemli bir çıkış alanı olacağını ve ekonominin büyümesi için katkı sağlayacağını ifade etti. Hisarcıklıoğlu, “Kurduğumuz irtibat ofisi ve yaptığımız bilgilendirme toplantıları ile özel sektörümüzün önünü netleştirmeyi ve yol açmayı amaçladık. Neticesinde ilk sipariş de alındı. Bu dev pazar için ilk adım. Önümüzdeki süreçte çok sayıda Türk firmasının daha büyük paylar alacağına inanıyorum. İnovasyon ve yüksek teknoloji ekonomimizi büyütmede en büyük unsur olacak. Bu anlamda CERN’e ortak üye olmamızı çok önemsiyoruz.” dedi.

Sanayi İrtibat Ofisi
TOBB bünyesinde kurulan Sanayi İrtibat Ofisi, CERN’e üye ülkelerin sanayi ve endüstri firmalarının ihale süreçlerine katılımda koordinasyonu sağlamak üzere görev yapıyor ve ihale süreçlerine ilişkin detaylı bilgiler sunuyor. CERN ihale duyuruları hakkında bilgilere www.tobb.org.tr/cern internet adresinden ulaşılabilir ve TOBB-CERN Sanayi İrtibat Ofisi ile cern@tobb.org.tr elektronik posta adresinden iletişime geçebilir.

CERN pazarı nasıl doğdu?

2015 Mayıs ayında, Türkiye’nin CERN Ortak Üyeliğinin başlaması ile Türkiye’de üretim yapan sanayi firmaları CERN’de yapılan alım ve ihalelere katılma hakkı elde etti. Ortalama 600 milyon Avro’luk mal ve hizmet alımlarının gerçekleştiği CERN’in, Türk firmaları için yeni bir pazar oluşturması yanında, yüksek teknolojili üretim ve Ar-Ge faaliyetlerine de bir ivme kazandırması bekleniyor.
 

HABERE AİT FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.