Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

Doğru poliçe işinizi ve işyerinizi kurtarır

•Ostim’de faaliyet gösteren ve KOBİ’lerle iç içe olan Aydın Sigorta Limited Şirketi’nin acente sorumlusu Nurcan Yarız, KOBİ’leri işyeri riskleri konusunda uyardı.
Ostim Editör
07 Aralık 2011 00:00

•Ostim’de faaliyet gösteren ve KOBİ’lerle iç içe olan Aydın Sigorta Limited Şirketi’nin acente sorumlusu Nurcan Yarız, KOBİ’leri işyeri riskleri konusunda uyardı.

Ak Sigorta acenteliği yapan Aydın Sigorta acente sorumlusu Yarız; işyerlerinin yangın, yıldırım, infilak, kötü niyetli hareketler, terör, sel su baskını, hırsızlık, deprem gibi muhtemel risklere karşı sigortalanması gerektiğini vurguladı.
Sigortacılığın bir anlamda “felaket tellallığı olduğunu” belirten Yarız,
Kötü şeyler hep başkalarının başına gelmiyor. Biz en kötüyü hatırlatıp en iyiyi yaşayın diye çalışıyoruz. Nasrettin Hoca misali testi kırılmadan olabilecekleri hatırlatıyoruz. Hasar oluştuğunda film karesi dondurur gibi hiçbir şeyi başa saramazsınız. Geri dönüşü yoktur. Keşkelerle hiçbir yere varamayız. Hasar meydana geldiğinde doğru risk analizi ve doğru poliçe işinizi ve işyerinizi kurtarır. İşyerinizde yeterli güvenlik önlemi yoksa fabrika veya işyerinizde özel kamera, alarm sistemi ve benzeri tedbirleri alamıyorsanız, elektrik tesisatı sağlıklı değilse, ofis ve üretim alanlarınız su baskınlarına, yangına ve sele duyarlı yapıda ise risk altındasınız demektir. Öncelikle bu tehditleri en aza indirecek önlemler alınmalıdır” şeklinde konuştu.
Kimi marka olmuş firmaların çok basit önlemler bile almadıklarına tanık olduğunu belirten Yarız konuya ilişkin bir örnek verdi:
“Bir süre önce tanık oldum, bir mobilya fabrikası; hem de marka olmuş. Her şey mükemmel, iş güvenliği önlemlerinin hepsi alınmış, her taraf uyarı yazıları ile donanmış, elektrik tesisatı çok düzenli ama yangına dair sıfır önlem var. Yaptıkları iş mobilya işi, ahşap, sünger, yanıcı parlayıcı her türlü malzeme var. Yangın çıkarsa ne yaparsınız diyorum, ceketimi alır çıkarım, diyor. İşyerlerimiz bizim geleceğimizdir. O yüzden onların güvenliğini önemsemeliyiz.”
Sigorta poliçelerinin iyi niyet üzerine yapıldığını belirten Yarız, sigortacıların yanıcı, parlayıcı maddeler barındıran mekanları, dışarıda bırakılan çalınması kolay malzemeleri, yaşı büyük iş makinelerini sigortalamayı sevmediğini söyledi. Risk analizinin ücretsiz olduğunu belirterek, risk mühendislerinin işyerine gidip mutlara doğru analiz yapması ve doğru fiyat vermesi gerektiğini kaydeden Yarız, şunları anlattı:
“Kesinlikle her yerin sigortalı olması gerekiyor. Bunu sigortacı olduğumuz için söylemiyorum, akşamları rahat uyusunlar diye. Sigortalı bir kaza olduğunda üzülerek bizi arıyor; bu aşamadan sonra artık siz üzülmeyin, sigortacı üzülsün, diyoruz. İşyeri sahiplerinin öncelikle işyeri sigortası yaptırmaları gerekiyor. İşveren mali mesuliyet sigortası yaptırtmaları gerekiyor. Ağırlıklı olarak iş makinelerinin makine kırılma sigortalarının olması lazım. İş makineleri elektronik aksam içeriyorsa elektronik cihaz s sigortası yaptırılmalıdır. Çünkü sigorta ufku çok geniş bir kavramdır. İşçilere ferdi kaza sigortası yaptırmalıdır. Birkaç yıl önce tanıştığımız birisi servetini kaybetmişti ama elinde sadece sigorta poliçeleri vardı. Depremde her şeyini yitirmişti. Elinde ailesinin sigorta poliçeleri vardı. Başka bir şeyi yoktu ve artık ne yapacaksa onunla yaptı.”

KOBİ’ler ‘risk analizi’ yaptırmalı

“Risk analizi, risk yönetimi kavramları ülkemizde de gelişen ekonominin temel taşlarından olan sınaî kuruluşların ve Kobi’lerin gündemine de yavaş yavaş girmeye başladı. Ülkemiz doğal afet riskleri açısından oldukça kritik bir coğrafi konumda bulunuyor. Türkiye’nin genelinde yerleşim alanlarının yüzde 98’i her an bir deprem riski ile karşı karşıya. Yer kayması ve sel, heyelan riskleri de coğrafi konumumuz açısından risklerin başında yer alan diğer unsurlar. Bunların yanı sıra, kötü niyet ve terör riskleri de birçok ticari şirketi yakından ilgilendiriyor.
Gerek doğal afet gerekse terör risklerinde kam otoritesinin aldığı önlemlerin dışında ilave önlemler alınması, sınaî işlemeler ve KOBİ’ler açısından büyük önem taşıyor. Fiziksel riskiler açısından incelendiğinde de yangın, deprem, terör ve hırsızlık gibi önemli riskleri sigortaya transfer etmek şart.
Günümüzde bu tür riskleri sigorta şirketleri ile paylaşan sigorta ettiren şirketlerin de kurumsallaşmış büyük sınaî kuruluşlar ile sınırlı kaldığını biliyoruz.
Fakat KOBİ’lerde tam tersi. Sigortalılık oranı KOBİ’lerde çok düşükken, sigortalanabilecek potansiyel açısından bakıldığında bu oranın yüksek olduğunu görüyoruz.
KOBİ’ler için durum farklı. Fiziksel bir risk ile karşılaşan KOBİ’lerin tekrar eski konumuna dönebilmesi uzun yıllar alıyor. Bunun için yapılacak en önemli şey risk analizi yaptırıp risklerin sigortaya transferi. Risk analizini sadece uluslar arası şirketler yapmıyor. Sigorta şirketlerinde bulunan risk mühendislerinden de bu hizmet alınabilir. Bunun bir ek maliyet olmamasına rağmen, analizi yaptırdıktan sonra daha uygun şartlarda sigorta yaptırılabiliyor.”

(Sektörün içinden-Dünya Gazetesi, 29 Kasım 2006 Çarşamba/ Can Kantar)


 

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.