Donanma Sergisi Sona Erdi
Ziyaretçi sayısı Ostim’de ikiye katlandı.
Ostim’de 6–20 Mayıs tarihleri arasında açılan Donama Komutanlığı 6. Malzeme Sergisi sona erdi. Sergi sonuçlarının değerlendirildiği toplantıda Donanma Komutanlığı subayları sergilenen malzemeleri üretmeye talip sanayicilerin sorularını yanıtladılar.
Ostim’de düzenlenen ve yaklaşık 500 firmanın incelediği sergi malzeme serginin sonuçları OSTİM’de düzenlenen bir toplantıda değerlendirildi. Ostim Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın ve Donanma Komutanlığı’nın ilgili subayları ile savunma sanayi üreticilerinin katıldıkları toplantıda sorular ve görüşler dile getirildi.
Ostim Danışmanı Nilüfer Arıak’ın yönettiği değerlendirme toplantısının açılışında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Aydın, serginin hem kendilerine hem sanayicilere hem de diğer kamu kurumlarına örnek oluşturduğunu anlattı.
Aydın şunları söyledi:
“Sergi bölgemize hareket getirdi. Sonuçları da mutlu etti. Birçok güzellikler yaşandı. Firmalarımız, üniversitelerimiz geldi. Birçok kamu kurumu temsilcileri ziyaret etti, onlar da böyle bir sergiyi örnek alacaklardır. Bize de bu tür sergilerin yönetimi konusunda örnek oldu. Bereketli bir sergi oldu. Daha önce de benzer sergiler açılmıştı, ancak bu farklı. Bu ürünleri yurtdışından döviz vererek alıyoruz, bunları siz yapın, yardımcı olalım deniyor. Biz bu süreçte sanayicimizin yanındayız, onların ihtiyaç duyduğu ar-ge ve benzer destekleri vereceğiz. Savunma sanayicilerimizi bir araya getirmek istiyoruz. Sergi bu projemizin arifesine geldi. Bu da çalışmalarımıza ayrı bir anlam ve güç kattı” dedi.
Çıraklık Vakfı salonundaki toplantıya katılan savunma sanayicileri prototipler, imalat kriterleri, talep edilecek miktarlar, firmaların ön değerlendirmeleri, sayı garantisi, malzeme analizi, testler, ihale şekli üzerine sorular yönelttiler.
Soruları yanıtlayan Donanma Komutanlığı subayları alımların ihale şartnameleri doğrultusunda yapıldığını, numune, prototip, teknik resim ve malzeme analizi gibi konularda üreticilere yardımcı olacaklarını, imalat sürecinde birlikte yürüyeceklerini söylediler. Yetkililer açılacak ihaleler ve talep edilecek malzemelere ilişkin bilgileri Ostim Yönetimi ile paylaşacaklarını, yönetimin kendileri için bir irtibat noktası olacağını vurguladılar.
Değerlendirme toplantısı bitiminde Ostim Yönetimi tarafından sergi sürecinde çeşitli görevler üstlenen Donanma Komutanlığı subaylarına birer şilt verildi.
İKİ HAFTA AÇIK KALDI
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan yedek/onarım malzemeleri içerisindeki yerli malzeme oranını artırmak, ‘yurt dışından tedarik edilen malzemelerin yerli sanayi imkânları ile üretilebilirliğini tespit etmek, yurt içinden temin edilen malzemeler içerisinde rekabet ortamı yaratmak ve alternatif üretici firmaları tespit etmek maksadıyla’ düzenlenen Donanma Komutanlığı Malzeme Sergisi’nin 6’ncısı OSTİM’in ev sahipliğinde açıldı. 6 Mayıs’ta açılan sergi 20 Mayıs’a sona erdi.
ZİYARETÇİLER SERGİDEN MEMNUN, SONUÇLARDAN UMUTLU
Mithat Ertuğ – EMGE
Çok güzel, çok iyi organize olmuş bir sergiydi. Bizim için çok iyi oldu, sanırım Donanma için de iyi olacak sonuçlar. Belki bu sergideki parçalar için değil, ama Donanmanın Milli Gemi projesinde yer alacak firmalar çıkacak buradan. Ostim’deki firmaların içinden 4 tanesi bile katılsa bu projeye çok büyük bir başarı olacaktır. Bu yüzden donanma komutanlığına çok teşekkür ediyoruz.
Bilal Büyükyıldırım- Kaizen Teknoloji (Konya)
Bu serginin Türk sanayisine büyük katkısı olacak. Buradaki birçok parça, şu anda Türkiye’de yapılabilir durumda. Gönül istiyor ki Hava Kuvvetleri, Kara Kuvvetleri gibi kurumlar da bu tür sergiler yapsın. Diğer kurumlar da bu bakımdan Donanma Komutanlığını örnek almalı. Çünkü sergi, yerli sanayiciyle ordu arasındaki en mükemmel bağlantıyı sağlıyor. Burada üretici üreteceği malı görüyor, hedef fiyatı ve adedi görüyor, yapıp yapamayacağına hemen karar veriyor. Onun için bu tür sergiler devam etmeli diye düşünüyorum.
Savunma sanayinde yerli üretimin önemi şu: kalkınmış ülkeler bu teknolojiyi bize çok pahalıya satıyorlar. Ülkemizin bunda büyük kaybı var. Mesela buradaki bazı parçaları biz yurt dışından alınan fiyatının onda birine satsak bile kâr edeceğiz. Bir başka önemi de, zamanında Kıbrıs çıkartması oldu mesela. Biz o zaman silah, askeri araç aldığımız ülkelerden bunların yedek parçalarını alamadık, parasıyla dahi alamadık. Bir ülkenin kendini savunabilmesi için de mutlaka savunma araç gereçlerinin ve onların yedek parçalarının o ülke tarafından yapılması gerekir. Eğer biz Türkiye’mizi koruyabileceksek bunu kendi firmalarımızla yapmamız şarttır.
Alaettin Yılmaz - Mikron Makina
Deniz Kuvvetlerinin Türk sanayisine güvenerek bu sergiyi açması bizlerin çok sevindirdi. Bu sergi, ordunun Türk sanayisini daha iyi tanımasına fırsat yarattı. Ama imalatçı arkadaşlarımızın da bu işi çok ciddiye almaları lazım. Emeklerin boşa gitmesinden ben endişe ediyorum. Genelde resmi kurumlar ihale kanununa tabi. Teklifle ihaleye çıkılır normal şartlarda, en ucuz fiyat verene de iş verilir. Ancak bu prosedürle kaliteli ürün üretmek mümkün değil. Doğru insanların, doğru imalat yapması lazım. Bizler kendimize güveniyoruz. Türk sanayicisi kendine güveniyor. Bizdeki imkânlar yabancıların ellerinde yok hakikaten. Bu yüzden donanmanın da bize güvenmesini bekliyoruz.
Ziya Ünal – Konya Sanayi Odası Meclis Üyesi
Bu tip oluşumları takdirle karşılıyoruz. “Buradaki parça adetlerine takılmayın” dediler, ama yine de bizi düşündürtüyor. Mesela buradaki bir parçadan 1–2 tane nasıl üretilecek? Buna kalıp yapılacak, model yapılacak, dökülecek… 1–2 tane için uğraşılır mı uğraşılmaz mı? Ama bize adet miktarının artabileceğini söylediler. Bu sergi bir öze dönüş. TAİ’ye yaptığımız bir ziyarette gördüğümüz şey, yüzde 97 oranında uçağın motorundan navigasyon sistemlerine, silahlara kadar yerli üretimin olmasıydı. Yüzde 3’lük bir kısım kalmış geriye ki onu da aşabileceğimizi zannediyorum. Türkiye bir toptan ayağa kalkma hamlesi yapıyor. Bu da bizi en çok mutlu eden taraf.