Dünya Devleri OSSA’nın Organizasyonunda Buluştu
20 ülke, 200’den fazla firma, 4000 iş görüşmesi...
Savunma ve havacılık sektörlerinin dünya çapındaki dev firmaları, Türk firmalarıyla tanışmak ve ikili iş görüşmeleri gerçekleştirmek üzere Ankara’da buluştu. Savunma Sanayili Müsteşarlığı himayelerinde, OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi (OSSA) ev sahipliğinde gerçekleştirilen Savunma ve Havacılıkta Endüstriyel İşbirliği Günleri’nde 200’den fazla yerli ve yabancı firma birbirlerini yakından tanıma fırsatı yakaladı. Yerli savunma sanayinin kabiliyetlerini dünya devlerine göstermesi açısından büyük önem taşıyan ve Türkiye’de ilk defa düzenlen etkinlikte 4000’e yakın bire bir görüşme yapıldı.
6-8 Mart 2013 tarihleri arasında Ankara Ticaret Odası Congresium Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen Savunma ve Havacılıkta Endüstriyel İşbirliği Günleri, Türkiye’de ilk defa geniş katılımlı bir organizasyonla sektörün büyük oyuncularını yerli sanayicilerle bir araya getirdi. 3 gün süren yerli-yabancı 200’den fazla firmanın katılım gösterdiği Savunma ve Havacılıkta Endüstriyel İşbirliği Günleri; üreticilere, alt yüklenicilere, hizmet sağlayıcılara ve kümelenmelere yeni iş ağları oluşturma imkanı tanıdı.
“Türkiye stratejik önem taşıyor”
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan, organizasyon firması Abe/BCI CEO’su Stephane Castet, Türkiye’nin savunma sanayiinin önde gelen ülkelerinden biri olduğunu ve gelecek için stratejik önem taşıdığını söyledi. Havelsan, Roketsan, Aselsan ve THY’nin dünya çapında işlere imza attığını hatırlatan Castet, “Bütün bu yeterlilikler bize bu amaca ne kadar yaklaştığımızı, amacımız doğrultusunda ne derece kuvvetli yürüdüğümüzü gösteriyor. OSSA’yı ortağımız olarak seçmemiz, bu anlamda çok büyük rol oynuyor. Organizasyonda 200’den fazladan şirket bulunuyor; dünya pazarına baktığınız zaman büyük şirketler bu pazara çok önemli çaba sarf ediyor. Türkiye bu anlamda Avrupa ve Orta Doğu arasında stratejik bir köprü görevi görmektedir.” dedi.
“İşbirliği oluşturmayı amaçlıyoruz”
OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi (OSSA) Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Ertuğ, etkinliğin karşılıklı iş görüşmelerinde firmalara imkân ve kabiliyetlerini göstererek işbirliği oluşturmayı amaçladığını kaydetti. Bu durumun çok faydalı sonuçlar vereceğine anlatan Ertuğ, bütün katılımcıları 2014 Ekim ayında yapılacak etkinliğe de davet etti.
“Her iki taraf için yarar sağlayacak”
OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, organizasyonla geçen yıl Meksika’da tanıştıklarını ve daha sonra organizasyonu Türkiye’de de yapma kararı aldıklarını ifade etti. Ankara’da bulunan savunma ve havacılık kümelenmesinin, çok sayıda yan sanayici ve ana tedarikçinin; organizasyonun Ankara’da yapılması için önemli bir etken olduğunu vurgulayan Aydın, karşılıklı işbirliklerinin her iki taraf için yarar sağlayacağını belirtti.
Orhan Aydın, “Bu organizasyona OSTİM olarak her türlü katkıyı ve desteği bugüne kadar verdiğimiz gibi bundan sonra da vermeyi hedefliyoruz. Savunma ve Havacılıkta Endüstriyel İşbirliği Günleri Ankara sanayimiz, Türkiye ve savunma-havacılık sanayimiz için faydalı olmasını temenni ediyorum.” dedi.
“Sektör büyüyor, gelin birlikte çalışalım”
2005 yılından sonra yaptıkları değerlendirmelerde sektörde ve TAI’de ciddi bir büyüme ihtiyacının ortaya çıktığını ve bu yönde politikalar geliştirdiklerini aktaran TAI Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, 2006 yılında yapılan stratejik anlaşmalarla; yılda yaklaşık 50 bin saat olarak aldıkları hizmeti geçtiğimiz yıl sonu 1 milyon saatin üzerinde tamamladıklarını söyledi. 2017 yılı itibarıyla bu sürenin 2 milyon saate çıkacağını anlatan Dörtkaşlı şu değerlendirmede bulundu: Şirketimizde yan sanayiyle paylaşabileceğimize inandığımız iş yükümüzün yüzde 70’ini ağırlıklı olarak OSTİM, Başkent OSB, Sincan OSB olmak üzere elbette ki Eskişehir, Bursa, İzmir, İstanbul da var yardımcı sanayiyle paylaşıyoruz. Her türlü detay imalatı, kabraj işini, takım-aparat mastar, belli seviyeye kadar montaj, sac, metal ve belli seviyeye kadar kompozit işimizi dışarıya yaptırıyoruz. Bunu artırarak evam ettireceğiz.
Sektörün büyümekte olduğunu belirterek konuşmasına devam eden Dörtkaşlı, yardımcı sanayiye çağrıda bulunarak birlikte çalışmak istedikleri mesajını verdi. Dörtkaşlı, "Ciddi bir politika çerçevesinde yardımcı sanayiye kapımız açıktır, gelin birlikte çalışalım. Burada bulunan yabancı sanayicilere, yüklenici konumda ki dostlarımıza da önerim; biz dünya sınıfında üretim yapan ve pek çok firma tarafından ödüllendirilen, global ölçekte rekabet gücü olan bir şirketiz. Yardımcı sanayiyle iş yapmaktan son derece mutluyuz. Sizler de gelip aynen yardımcı sanayiyle iş yapabilirsiniz ve buradan bir menfaat elde edebilirsiniz." dedi.
“Ankara yüksek teknoloji yatırımlarının merkezi”
Ülkemizde ilk defa yapılan böyle bir çalışmada emeği geçen herkese teşekkür eden Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Ankara’nın savunma sanayiyle yeni tanışmadığını, 1900’lerin başlarından itibaren sektörle iç içe olan bir şehir olduğunu dile getirdi.
Özdebir, Ankara’nın Türkiye’nin en rekabetçi ili olduğunu, bu rekabetçiliğin sadece ekonomik büyüklük ve üniversitelerle elde edilmediğini geleceğe yönelik potansiyelinin bunda etkili olduğuna işaret etti. Ankara’nın şimdiki imkân ve kabiliyetleriyle, savunma sanayinin Ankara’da olmasını hak eden bir il konumunda olduğunu vurgulayan Özdebir, “Ankara, bu konuda he geçen gün potansiyelini artıran bir ilimiz. Aynı zamanda en yenilikçi yatırımların, en yüksek teknolojide ki yatırımların da bir merkezi. Orta üstü ve ileri teknolojide en çok ücret ödeyen, en çok istihdam sağlayan ilimiz. 6 tane teknoparkıyla, 16 tane üniversitesiyle, Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın faaliyetleriyle iş tutma şekli, iş yönetme şekli değişti. Teknoparklarımızın çok yüksek teknolojide, dünyada belki bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda ülkenin başarabildiği çalışmaları var. Bütün bunlar, Ankara’nın savunma sanayisini arkadan besleyen, destekleyen, ona itici güç oluşturan ve yetişmiş eleman sağlayan önemli kaynaklar. Sadece şehrin içerisinde olan 8 tane OSB ile sanayisinin alt yapısı gayet sağlam ve düzgün, çevreyle barışık ve gelişmeye açık bir yapı içermekte.” dedi.
Uzay ve havacılık OSB’si 1 yıl sonra açılıyor
Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, Kazan’da havacılık sektörüne yönelik büyük bir OSB’nin kurulma çalışmalarının devam ettiğini, çalışmaların bu sene içerisinde tamamlanacağını belirtti. OSB’nin önümüzdeki sene faaliyete geçeceğini ifade eden Bayar, “Bu Ankara için çok önemli bir adım” dedi.
Bayar, Ankara sanayisine, yan sanayisine ve KOBİ’lerine güvendiklerinin altını çizerek 100’e yakın yabancı firmanın gelmesinin bu güveni onların da taşıdığını gösterdiğini kaydetti. Türkiye’nin ihracatında ton başına değerin bin 600 dolar olduğunu ifade eden Bayar, Ankara’nın ihracatının ton başına değerinin ise 23 bin 500 dolar olduğuna dikkat çekerek, Ankara’nın yarattığı kalite ve değerin ihracat rakamlarına da yansıdığını söyledi. Firmaların yaptıkları çalışmaları dünya standartlarına uygun gerçekleştirdiğini belirten Bayar, savunma ve havacılık sektörünün üretiminin son 10 yılda 4 kat; ihracatının ise 5 kat arttığına dikkat çekerek Ar-Ge’ye yapılan yatırımların ise 10 kattan fazla arttığını ifade etti.
“Türkiye’de gözlem ve haberleşme uydularının üretimi yapılacak"
Kazan’da, havacılık sektörüne ilişkin büyük bir OSB’nin kurulma çalışmasının devam ettiğini hatırlatan Bayar, bu sene içerisinde OSB’nin kuruluş çalışmalarının tamamlanacağını ve OSB’nin önümüzdeki sene faaliyete geçeceğini kaydederek “TAI’nin yanında, tamamen havacılık sanayiye adanmış, bir ihtisas OSB’si kurulacak. Bu, Ankara için çok önemli bir adım” dedi. TAI’de uzay uydu entegrasyon merkezi kurma çalışmalarının da devam ettiğini dile getiren Bayar “Merkezi bu sene açacağız. Türkiye’de her türlü gözlem ve haberleşme uydusunun üretim, entegrasyon ve testini yapacağımız modern bir tesise sahip olacağız” dedi. Aselsan’ın da radar teknolojileri üzerine önemli bir birimini Gölbaşı’nda konumlandıracağı bilgisini veren Bayar, burada üst teknoloji bir yatırımın yapıldığını ifade etti. Ankara’nın savunma ve havacılık sanayinin de başkenti olma özelliğini sağlamlaştıracağını vurgulayan Bayar, daha yolun başında olunduğunu söyleyerek “Bundan sonrası önemli. 200’e yakın yerli-yabancı firmanın işbirliği aradığımız dinamizmi getirecek. Türkiye havacılıkta muhakkak bir rekabetçi güce ulaşacak ülkedir.” diye konuştu.
Haberin Fotoğrafları İçin Tıklayın