Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

Ekonomideki iyileşme KOBİ’lere yansımadı

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, Türkiye'nin KOBİ'lerin ihtiyaçlarına cevap verecek, sıkıntılarını giderecek uygulamaları daha etkin hayata geçirebilmesi gerektiğini söyledi.
Ostim Editör
02 Aralık 2011 14:20

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, Türkiye'nin KOBİ'lerin ihtiyaçlarına cevap verecek, sıkıntılarını giderecek uygulamaları daha etkin hayata geçirebilmesi gerektiğini söyledi.

İSO Başkanı Küçük, İSO'nun İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Raporu'nun açıklandığı basın toplantısında yaptığı değerlendirmede, ikinci 500 büyük sanayi kuruluşu çalışmasının sonuçlarının, 2004'ün ilk 500'ü için olduğu gibi, ikinci 500 kapsamına giren sanayi kuruluşları için de olumlu bir yıl olduğunu ortaya koyduğunu kaydetti. İkinci 500'deki nispi iyileşmenin ilk 500’deki iyileşmenin gerisinde kaldığına işaret eden Küçük, “Bir başka ifade ile, ekonomide son 3 yıldaki iyileşme, ikinci 500'deki kuruluşlara ilk 500'deki kadar yansımamıştır” dedi.


Aşırı değerli TL
Küçük, İSO 500 büyük sanayi kuruluşları çalışmalarının, sanayinin rekabet gücünü zayıflatan koşullara ve TL'deki aşırı değerliliğe rağmen, sanayi kuruluşlarının dış pazarlara açılmada önemli mesafeler kaydettiğine işaret eden bulgular ortaya koyduğunu belirterek, 1000 büyük kuruluş kapsamındaki özel şirketlerin satış gelirlerinin yaklaşık 1/3'ini ihracattan elde ettiğini ifade etti. Küçük, 'Burada ilginç bir nokta, yarısına yakını KOBİ’lerden oluşan ikinci 500 büyük kapsamındaki özel kuruluşlarda, ihracatın satış gelirleri içindeki payının ilk 500 büyük kapsamındaki özel kuruluşlara kıyasla daha yüksek oluşudur. Bu durum, ikinci 500 kapsamında tekstil, giyim, deri ve ayakkabı sektörünün ağırlığı ile açıklanabilir'' dedi.

Yatırımların önü açıldı
Tanıl Küçük, son dönemde ekonomideki iyi gidişle birlikte ikinci 500'de ekonomik karlılıkta yükseliş eğilimi olduğunu belirterek, ancak bu yükselişin yılların getirdiği kayıpları telafi etmeye yetecek güçte olmadığını söyledi. Ekonomideki olumsuzlukların, büyük ölçekli işletmeler üzerinde küçüklere kıyasla daha ağır bir etki bıraktığına değinen Tanıl Küçük, ekonomide istikrar sağlandığı zaman büyük ölçekli kuruluşların KOBİ’lere göre daha hızlı bir toparlanma sürecine girdiğini, KOBİ’lerde ise iyileşme sürecinin daha yavaş geliştiğini kaydetti.
Küçük, küresel koşullarda rekabet edebilmek için Türkiye'nin global ölçekte sanayi kuruluşları yaratmak zorunda olduğunu vurgulayarak, şu görüşleri dile getirdi:
“Hükümet ve ekonomi yönetiminden beklentimiz, yatırımın, üretimin, ihracatın önünü açacak tedbirlerin süratle hayata geçirilmesidir. Girdi maliyetlerini rekabet edilen ülkelerle eşit seviyelere getirecek adımların artık sonuçlandırılması gerekir. Değerli YTL, üretimi, ihracatı, istihdamı zorlayacak noktadadır.”


 

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.