Elektronik imza uygulaması başladı
Türkiye'de elektronik alanda birçok yenilik getiren ve ıslak imza ile aynı hukuki sonuçları doğuracak elektronik imza (e-imza) uygulaması başladı.
İlk elektronik imzalar Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a verilirken, e-imza sertifikası dağıtacak TÜBİTAK'ın yanısıra, TÜRKTRUST ve E-güven firmaları da yetki belgelerini aldılar.
Telekomünikasyon Kurumu, e-imza uygulamasının başlatılması dolayısıyla Bilkent Oteli'nde bir toplantı düzenledi. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şener, törende yaptığı konuşmada, bilgi toplumuna geçişte e-imzanın kilometre taşlarından birisi olduğunu belirtti.
E-imza yasasının çıktığını ve ikincil düzenlemelerin yapıldığını anımsatan Şener, uygulama detaylarının saptandığını, bugün e-imza kullanımının fiili olarak başladığını kaydetti.
Bilgi ve iletişim teknolojilerinin toplumsal yaşamın her alanında kullanılmasıyla ekonomik, sosyal ve yaşamda köklü değişiklikler meydana geldiğini belirten Şener, ülke refahının bu sayede arttığını, bunun bilgi toplumuna dönüşüm olarak adlandırıldığını kaydetti.
Bu dönüşümün avantaj ve riskleri konusunda tartışma yaparken, en yüksek faydayı sağlamak üzere stratejiler geliştirildiğini, Türkiye'de de bu konuda çalışmalar yapıldığını anlatan Şener, konunun hükümet tarafından büyük bir önem ve kararlılıkla ele alındığını, Türkiye'nin bilgi toplumuna dönüşümünü hızlandırmak üzere E-dönüşüm Türkiye Projesi'nin başlatıldığını ifade etti.
-E-Dönüşüm Türkiye Projesi-
Bu projeyi E-dönüşüm Türkiye İcra Kurulu'nun yönlendirdiğini kaydeden Şener, proje kapsamında yıl sonuna kadar 42 bin 500 okulun geniş bant internet erişimine sahip olacağını ifade etti.
Proje kapsamındaki çalışmalarla, SSK bildirgelerinin ve vergilerin elektronik ortamda yapılabilmesine olanak sağlandığını anlatan Şener, yargıda köklü değişiklikler yapan Ulusal Yargı Ağı Projesi'nin hayata geçirildiğini, gümrük ve E-devlet Kapısı çalışmalarının yapıldığını, ayrıca bu alanda hukuki düzenlemeler getirildiğini belirtti. Dünya ekonomi formu e-hazırlık sıralamasında Türkiye'nin 2003'te 56. sırada yer alırken 2004'te 52. sıraya yükseldiğini, Orta Avrupa ülkelerinde e-devlet hizmetleri araştırmasında 11 ülke arasında Türkiye'nin 6. sırada bulunduğunu belirten Şener, bir başka araştırmada kamu hizmetlerinin elektronik sunumu konusunda Türkiye'nin pek çok ülkeyi geride bırakarak 9. sıraya yükseldiğini kaydetti.
Elektronik ortamdaki işlemlerde yaşanan problemlerin e-imza ile aşılacağını, e-imza sayesinde internetten ürün satın almanın ve ödemelerin kolaylaşacağını vurgulayan Şener, ''Elektronik ortamda hizmet sunumu yaygınlaştıkça e-imza kullanımı da artacaktır. Bu nedenle önümüzdeki dönemde kamu kurumlarında e-imzanın yoğun bir şekilde kullanıldığını göreceğiz'' dedi.
Elektronik imza uygulamalarını denetleme görevi verilen Telekomünikasyon Kurumu'nun Başkanı Tayfun Acarer, e-imza uygulamasında Türkiye'nin birçok AB ülkesinden ileride olduğunu belirtti.
Türkiye'nin İlk ve Tek Elektronik İmza Portalı Açıldı
Elektronik imza ile ilgili toplumu bilinçlendirmek amacıyla hazırlanan Elektronik İmza Portalı, Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Dr. Tayfun ACARER açıldı.
Açılışta konuşan firma yöneticileri www.e-imza.gen.tr adresinden yayınlanan Elektronik İmza Portalının amacının, kamuoyunu e-imza, elektronik sertifika teknolojileri ve hizmetleriyle ilgili doğru, güvenilir ve sürekli olarak bilgilendirmek olduğunu söylediler.
Www.e-imza.gen.tr adresinden yayınlanan portalda güncel haberlerin yanı sıra, konusunda uzman, araştırmacı, yazar ve akademisyenlerin yazı, görüş ve makalelerine yer veriliyor. Kapsamlı araştırmalara dayanan bir bilgi bankası niteliğinde hazırlanan elektronik imza portalında, konuyla ilgili tüm mevzuat, sunumlar, araştırma dosyaları, ses ve görüntü arşivi ile yayınlar bulunuyor.
E-İmza Nedir
Elektronik İmza
5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu’nda yer alan şekliyle elektronik imza; başka bir elektronik veriye eklenen veya elektronik veriyle mantıksal bağlantısı bulunan ve kimlik doğrulama amacıyla kullanılan elektronik veriyi tanımlar.
Elektronik imza; bir bilginin üçüncü tarafların erişimine kapalı bir ortamda, bütünlüğü bozulmadan (bilgiyi ileten tarafın oluşturduğu orijinal haliyle) ve tarafların kimlikleri doğrulanarak iletildiğini elektronik veya benzeri araçlarla garanti eden harf, karakter veya sembollerden oluşur.
Elektronik imza kavramı çok genel bir tanım olup kişilerin elle atmış olduğu imzaların tarayıcıdan geçirilmiş hali olan sayısallaştırılmış imzaları, kişilerin göz retinası, parmak izi ya da ses gibi biyolojik özelliklerinin kaydedilerek kullanıldığı biyometrik önlemleri içeren elektronik imzaları veya bilginin bütünlüğünü ve tarafların kimliklerinin doğruluğunu sağlayan sayısal imzaları içermektedir.
Sayısal imza, imzalanan metine göre farklılık gösterir ve içeriğin matematiksel fonksiyonlardan geçirilerek eşsiz olduğu düşünülen bir değer bulunması sureti ile elde edilir. Yani kişilerin, elle atılan imzada olduğu şekilde tek imzası yoktur; bunun yerine imzalamada kullanılan anahtarları vardır.