Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

Enerji’de 2020 hedefi

Sponsorları arasında OSTİM’in de yer aldığı kongrede Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerji alanında 2020 yılını hedef gösterdi ve “121 enerji kaynağında gelirlerin artırıldığı ve giderlerin azaltıldığı bir yapı oluşturmalıyız” dedi.
Ostim Editör
09 Aralık 2011 00:00

Sponsorları arasında OSTİM’in de yer aldığı kongrede Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerji alanında 2020 yılını hedef gösterdi ve “121 enerji kaynağında gelirlerin artırıldığı ve giderlerin azaltıldığı bir yapı oluşturmalıyız” dedi.

Gazi Üniversitesi ve Türkiye Bilim Araştırma Vakfı (TÜBAV) tarafından düzenlenen Uluslararası Nükleer ve Yenilebilir Enerji Kaynakları Kongresi, OSTİM ve TÜBİTAK’ın destekleriyle Gazi Üniversitesi Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirildi. Kongrenin açılışına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan, yerli ve yabancı enerji uzmanları ile çok sayıda davetli katıldı. Konuşmasında yenilebilir enerjilerin tartışmasız bir tercih olduğuna dikkat çeken Bakan Yıldız, Türkiye'de birçok enerji kaynağında yerli kaynakların kullanıldığını ifade etti. Bakan Yıldız, "2020 yılında 121 enerji kaynağında gelirlerin artırıldığı ve giderlerin azaldığı bir yapıyı oluşturmamız lazım" dedi.

Civa buharlı ampullerin kansere neden olduğu yönündeki tartışmalara değinen Bakan Yıldız, "Civa buharlı ampullerin kanser yapıp yapmadığına dair tartışmalar var. Yurtdışındaki tespitlerde kanserojen yapmadığı belirtiliyor. Bakanlık olarak Gazi Üniversitesi'nin bir rapor sunmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Nabucco Son Sürat
Nabucco Projesi'nin son durumuna ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Yıldız, Avusturya ve Türkiye'de toplantıların karşılıklı olarak devam ettiğini belirterek, “6 ay içinde çalışmalara başlanacak. Bu çalışmalar arasında hem uluslararası arenada kaynak arayışları hem de Türkiye'deki yapılanma ile ilgili çalışmalar devam edecek. Nabucco konusunda yasal bir sıkıntı yok" şeklinde konuştu.

Denizaltı anlaşmaları yolda
Komşu ülkelerle enerji konusunda yapılan işbirliği ve çalışmalarla ilgili olarak da bilgi veren Bakan Yıldız, "Bakanlar düzeyinde bir konsey toplantısı yaptık. Irak'ta 3 temel konuda 5 ana başlığımız var. Petrol, doğalgaz ve elektrik. Bu ayın sonunda düzenlenecek ihalede Irak ile ilişkilerimiz 3 konuda daha gelişecektir. Bütün komşu ülkelerimizle ilişkilerde enerji sektöründe çok ciddi bir ilerleme var. Petrol ve doğalgaz aramaları ile ilgili Romanya'da, Türkiye'ye aktarılacak elektrik hatları ile ilgili denizaltı anlaşmalarımız olacak" dedi.

Aydın: “Sorunları çözmeyi kafamıza koyduk”
Kongrede konuşma yapan OSTİM Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın ise Türkiye'nin rüzgar tribünlerini ve güneş panellerini yurt dışından aldığını belirterek, "Türkiye'de bilim insanlarının yaptığı çalışmalarla sanayicininkini bir araya getireceğiz ve bu alanda ileriye dönük önemli adımlar atacağız” dedi. Başkan Aydın, nükleer enerji ve yenilenebilir enerji kaynakları konusunda atılımlar yapmayı hedeflediklerinin altını çizerek, “Bu alandaki sorunları çözmeyi kafamıza koyduk. Rüzgar tribünü yapılması için TÜBİTAK projesini yürütüyoruz" diye konuştu.

Başkan Aydın, konuşmasının sonunda yapımı tamamlanan ve hizmete giren yeni OSTİM İdare Binası’nın resmi açılışını gerçekleştireceklerine değinerek, Bakan Yıldız’ı ve salondaki katılımcıları ve açılışa davet etti.

Kongreye uluslararası katılım
Farklı ülkelerden çok sayıda akademisyenin katıldığı kongredeki bazı isimler şöyle: Prof. Dr. Lee Sing Nanyang (Teknoloji Üniversitesi/Singapur), Prof. Dr. Anumakonda Jagadeesh (RMK Mühendislik Üniversitesi, Hindistan), Prof. Dr. Birol Kılkış (Başkent Üniversitesi), Prof. Dr. İbrahim Dinçer, (Ontario Teknoloji Üniversitesi/Kanada), Prof. Dr. Yunus Çengel, (Nevada Üniversitesi/ABD) ve Prof. Dr. Sümer Şahin (Gazi Üniversitesi)
Kongrenin konu başlıkları ise şunlardı: “Fisyon enerji sistemleri”, “Füzyon enerji sistemleri”, “Manyetik hapsetme ve plazma sistemleri”, “Hızlandırıcı sistemleri”, “Transmutasyon ve yakıt çevrimi”, “Radyasyondan korunma ve koruyucu sistemler”, “Enerji yönetimi ve politikaları”, “Güneş enerji sistemleri”, “Rüzgar enerji sistemeleri”, “Biyokütle ve biyodizel sistemleri”, “Jeotermal enerji sistemleri”, “Hidrojen enerji sistemleri”, “Hidrojen üretim metotları”, “Hidrojen depolama teknolojileri”, “Hidro-enerji sistemleri”, “Enerji verimliliği” ve “Enerji-çevre teknolojileri.”

 

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.