Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

Fildişi’nin OSB’sine Teknik Destek

African Innovation and Development (AID) Genel Müdürü Mouhammed Bakayoko, OSTİM’e gerçekleştirdiği ziyarette ülkesinin ekonomik durumu ve yatırım olanakları hakkında bilgi verdi. Bakayoko, ülkede organize sanayi bölgesi kurulması ve teknik destek amacıyla OSTİM’le Mutabakat Protokolü imzaladı.
Ostim Editör
07 Temmuz 2014 12:48

African Innovation and Development (AID) Genel Müdürü Mouhammed Bakayoko, OSTİM’e gerçekleştirdiği ziyarette ülkesinin ekonomik durumu ve yatırım olanakları hakkında bilgi verdi. Bakayoko, ülkede organize sanayi bölgesi kurulması ve teknik destek amacıyla OSTİM’le Mutabakat Protokolü imzaladı.

Zengin yer altı kaynakları ve verimli tarım arazilerine sahip Sahra altı Afrika ülkesi Fildişi Sahilleri, kaynaklarını daha etkin bir şekilde işleterek gelişmek istiyor. Mesleki ve teknik yetersizliklerden dolayı ülkenin potansiyelini harekete geçiremediklerini belirten Mouhammed Bakayoko, “Türkiye’de her şey var, burası cennet. OSTİM’le beraber çalışmalıyız.” dedi.

Avrupa ve Çin’in ekonomik gelişim modellerinden yeterince istifade edemediklerinin altını çizen Bakayoko, ülkesinin Devlet Başkanı Alassane Dramane Ouattara’nın, “Türkiye’yi örnek almalıyız, çok hızlı geliştiler.” sözünü hatırlattı.

“Makine aldık, eğitimini vermediler”
Avrupa ile yaptıkları ticarette fiyatların 3 kat arttığını, know how ve teknoloji transferi yapamadıklarını, Çin’in ise hem uzak hem de kalitesiz mallar ürettiğini vurgulayan Afrikalı yönetici, “Hindistan ile protokol imzaladık ve ülkemize makine gönderdiler. Ancak bu makinelerin nasıl çalıştırılacağı konusunda eğitim vermediler. Bizim OSTİM’le beraber çalışmamız lazım.” şeklinde konuştu.

Kaynakları zengin, halkı fakir
Endüstriyel tarım ürünleri konusunda zengin bir ülke olduklarını söyleyen Bakayoko, kakao, kauçuk ve pamuk gibi ürünlerin üretildiğini fakat tarım makineleri ve kullanacak personel olmadığı için devletin üretim yapamadığını belirtti. Mouhammed Bakayoko, “Ancak küresel şirketler bu hammaddeleri ülkemize herhangi bir katkı sağlamadan dünya pazarlarına taşıyor. Hammaddemiz çok, bunları işleyecek fabrikalar kurmalı ve çalışacak personel eğitmeliyiz.” görüşünü yansıttı.

“Süreci destekliyoruz”
OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın da Fildişi Sahilleri’ne sanayileşme, kalkınma, mesleki ve teknik eğitim konularında bilgi ve tecrübelerini paylaşmaktan mutluluk duyacaklarını ifade etti. Aydın, “Süreci baştan sona destekliyoruz. Fırsat verilirse size çok şey katarız, bu tamamen size bağlı.” değerlendirmesinde bulundu.

MUTABAKAT PROTOKOLÜ
Fildişi Sahilleri ile imzalanan Mutabakat Protokolü’yle; ülkede organize sanayi bölgesi kurulması çalışmalarında, fizibilite, şehir planlama, imar planı, bölgenin tasarımı, kurulumu ve yönetimi konularında OSTİM’in danışman kurum olması kararlaştırıldı.

AFRİKA’NIN YENİ GÖZDESİ
Fildişi Sahilleri, Fransızca konuşan Sahra Güneyi Afrika ülkeleri arasında Türkiye’nin ikili ticaret hacminin en yüksek olduğu ülke konumunda. Ticaret hacmi 2011’de 205 milyon dolar, 2012’de ise 197 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Türkiye çimento, demir-çelik ürünleri, elektrik kablosu ve çeşitli gıda sanayi ürünleri ihraç ederken, bu ülkeden ise kakao, kauçuk, kereste ve pamuk alıyor.

Dünyada kakao üretiminde yüzde 80’lik paya sahip olan ülkenin, elmas, altın, doğalgaz ve petrol rezervlerinde önemli kaynakları bulunuyor. Afrika’nın en büyük petrol rafinerisi de Fildişi Sahili’nde yer alıyor.

Türk yatırımcılar için çok sayıda iş fırsatlarını barındıran ülkenin yetkilileri, kakao ve çimento fabrikası kurmak istiyor. Fabrikalar için gereken arsanın ve finansın hazır olduğunu bildiren yetkililer, ayrıca altyapı ve üstyapının da çözülmesi gereken problemlerin başında geldiği bilgisini veriyor.

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.