Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

GIZ'in 2014 Adresi Türkiye

Alman İşbirliği Kuruluşu GIZ, Sürdürülebilir Endüstri Alanları Konferansı’nı OSTİM’in ev sahipliğinde 3-4 Kasım 2014 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirecek.
Ostim Editör
08 Ağustos 2014 11:55

Sanayi bölgelerinde sürdürülebilirlik tartışılacak.

Alman İşbirliği Kuruluşu GIZ (Deutsche Gesellschaft für İnternationale Zusammenarbeit), Sürdürülebilir Endüstri Alanları Konferansı’nı OSTİM’in ev sahipliğinde Ankara’da gerçekleştiriyor. 3-4 Kasım 2014 tarihleri arasındaki etkinlik öncesi, GIZ uzmanları tarafından OSTİM’de “Sanayi Bölgelerinde Sürdürülebilirlik” temalı workshop çalışması yürütüldü.

OSTİM’in sürdürülebilir sanayi bölgesine dönüştürülmesi için gerekli araçların geliştirilmesi ve sağlanmasına yönelik çalışmaların yapıldığı programda GIZ Uzmanı Dr. Michael Weber sürdürülebilirlik kriterlerini anlattı.

Weber, sürdürülebilir sanayi bölgelerinde yol gösterici ilke olarak; ekonomik faaliyetlerde, sosyal yükümlülüklerde ve çevre korumasında kesintisiz iyileştirmelerin sağlanması ve bölge firmalarının da bu süreçlere bağlı hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

İletişim ve işbirliği koordinasyon şartına da işaret eden Alman yetkili, “Sürdürülebilirlik için, sanayi bölgesi yönetimi organizasyonel olmalı. OSTİM OSB ve paydaşları ekonomik gelişimlerini sağlayabilmeli. Kaynakların korunumu, emisyon değerlerinin azaltılması gibi sosyal özelliklere de sahip olmalı.” dedi.

Sanayi bölgesi yönetimi tarafından bir ağ oluşturulması gerektiğini vurgulayan Michael Weber, “Böylece sanayi bölgesindeki işletmeler diğerinin ürününden ya da atığından yararlanmayı öğrenebilir. Endüstriyel simbiyoz teşvik edilmeli. Tüm paydaşlar planlama ve uygulama aşamalarına katılmalı.” görüşünü aktardı.

GIZ uzmanları Michael Weber ve Karina Nikov, OSTİM’deki çalışmaların yanı sıra Ankara’daki kamu kurum ve kuruluşlarının yetkililerini de ziyaret etti. İkili, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Yaşar Öztürk’e 3-4 Kasım tarihlerinde düzenlenecek konferans hakkında bilgilendirmede bulundu.

ÜÇ KRİTER
Sürdürülebilirliğin garanti altına alınması için sanayi bölgesinde iç tüzük hazırlanması gerektiğine temas eden Weber, sürdürülebilir sanayi bölgeleri için kriterlerin üç odakta toplandığını anlattı ve bu kriterleri şu başlıklar altında sıraladı:

YÖNETİM KRİTERLERİ: Ekonomik yaşayabilirlik, ileriye dönük hizmet sağlanması, paydaşların katılımının teşvik edilmesi, iç iletişim ağının ve paydaşlarla etkileşimin teşvik edilmesi, dış sanayi ile etkileşimin teşvik edilmesi, halkın katılımın teşvik edilmesi, çevre standartları ve kanunlarının yönetimi, döngüsel ekonomi ve endüstriyel simbiyozun teşvik edilmesi, emisyonların ve kirliliğin izlenmesi, biyoçeşitliliğin teşvik edilmesi, çevre felaketleri için risk yönetimi, sürdürülebilir gelişme için sorumluluğun benimsenmesi, bölgenin gelişimi için saha master planlamasının benimsenmesi, iklim değişikliğinin azaltılması ve benimsenmesi, kanun ve düzenlemelere uyulmasının yönetimi.

ALTYAPI KRİTERLERİ: Malzeme ve yolcuların eko-verimli taşınmasının teşvik edilmesi, enerji üretimi ve dağıtımı için ortak tesislerin teşvik edilmesi, su ve atık su yönetimi için ortak tesislerin teşvik edilmesi, atıkların elleçlenmesi, arıtılması ve bertaraf edilmesi için ortak tesislerin teşvik edilmesi, ortak güvenlik ve acil durum tesislerinin teşvik edilmesi, ortak catering ve rekreasyonel tesislerinin teşvik edilmesi, yeşil bina standartlarının uygulanması, sanayi bölgelerinin tasarımı için sürdürülebilirlik standartlarının teşvik edilmesi, bağımlı yeşil alanların teşvik edilmesi.

TOPLUM KRİTERLERİ: Mesken standartlarının teşvik edilmesi, eğitim ve çalışma tesislerinin teşvik edilmesi, tıbbi hizmetler ve tesislerin teşvik edilmesi, çalışma ve mesleki sağlık standartlarının teşvik edilmesi, açık bir bilgi politikasının benimsenmesi, ticaret sendikaları ve STK’ların teşvik edilmesi, iyi komşuluk ve destekçiliğin teşvik edilmesi.

Çalışmada OSTİM’in sürdürülebilirlik misyonunu belirleme çalışmaları kapsamında görüşler de alındı.

HABERE AİT FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.