Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

Gül, KOBİ'lere moral verdi

Ostim’in yerli ve yabancı ülkelere model olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, “Ostim’i tebrik ediyorum. Mayın konusunda organizasyon kurun, projenizi takdim edin; biz de devlet olarak destek verelim” dedi.
Ostim Editör
09 Aralık 2011 00:00

Ostim’in yerli ve yabancı ülkelere model olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, “Ostim’i tebrik ediyorum. Mayın konusunda organizasyon kurun, projenizi takdim edin; biz de devlet olarak destek verelim” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ostim’i ziyaret ederek yerli sanayinin lokomotifi olan KOBİ’lere moral verdi. Ostim’e girişinde “2.kuşak” firma yöneticisi gençlerin taşıdığı “Hoş geldiniz” pankartı ile karşılanan Gül, “Ankara, sadece bakanlıkların olduğu, resmi işlerin yapıldığı bir kent değil. Burası aynı zamanda bir üretim kentidir. Bunun kanıtlandığı bölgede Ostim’dir” dedi.

Aydın: “İnsan yedek parçası bile yapılıyor”
Ostim Yönetim Kurulu Başkanı Aydın, bölgeyi ziyaret eden Cumhurbaşkanına bölge ve projeler hakkında bilgi verdi. Aydın, bölgenin rekabet gücünü artırmak ve sektörlerin güçlenmesi için yapılan çalışmaları anlattı. Mısır, Sudan, Nijerya, Irak gibi ülkelerde Ostim modelini sunduklarını söyleyen Aydın, İslam Ülkeleri Kalkınma Örgütü ve D-8 Ülkeleri platformunda Ostim’i model olarak sunduklarını anlatı. Aydın, üniversite sanayi işbirliği konusunda yoğun çalışmalar yaptıklarını, uluslararası rekabetçilik kavramı içinde kümelenme modelini hayata geçirmeye başladıklarını ve somut aşamalar kaydettiklerini söyledi. Aydın, “Ostim’de insan yedek parçası bile yapılıyor” diyerek fırsat verilmesi halinde daha gelişmiş ve katma değerli ürünler yapabileceklerini de söyledi.
Çok sayıda sanayicinin bulunduğu salonda konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “ Başarılarınızla gurur duyuyoruz. Burada olmaktan memnunum” diye başladığı konuşmada birçok ülke yetkilisinin zaman zaman Ostim benzeri bir sanayi bölgesinin kendi ülkelerinde de kurulmasını talep ettiğini belirterek, “Ankara sadece bakanlıkların olduğu, resmi işlerin görüldüğü bir kent değildir. Burası bir üretim kentidir, bunun kanıtlandığı bölgede de Ostim’dir” diye konuştu.

“Ankara üniversite-sanayi işbirliği için ideal”
Ankara’nın bir üniversite kenti olduğunu, bölgede üniversite sanayi işbirliğinin rahatlıkla geliştirilebileceğine değinen Gül konuşmasında şöyle dedi:
“Sanayici, üniversite ve devlet olarak en iyi şekilde işbirliğini gerçekleştirebiliriz. Bunun başladığını görüyoruz; daha iyi olabilir. Neler yapıldığını biliyoruz. Ben bölge ile gerçekten gurur duyuyorum. Caddelerden geçerken küçük işletmeleri gördük. Ama bunların bazıları yüksek teknoloji kullanıyor, önemli ve hassas ürünleri imal ediyor. Burada esas dikkatimi çeken şey, müteşebbislik ruhunun olmasıdır. Güçlü olmak için 5 bin devlet dairesi yerine atılım içinde olan, elini hatta başını taşın altına koyan gece gündüz üreten müteşebbislerimizin olmasıdır. Bir ülkeyi zengin yapan o ülkenin petrolü, altını, madenleri değildir. Tabi ki bunlar o ülkenin hanesine yazılır. Ama bir ülkeyi esas kalkındıran, ileri götüren o ülkenin insan gücüdür, o ülkenin müteşebbisleridir. Onun da örneklerini burada görüyoruz. O nedenle ülkemizin geleceğinin ne kadar parlak olduğunu, güvencede olduğunu söyleyebiliriz. Ben bazen dışarıdan gelen dostlarımız olduğunda, onlar için hep ‘bir program yapın da Ostim’i gezip görsünler’ derim. Biraz önce Orhan Beyin dediği gibi; sanayinin her alanında güzel işler yapılıyor. Savunmadan sanayiinden inşaat sektörüne, makine sektörüne kadar her dalda tesisler ve projeler yapılıyor.”

“On sene içinde önemli buluşlar olacak”
Gül konuşmasında araştırma geliştirmenin önemini de vurguladı. Konuşmasına son yıllarda araştırma geliştirmeye yönelik üniversiteler, TÜBİTAK ve hükümetin çeşitli proje ve bütçelerle destek verdiğini anlatan Gül, “İnanıyorum ki Türkiye’de on sene sonra teknoloji alanında göze batan önemli buluşlar olacaktır. Bu da bilim adamı, üniversite ve müteşebbisin bilgiyi ekonomiye dönüştürme kabiliyetini gösteriyor” dedi.
Üniversitelerin üretime destek olmasını, kâğıt üzerinde kalan bilgilerin ekonomik ürüne dönüşmesi gerektiğini de hatırlatan Gül, “Bu bilgilerin uygulama alanı işte burasıdır. Türkiye’nin bankalarının, bakanlıklarının sizi desteklemesi gerekiyor.

“Mayın konusunda organize olun, destek verelim”
Gül, daha sonra mayınlı arazilerin temizlenmesi konusunda Ostim’de savunma sanayi kümesi girişimi ile ortaya çıkan süreci de değerlendirdi. Gül, Ostim’in bu konudaki girişimini desteklediklerini belirterek şunları söyledi:
“Mayınlı arazilere ilişkin yasa bildiğiniz gibi çıktı. Bu yasa size çok ciddi imkân tanıyor. Ben bunu yapabileceğinize inanıyorum. Ama bu sizin organizasyon kabiliyetinizi göstermeniz gerekiyor. Biz şunu yaparız demek yetmiyor. Onu talep edenlere problemsiz bir şekilde yapıp sunabilmeniz önemlidir. Sonuçta buralar deneme tahtası değildir. İnsanlar deneyecek. O nedenle bu işi güvenli bir sistem kurarak, problem çıkmayacak şekilde yapabilmeniz gerekir. NATO ile işbirliği yapılabilir. Onların da sizinle işbirliği yapması için karşılarında bir muhatap bulmaları lazım. Siz bu organizasyonu standartlara uygun olarak yapın. Mademki bunu yapabiliriz diyorsunuz, bu organizasyon kısmını da yapın ve biz de devlet olarak önceliğimizi size verdiğimizi en iyi şekilde söyleyelim. Siz vakit geçirmeden, üzerinize düşen kısmı yapın, standartları en iyi şekilde belirleyin, biz de ne gerekiyorsa onu yapalım.”

 

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.