Güney Kore Tecrübelerini Paylaşmak İstiyor
Güney Kore Büyükelçiliği Müsteşarı Heechul Lee, ülkesinin kalkınmasında Ar-Ge çalışmaları ve KOBİ’lerin önemli rol oynadığını söyledi. Türk KOBİ’leriyle işbirliklerini geliştirmek istediklerini ifade eden Lee, “Zaman artık KOBİ’lerin işbirliği yapabileceği duruma geldi. Biz de KOBİ’ler için bir şeyler yapmak istiyoruz.” dedi.
Uzak Doğu’nun örnek kalkınma modellerinden birine imza atan Güney Kore, OSTİM’le işbirlikleri ve ticaret fırsatlarını araştırıyor. Geçtiğimiz günlerde OSTİM heyetinin ziyaret ettiği Büyükelçi Sangkyu Lee tarafından görevlendirilen Müsteşar Heechul Lee Ziyareti Heechul Lee, geleceğe yönelik düşüncelerinden bahsederek tecrübelerini paylaşmaktan mutluluk duyacaklarını söyledi. OSTİM’i yakından tanımak amacıyla Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın’ı ziyaret eden Müsteşar Lee’ye kurumsal işleyiş ile bölgesel kalkınma modelleri hakkında bilgiler verildi.
“80’lerde aynıydık”
1980’lerde Türkiye ile Güney Kore’nin ekonomik verilerinin aynı durumda olduğunu, 80’lerin sonuna doğru ülkesinin ekonomide sürekli dikey konumda yükseldiğine dikkat çeken Lee, kalkınmada Ar-Ge faaliyetleri ve KOBİ’lerin önemli rol oynadığını kaydetti. Lee, “Ekonominin gelişmesinde Ar-Ge önemli. Sadece özel kuruluşların değil devletin de Ar-Ge faaliyetlerini yürütmesi gerekli. Güney Kore’de KOBİ’ler Ar-Ge’ye bütçe ayırıyor.” dedi.
İki ülke KOBİ’leri arasında güçlü işbirliklerinin yapılabileceğine inandıklarını kaydeden Heechul Lee, “1980’lerden bu yana Hyundai, LG gibi büyük firmaların İstanbul’da ofisleri var ve operasyonlarını yürütüyorlar. Ancak zaman artık KOBİ’lerin ortak çalışabileceği duruma geldi. Büyükelçiliğimizi ziyaretinizde üzerinde önemle durduğunuz konu KOBİ’lerin işbirliği noktasındaki heves ve inancınızdı. Biz de KOBİ’ler için bir şeyler yapmak istiyoruz. Somut önerileriniz olursa bizde buna karşılık vermek isteriz. Büyükelçilik olarak işbirliğine çok önem veriyoruz; OSTİM’le de iş birliği yapmak istiyoruz.” diye konuştu.
“Türkiye proje ülkesi”
Uluslararası ticaret anlayışının değiştiğine de temas eden Lee, “Eskiden Türkiye pazarına spesifik ürünler satılıyordu. Şimdi proje bazlı çalışmalar gerçekleştiriyorlar. Türkiye artık proje ülkesi. Koreli iş adamları, gelenek ve kültürlerimizin birbirine benzemesinden dolayı Türklerle çalışmanın daha rahat olduğunu belirtiyor. Sizden gelecek spesifik bir projede elimden gelenin en iyisini yapacağım.” ifadelerini kullandı.
“Güney Kore ilgi alanımızda”
OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, kümeler kanalıyla iş birliğini geliştirmek üzere bir çok başlığın olduğunu belirtti. Karşılıklı ticaret ve üretim anlamında Güney Kore’nin ilgi alanlarında olduğunu dile getiren Aydın, “Tarihi dostluğumuzdan dolayı en kolay iş birliği yapabileceğimiz ülke Güney Kore. Güney Koreli firmalarla çalışmayı istiyoruz, iş birliği için de büyük bir potansiyel olduğunun farkındayız. Ancak Türkiye’de daha önce yapılan uygulamalarda bu, tek taraflı gelişmiş gözüküyor. Otomotiv sektöründe Türkiye’de gerçekleşen üretimde yerli katkı oranı arzu edilen seviyede değil. Bu oran başka ülkelerin Türkiye’de üretilen araçlarında çok yüksek. İş birliği yapmak için biz iki tarafın da kazanacağı sistemler düşünüyoruz.” dedi.
HABERİN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYINIZ