Haritaya Üçüncü Boyutu Kattı İhracata Başladı
2012 yılında bir grup girişimci tarafından 3 boyutlu harita ihtiyacını karşılamak üzere OSTİM’de kurulan KabArt Harita ve Mühendislik, 3 yıllık Ar-Ge çalışmasının sonucunda 2015 yılında müşteri odaklı çözümler ve serim üretim 3 boyutlu haritalar ile pazarda yer almaya başladı.
KabArt Harita ve Mühendislik Genel Müdürü Ayşenur Biber, Ar-Ge çalışmaları ile geliştirdikleri yazılımlar ve şekillendirme makinesiyle 70X100 cm olan maksimum üretim boyutunu, 90X190 cm’e çıkartarak bu boyuta kadar tek parça harita üretme kabiliyeti kazandıklarını anlattı.
Kendi geliştirdiği renklendirme ve gölgelendirme yazılımları ile daha gerçekçi haritalar üretebilen KabArt, bakanlıklar, belediyeler ve eğitim gibi kamu kurumları başta olmak üzere büyük inşaat firmaları için de üç boyutlu haritalar üretiyor.
Ürettikleri haritaların son yıllarda yurt dışından da talep görmeye başladığını belirten Biber, Azerbaycan, Gürcistan, Katar ve İtalya’ya da 3 boyutlu harita ihraç ettiklerini söyledi.
Plastik kabartma harita üretim sistemini geliştirdi
Yıllar içerisinde ulaştığı kapasite ve tecrübe sayesinde ulusal ve uluslararası alanda hızla yer edinen KabArt, yerli ve yabancı birçok kamu kurum ve kuruluşu ile ortak projeler yürütüyor.
Biber, üretimleri hakkında şu bilgileri paylaştı: “Milli kaynaklarla, Türk mühendisleri ile donanım ve yazılım bileşenlerinden oluşan Dünya’nın bilinen ilk ve tek Plastik Kabartma Harita Üretim Sistemi’ni geliştirmeyi başardık. Geliştirdiğimiz bu sistemle Pakistan Ordusu Modernizasyon Projesi’nde yer alarak Pakistan Silahlı Kuvvetlerinin gelişmesine katkı verdik.”
Kendi haritasını üretmek isteyenlere sistem sağlıyor
5 yıllık Ar-Ge çalışması sonucunda geliştirdikleri, MapariumGIS yazılımı ve termoform makineleri ile yine alanında bir ilk olarak kabartma harita üretmek isteyen müşterilerine, tüm sistemin kurulum ve eğitimini vererek kabartma harita üretim sistemi sağlayabildiklerini belirten Biber, bu özelliğiyle de KabArt’ın dünyada bilinen tek firma olarak öne çıktığını vurguladı.
Deneyimli iş adamı, geliştirdikleri 3 Boyutlu Kabartma Harita Projeksiyon sistemi ile de istenilen bölgenin arazi modelinin, dinamik haritalama modeli üzerinden simülasyon olanağı sağladığını ifade etti.
Ayşenur Biber, projeksiyon sisteminin askeri kullanıma yönelik geliştirilmiş olmasına rağmen, harita görsel sergilemeye getirdiği yeni bir bakış açısı ile müzeler ve belediyeler tarafından da talep gördüğünü söyledi.