Hindistan’ın Türkiye hamlesi
Hindistan’ın Ankara Ticaret Konsolosu S.K.Verma, Ostim’i ziyaret etti. Verma, Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın’la görüşerek, Ostim OSB ve üretim sektörleri hakkında bilgi aldı. Hindistan Konsolosu, Ostim ve ülkemizdeki diğer sanayicileri ülkesine yatırım yapmaya, düzenlenen fuarlara ve Hindistan pazarına girmeye davet etti.
Hindistan- Türkiye ekonomik ilişkiler…
Hindistan ile Türkiye arasındaki ticaret 1980'li yıllara kadar çok azdı. Ticarei ilişkiler 1990'lı yıllarda belirgin bir şekilde gelişmeye başladı. 2002 yılında 634 milyon dolara 2003 yılında da 790 milyon dolara çıktı. 2004 yılında 1 milyar doları aşmaya hazır. Pamuk, pamuk ipliği, sentetik fiber, dökme ilaç, plastic ürünler, kimyasallar, jüt ve jüt ürünleri, demir ve çelik ürünler vb. Hindistan'ın Türkiye'ye ihraç ettiği temel ürünlerdir. Türkiye ise Hindistan'a nohut, çelik ve çelik ürünleri, tekstil makineleri, kumaş vb. satmaktadır. Son yıllarda Türkiye'de düzenlenen fuarlara Hindistan'dan katılım oldukça arttı. 2004 yılında birçok İhracatı Geliştirme Birliği Türkiye'deki fuarlara katıldı. ‘EMITT'e Turizm Kurulu, ‘Eurosia Floor'a Hindistan cevizi lifi Birliği, ‘WIN-2004'e Mühendislik Ürünleri İhracatçılar Birliği, ‘Istanbul Mücevher ve Saat Fuarı'na Mücevher ve Kuyumcular İhracatçılar Birliği ve ‘Istanbul Gıda Fuarı'na da APEDA-Tarımsal Ürünler İhracatçılar Birliği katıldı. Hindistan Sentetik ve Suni İpekli Tekstil Ürünleri İhracatçıları Birliği tek başına İzmir ve İstanbul'da Kasım-Aralık 2004 tarihlerinde bağımsız fuarlar düzenledi. Türkiye de 2003 ve 2004'te Hindistan'da Yeni Delhi'de düzenlenen Hindistan Uluslarası Fuarı'na katıldı. Hindistan ve Türkiye ilk ikili ticari anlaşmasını 1973'te imzaladı. 1983'te Hindistan-Türkiye Karma Ekonomik Komisyonu kurulmasına yönelik anlaşma imzalandı. 8. dönem Karma Ekonomik Komisyon toplantısı 2000 yılında Yeni Delhi'de yapıldı. Hindistan Başbakanının 2003 Eylülündeki Türkiye ziyaretinde ticari ve ekonomik konulara yönelik olarak Karma Çalışma Grubunun kurulması kararlaştırıldı. Çalışma Grubunun ilk toplantısı Ekim 2004'te Yeni Delhi'de yapıldı. İkinci toplantı Ankara'da yapılacak. Ayrıca FICCI ve DEIK arasında Türkiye-Hindistan Karma İş Konseyi mevcut. Karma İş Konseyinin 6. toplantısı 2003'te İstanbul'da yapıldı.
Hindistan ve Türkiye proje bazında da çalışmalar yaptılar. Hindistan Demiryolu İnşaatı Şirketi (IRCON) ve T.C Devlet Demiryolları (TCDD) 1990'lı yıllarda 35 milyon dolar değerinde iki farklı demiryolu yapım işinde birlikte çalıştılar. Kalpataru isimli Hint Şirketi BARMEK Türk şirketi ile birlikte TEAŞ'ın Enerji Nakil Hattı Projesinde görev aldı. National Building Construction Company (NBCC), Marmara'nın Yeniden Yapılaşması Projesinde danışmanlık görevi yaptı. Punj Lloyd (Hint Şirketi) ve LIMAK konsorsiyumu Azarbeycan'dan Türkiye'ye Gürcistan üzerinden geçecek olan Bakü-Tiblis-Ceyhan petrol boru hattının Türkiye'deki bölümünün 330km.lik kısmını yapmaktalar. İki Türk şirketi LİMAK ve STFA Hindistan'da iki farklı karayolu projesini tamamladılar. Ayrıca LİMAK Hindistan'da yeni bir boru hattı ihalesini aldı. ONGC ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) oluşturdukları joint venture ile Libya'da petrol arama işini yürütüyorlar. Bilişim eğitimi konusunda APTECH ve Yüce Koleji beraber Türkiye'nin değişik yerlerinde bilişim kursları veriyorlar. Bu kurslar Ankara, Denizli ve İstanbul'da verilmekte. Direk uçuşların olmaması iki ülke arasında ticaret ve turizmin gelişmesinde sorunlar yaratıyordu. Türk Hava Yollarının Air India ile yaptığı anlaşma çerçevesinde İstanbul ve Yeni Delhi arasında 2003 Eylülünde direk uçuşlara başlaması bu sorunu da çözmüş oldu. Hindistan'ın lider sanayi şirketleri Türkiye'de ofis açıp Türk pazarındaki fırsatları araştırıyorlar.
Hindistan ve Türkiye ekonomik konularda birçok anlaşmalar imzaladılar. Bunlar arasında İkili Yatırımı Teşvik ve Koruma anlaşması, Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması, Bilim ve Teknoloji ve Bilgisayar Yazılımında İşbirliği anlaşması vb. yer alıyor. Hindistan Bilimsel ve Sanayi Araştırmalar Konseyi (CSIR) ile Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TUBITAK) arasında ve ayrıca Hindistan Ticareti Geliştirme Milli Merkezi (NCTP) ile İhracatı Geliştirme Merkezi (IGEME) arasında da Mutabakat Zabıtları imzalanmıştır.