ICCI Enerji Kongresine Ostim de katıldı
ICCI 15. Uluslararası Enerji ve Çevre Konferansı İstanbul’da yapıldı. 13-15 Mayıs 2009 tarihleri arasındaki kongrede dünya enerji sektörüne genel bakış, Türkiye enerji sektörü, AB enerji sektörüne genel bakış, enerji teknolojileri, enerji ve çevre ile enerjide yeni açılımlar üzerine değerlendirmeler yapıldı.
Kongreye Ostim Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın da katıldı. Aydın, “Küreselleşme Sürecinde Enerjide Arz Güvenilirliği, Enerji Verimliliği, Sürdürülebilir Enerji ve Çevre Politikaları” konferansında Ostim’deki kümeleşme oluşumlarını, yenilenebilir enerji sektörüne yönelik çalışmaları ve bu kapsamda başlatılan üniversite-sanayi işbirliği ilişkilerini anlattı. Aydın, bölgenin tanıtımı ile başladığı konuşmasında Ostim OSB’de 4 ayrı başlıkta kümelenme çalışması yapıldığını, bu kümelerden birisinin konusunun Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri olduğunu söyledi. Aydın, “Firmalar bireysel rekabetlerini gerçekleştirirken biz onlara yerel yönetimlerin, üniversitelerin desteğini katmaya çalışıyoruz. Girişimcilerimizi, yatırımcılarımızı ve bu aktörleri bir araya toplayarak sorunlarımızı birlikte çözmeye çalışıyoruz. Küme oluşumlarında sürekli olarak sorunların tartışıldığı, takip edildiği ve çözüm üretilebildiği bir organizasyon meydana getirdik” diye konuştu.
Küme çalışmalarında Gazi Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, ODTÜ ve Çankaya Üniversitelerinin yanlarında olduğunu, çalışmalara akademisyenlerin de katıldığını anlatan Aydın, Ostim’de küçük de olsa dikey rüzgâr tribünü yapan, kanat yapan, dişli ve metal aksam yapan firmaların olduğunu söyledi. Çalışmaları Enerji Bakanlığı ile koordinasyon içinde yaptıklarını belirten Aydın, “Bölgemizde üretilen aydınlatma sistemleri, sulama sistemleri, kolektörler, trafik ışıkları, yerli imkânlarla yapılan güneş pilinin ticarileştirilmesi konusunda da Gazi Üniversitesiyle birlikte hareket ediyoruz. Sözden icraata geçmek için bölgemizde bir yeşil bina tasarlayarak bunu sadece yenilenebilir enerji sistemleriyle donattık” dedi.
Yenilenebilir enerji sektörünü Ostim’deki işletmeler için ilgi alanı haline getirmeye çalıştıklarını; bu çerçevede “Eko-park” projesi ile yerli imalatı tanıtmayı ve teşvik etmeyi amaçladıklarını vurgulayan Aydın şunları söyledi: “Yerlileştirme konusunda stratejik çalışmalar yapıyoruz bölgemizde. Enerji Bakanlığının da bölgemizdeki yerli üreticileri desteklemesini bekliyoruz. Yönetim olarak bölgemizi daha rekabetçi yapmak, bir cazibe merkezi olmak istiyoruz. Sanayicilerimiz bu alanda uzmanlaşmak, yeni iş alanları oluşturmak ve katma değeri yüksek ürünler üretmeyi hedefliyor. Kamunun oluşturduğu plânlara ve projelere öncülük etmek istiyoruz. Üniversitelerimizin sanayici ile işbirliğini artırmasını; katma değeri yüksek ürünler bulmalarını ve sanayi sektörü ile ortak çalışmasını istiyoruz.”