‘İnsanları adam yerine koyacak’ proje
• AKP Diyarbakır Milletvekili Prof. Dr. Aziz Akgül, TBMM'ye sundukları Mikro Finans Kuruluşları Hakkındaki Kanun Teklifi’nin yasalaşmasıyla oluşturulacak mikro finans sektörü sayesinde insanların aşırı yoksulluktan kurtulacağını belirtti.
Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve AKP Diyarbakır Milletvekili Prof.Dr. Aziz Akgül, Türkiye'de mikro finans sektörünün oluşturulmasına yönelik hukuki altyapının sağlanması amacıyla TBMM'ye sundukları "Mikro Finans Kuruluşları Hakkındaki Kanun Teklifi"nin 2006 yılında yasalaşmasını umduklarını söyledi.
Öncülüğünde gelişen, Diyarbakır'da uygulanmakta olan mikro kredi projesinin teminat, kefalet olmadan ve geri dönüşü yüzde 100 olan bir proje olduğunu ifade eden Aziz Akgül, bugün aileleriyle birlikte sadece Diyarbakır'da yaklaşık 20 bin aşırı yoksulun mikro kredi imkanından yararlandığını belirtti.
“İşsizlik ve yoksulluğun azaltılması için ekonomik büyüme tek başına yeterli değildir” diyen Akgül, sürdürülebilir ekonomik büyümenin yanında, insanların kendi hesaplarına çalışabilecekleri mikro kredi uygulaması, vatandaşlık geliri uygulaması ve eğitim seviyesi ve becerisi sebebiyle herhangi bir işe girme imkanı olmayan aile reisleri veya aileden en az bir kişinin istihdamı gibi önerilerde bulundu. Akgül, bu yöntemlerin işsizlik ve yoksulluğun azaltılması yanında, gelir dağılımındaki adaletsizliğin azaltılmasına da katkı sağlayacağını savundu.
Yoksulluk, Adam Yerine Konmamak...
Uygulanmakta olan mikro kredi projesinin ise Tuğçe Bulut tarafından University of Cambridge'de mastır tezi olarak hazırladığını belirten Akgül, tezde kullanılan ankette “Yoksulluk nedir?” sorusuna fakir kadınların "Yoksulluk, adam yerine konmamaktır" şeklinde cevap verdiğini ifade etti.
Mikro Kredi Uygulaması Nedir?
Birleşmiş Milletler'in hedeflerinden biri olan yoksulluğun 2015 yılına kadar yüzde 50 azaltılması çerçevesinde en etkin metotlardan olan mikro kredi uygulaması dünyanın çeşitli yerlerinde uygulandı. Türkiye'de ise 18 Temmuz 2003 tarihinde de Diyarbakır'da başlatıldı.
AKP Diyarbakır Milletvekili Aziz Akgül'ün öncülüğündeki Türkiye İsrafı Önleme Vakfı, Diyarbakır Valiliği ve önceki uygulamalardan birinin ev sahibi Bangladeş'ten Grameen Trust'ın işbirliğiyle yürütülen proje, öncelikle aşırı yoksul kadınların kendi kendilerine gelir getirici faaliyette bulunmalarını sağlamak amacıyla küçük bir sermaye verilmesinden oluşuyor.
İlk olarak 6 kadına 3 bin YTL dağıtılarak başlanan mikro kredi projesinde, 15 Şubat 2006 itibariyle 3 bin 40 aşırı yoksul kadına 2 milyon 680 YTL kredi verilirken, yaklaşık 70 farklı işte değerlendirdikleri kredilerden vadesi gelenlerinin geri dönüş oranı yüzde 100 oldu.
Kredi alan kadınların yüzde 27'si kuaför, küçük bakkaliye, dondurma ve çeyiz eşyası gibi değişik faaliyetler için dükkan açarken, yüzde 18'i ticaret faaliyetleri, yüzde 17'si kümes hayvanları yetiştiriciliği ile küçük ve büyükbaş hayvancılık faaliyetleri, yüzde 16'sı kendi evinde el işi ve değişik üretim faaliyetleri, yüzde 10'u hizmetler, yüzde 8'i seyyar satıcılık ve yüzde 4'ü ise ziraat işinde kredi kullandı.