İş Hayatına Hazır ve Üretebilen Mühendisler Yetişecek
Türkiye’de farklı bir modelde üniversite eğitimi vermeye hazırlanan OSTİM Teknik Üniversitesi basın mensuplarını ağırladı. Çok sayıda basın kuruluşu temsilcisinin katıldığı toplantıda Mütevelli Heyeti Başkanı Orhan Aydın ve Rektör Prof. Dr. Murat Yülek, üniversitenin eğitim sistemi hakkında detaylı bilgiler verdi.
Hayata dokunacak
Ankara’nın sanayileşmesine öncülük eden OSTİM, sanayinin göbeğine açtığı teknik üniversite ile yine bir ilke imza attı. Türkiye’nin, bir OSB tarafından kurulan ilk üniversitesi OSTİM Teknik Üniversitesi, bu sene öğrencilere kapılarını açıyor. OSTİM Teknik Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı ve OSTİM OSB Başkanı Orhan Aydın, OSTİM Teknik Üniversitesi ile sanayi sorularına çözüm üreten insan kaynağı yetiştirmek için yola çıktıklarını söyledi.
Orhan Aydın, üniversitenin üstleneceği misyon hakkında bilgi vererek, “Katma değerli ürün üretmek için nitelikli insan gücü, nitelikli eğitim ve teknolojiye ihtiyaç var. Bunu sağlamak için, bir teknik üniversite ile Ankara ve Türkiye’yi dönüştürmek istiyoruz.” dedi.
Bölgenin ve ekosistemin en önemli eksikliği olan üniversiteyi hayata geçirmek istediklerini anlatan Aydın, “Hayata dokunmak, sanayinin sorunlarına çözüm üretmek, Endüstri 4.0’ı bölgemize ve sanayiye taşımak için yolculuğa çıktık.” değerlendirmesini yaptı.
Üniversite Türkiye için bir kazanç
Rektör Prof. Dr. Murat Yülek OSTİM’in Ankara’nın ilk sanayi bölgesi olduğunu dile getirdi. Bölgenin yarım asrı geçen sanayi ve üretim tecrübesine dikkat çeken Yülek, böyle bir üniversitenin kurulmasının Türkiye için bir kazanç olacağını ifade etti.
Üretebilen mühendisler yetiştirecek
Ülkelerin içinde bulunduğu değişimin temelinde teknoloji ve sanayi üretiminin yer aldığını kaydeden Yülek, OSTİM Teknik Üniversitesi Mütevelli Heyeti hakkında da bilgi verdi. Mütevelli heyet üyelerinin gerçek dünyanın içinden geldiklerini ve sektörlerin ihtiyaçlarını yakından bildiklerine dikkat çeken Yülek, verecekleri üniversite eğitimiyle iş hayatına hazır ve üretebilen mühendis yetiştireceklerini vurguladı.
Üniversitenin farklılıklarıyla öne çıktığını dile getiren Yülek, sözlerini şöyle sürdürdü: “OSTİM Teknik Üniversitesi bir sanayi havzasında kurulmasıyla bildiğimiz kadarıyla dünyada tek. Biz bunu yeni nesil veya girişimci üniversite kavramıyla açıklıyoruz. Bu da hayatın merkezinde konumlanması bakımından toplumun dışında ve biraz üstünde. 'Üniversite-sanayi iş birliği' sevdiğimiz bir kavram ama bizim farkımız, öğrencilerimizi birinci sınıftan itibaren OSTİM ekosistemi içinde yer alan TUSAŞ'tan ASELSAN'a kadar geniş yelpazedeki sanayi üretiminin bulunduğu ortamın içine sokmak olacak.”
Girişimcilik karnesi ile mezun olacaklar
Üniversitenin farklılıklarından birinin de öğrencilerine mezun olduğunda girişimcilik karnesi vermek olduğunu dile getiren Rektör Yülek, şunları kaydetti: “Üniversitemiz, öğrencilerini hangi kariyeri seçerse seçsin girişimci bir kafaya sahip olması için yetiştirecek. Öğrenciler start-up kuracak, 3 temel girişimcilik dersini alacak. Sosyal girişimcilik projesi yapacak. Buradan mezun olan öğrencilerimiz, kendi şirketini de kurabilir, devlet memuru da olabilir, devlet memuru da olsa, akademisyen de olsa özel sektörde de çalışsa girişimci bir kafa yapısına sahip olacak. Girişimcilik karnesi uygulamasının dünyada bir örneği yok.”