İstanbul’da üretim yapmak zorlaşıyor
•İSO Başkanı Tanıl Küçük,“Ne yazık ki, yaşamanın yanında, İstanbul’da üretim yapmak, İstanbul’da sanayici olmak da giderek zorlaşmaktadır” dedi. Küçük,”İstanbul sanayi, Marmara Bölgesi ve tüm Anadolu’yu bir arada ele alan, entegre bir yaklaşımla yeniden düşünülmeli ve yapılandırılabilmelidir” diye konuştu.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük, İstanbul’un hem nüfus olarak hem de sanayi olarak Türkiye’nin merkezi konumunda bulunduğunu belirterek, “Fakat ne yazık ki, yaşamanın yanında, İstanbul’da üretim yapmak, İstanbul’da sanayici olmak da giderek zorlaşmaktadır” dedi.
İSO Başkanı Küçük, bu yılın ilk İstanbul Sanayi Forumu Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, İstanbul’un Türkiye ekonomisinin lokomotifi ve tarih boyunca göç alan bir şehir olduğuna işaret etti. Küçük, İstanbul’un özellikle son 50 yılda aldığı göçün kentin sosyo-ekonomik, fiziksel ve kültürel dokusunda büyük değişikliklere yol açtığını dile getirdi. Küçük, “Öyle bir göç ki, şehrin nüfusunun yaklaşık yüzde 70’i İstanbul dışı doğumludur. Türkiye nüfusunun yüzde 15’inden fazlası İstanbul’da yaşamaktadır. Ve onbeş milyonu zorlayan nüfusuyla, pek çok ülkeden daha kalabalık olan İstanbul’da yaşamak, her geçen gün biraz daha zorlaşmaktadır” diye konuştu.
“İstanbul’da sanayici olmak giderek zorlaşıyor”
Türkiye sanayisinin de İstanbul ve Marmara Bölgesi’nde yoğunlaştığını, İstanbul’un imalat sanayinin de merkezi olduğunu hatırlatan Küçük, “Fakat ne yazık ki, yaşamanın yanında, İstanbul’da üretim yapmak, İstanbul’da sanayici olmak da giderek zorlaşmaktadır” dedi. Plansız kentleşmenin, alt yapı eksikliklerinin, trafiğin, asayiş gibi sorunların üretimi de olumsuz yönde etkilediğine işaret eden Küçük, tüm bu sıkıntılara rağmen İstanbul’un küresel bir merkeze dönüşmeyi hakkettiğine vurgu yaptı.
“İstanbul sanayi, entegre bir yaklaşımla yapılandırılmalı”
İstanbul ve Marmara Bölgesi’nin, mevcut yükü daha ne kadar taşıyabileceği, hangi koşullarda taşıyabileceği, taşıması için neler yapılması gerektiği gibi konulara ilişkin vakit kaybetmeksizin gerekli adımların atılmasına ihtiyaç olduğunun altını çizen Küçük, şöyle konuştu:
“İstanbul’da sanayi, tarihsel süreç içinde yavaş yavaş kent dışına kaymıştır ve bu kayış kaçınılmaz olarak devam edecektir ve etmektedir. Ancak, bundan sonra bu süreç, çok daha sistemli ve planlı bir şekilde işlemeli ve iyi yönetilmelidir. İstanbul sanayi, Marmara Bölgesi ve tüm Anadolu’yu bir arada ele alan, entegre bir yaklaşımla yeniden düşünülmeli ve yapılandırılabilmelidir. Bu, göçü kontrol etmek, bölgeler arası gelir farklılıklarını giderebilmek açısından da büyük önem taşımaktadır.”